Finland: Centern störst. (S) upp en smula

2 september 2014 11:58 | Politik | Kommentering avstängd

Taloustutkimus’ augustimätning för YLE innehåller inga dramatiska förändringar, men några förändringar har skett jämfört med föregående mätning.

Den i vissa frågor lätt populistiska Centern, Suomen Keskusta, har i den här mätningen ökat med 0,4 procentenheter till 21,3 procent och är därmed nu största parti. Partiet, nu i opposition, har därmed återhämtat sig från valförlusten 2011, då det bara fick 15,8 procent.

Socialdemokraterna, Sosialidemokraatinen Puolue, har gjort en återhämtning, + 2,0 procentenheter, sen förra mätningen, vilket rimligen gläder den nye ordföranden, Antti Rinne, men ligger med 15,8 procent fortsatt fyra i den finländska partiligan. I valet 2011 fick partiet 19,1 procent.

Samma procenttal, 19,1 procent, men en smula färre röster fick i valet 2011 populistpartiet Sannfinländarna, Perussuomalaiset. Efter en tids nedgång ökar partiet nu åter med 0,7 procentenheter och landar då på 17,1 procent.

Den borgerliga högern, Kansallinen Kokoomus (Samlingspartiet), som under sommaren har bytt partiordförande, vilket betyder att den nye ordföranden, Alexande Stubb, också är ny statsminister, backar med 0,6 procentenheter till 21,2 procent och hamnar då snäppet efter Centern. I valet 2011 blev Kokoomus störst med 20,4 procent.

Vasemistoliitto (Vänsterförbundet), som klev av regeringen och därmed fick opinionsframgångar, backar nu med 1,1 procentenheter och får då stöd av 8,2 procent. Det är fortfarande snäppet över valresultatet 2011, 8,1 procent.

Vihreä Liitto (Gröna Förbundet), som sitter kvar i regeringen, backar också, med 0,7 procentenheter, till 8,1 procent. Det här är fortfarande bättre än valresultatet 2011, 7,3 procent.

Svenska Folkpartiet, också det ett regeringsparti, backar med 0,2 procentenheter till 3,7 procent och ligger således fortsatt under sitt valresultat 2011, 4,3 procent.

Kristillisdemokraatit (Kristdemokraterna) står stilla på sin låga nivå, 3,4 procent, under valresultatet 2011, 4,0 procent.

2.912 personer intervjuades i den här undersökningen. 64,1 procent kunde uppge partisympati.

No Comments yet

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^