Melodikrysset nummer 35 2014

30 augusti 2014 12:38 | Barnkultur, Film, Media, Musik, Politik, Ur dagboken | 10 kommentarer

Dagens Melodikrysset innehöll flera låtar, som jag har ett personligt förhållande till, vilket gör knåpet på lördagsmorgonen extra roligt.

Gunnel Linde, som skrev ”Den olydiga ballongen”, har jag suttit bredvid under en middag hemma hos Eva Moberg – både Gunnel och Eva är döda nu. Under middagen diskuterade jag med Gunnel bland annat den av Anders Eldeman nämnda ”Den vita stenen”, en underbar berättelse även som TV-film. Hoppas den återutsänds igen snart!

Miss Li har jag haft nöjet att lyssna på live under en socialdemokratisk partikongress. I dag hörde vi henne i en av hennes senaste insjungningar, ”I Finally Found”.

Hoagy Carmichael är en av hustruns favoriter sen yngre dar. En gång när Birgitta och jag just hade blivit ett par lyckades hon få en kompis med försänkningar i skivbranschen att göra en piratkopia (på 45-varvsskiva!) av ”The Old Piano Roll Blues”, som då inte gick att få tag på i affärerna, åt henne. I dag fick vi höra Carmichael i ”Hong Kong Blues”, som förekom i filmatiseringen med Humphrey Bogart och Laureen Bacall av Ernest Hemingways ”Att ha och inte ha”. Hemingway var en av mina favoriter under gymnasietiden – när han fick nobelpriset i litteratur, lät min svensklärare mig hålla ett lektionslångt föredrag om hans samlade författarskap.

Därmed är vi inne på temat filmer. I en gammal svensk sådan, från 1929, ”Säg det i toner”, förekom en av ljudillustrationerna i dagens kryss – refrängen börjar med ”Men säg det i toner och inte i ord”. Låten skrevs av en man som man kunde tro skrev samtliga melodier till samtliga filmer förr i världen, Jules Sylvain.

Dagens lättaste fråga var ”All You Need Is Love” med The Beatles – det var det nog inte bara jag, som har allt med Beatles på skiva, som tyckte.

Annars var det en bra blandning av olika slags artister och epoker i dagens kryss.

Det började med ”Annie’s Song” / ”Du fyller mitt sinne” med Loa Falkman.

Inte långt därefter fick vi höra ”My Favorite Game” med The Cardigans.

Lite svårare tyckte kanske somliga att det var att identifiera Mikael Ramel, som vi i dag hörde i ”Enastående framtid”, men jag har skivor med honom.

Och för att åter igen hoppa lite mellan genrerna: I dag fick vi höra ett smakprov på rockabilly, ”Honey Don’t” med Top Cats.

Krysset slutade så småningom med en musikalisk utflykt åt ett helt annat håll. Vi hörde Shakira, med rötter i Colombia, i ”Empire”.

Några gamla godingar har jag sparat till allra sist.

Jag tänker då inte så mycket på Roland Cedermark som på melodin han spelade, ”When You’re Smiling”, som skulle ge oss kryssordet ler.

Ler gör jag också, när jag får höra ”Kör långsamt” med gamla kära gruppen Family Four – varför får vi höra dem så sällan numera? Originalet, känt bland annat genom Mills Brothers, hette ”Cab Driver”.

Ja, jag längtar faktiskt tillbaka till gamla tiders melodiradio, där klassiker från olika epoker ständigt spelades i en oändlig mix. När hörde ni till exempel ”Side By Side” med Russ Conway sist i radion (om vi alltså bortser från dagens melodikryss)?

Musikalisk bredd och allmänbildning är inte något som skadar!

10 kommentarer

 1. hej! Den vita stenen finns i svts öppet arkiv, bara att titta när som helst! Det finns mycket annat där som är sevärt och helt gratis.

  Hälsn Pelle

  Comment by Pelle — 2014 08 30 13:29 #

 2. Till Pelle: Jo visst.

  Själv hör jag till kategorin som regelbundet köper sevärda spelfilmer, även sådana jag tidigare har sett på bio eller i TV, till min egen filmsamling, men det hindrar inte att jag tycker att också TV i ordinarie sändningar ska sända samma filmer, så att nya grupper av tittare ska fångas av dem.

  Comment by Enn Kokk — 2014 08 30 13:40 #

 3. Hej igen! Håller med, men dagens ungdomar tittar inte på TV utan ser på webben!

  Comment by Pelle — 2014 08 30 17:07 #

 4. Jag vill ge er båda rätt :) Pelle har rätt i att ungdomar, och många andra, ser mycket tv på webben idag. Det krävs dock någon form av vägledning för att de ska hitta pärlorna bland den stora mängd program som SVT erbjuder i Öppet arkiv. Därför är det inte fel att återsända bra program i tablå för att fånga tittare, eller låta dessa program ges som förslag till besökare på webben!

  Comment by Anders — 2014 08 30 17:26 #

 5. Om du är fan av Ernest Hemingway, förmodar jag du vallfärdat till hans hus i Key West och träffat de säregna ättlingarna till hans polydaktyla (sextåiga) katt Snowball. Något jag annars rekommenderar. Jodå, det finns mycket annat att se och uppleva däromkring.

  Comment by Stefan H, Järfälla — 2014 09 01 18:22 #

 6. När du skriver om allmänbildning och bredd tänkte jag att du menade i radiosammanhang och då undrar jag om du känner till Radio Lidingö? Om man inte bor tillräckligt nära för att ratta in (som de säger i reklamen) stationen på 93,8 Mhz så finns de på nätet, och detta trots att det mest jobbar oldboys som t ex gamle ljudmästarn Gert Palmcrantz där. De spelar verkligen allt möjligt, en del med artister (?) som överhuvud taget inte borde släppts in i en studio. Fascinerande! Just nu lyssnar jag på en engelsk christmas carol…

  Comment by Janne H — 2014 09 03 20:45 #

 7. Allmänbildning och bredd är enbart en myt. Det finns inga allmänbildade det finns bildade i olika delar av kunskap i olika ämnen.
  Det som min morbror Alvar menade med klåpare i allt; -det är allmänbildning det!

  Comment by Urban Sjölander — 2014 09 03 21:25 #

 8. Det skulle vara intressant att få veta vad allmänbildade och bildade tycker om din sin på allmänbildning.

  Comment by Hans G Eriksson — 2014 09 03 21:46 #

 9. Min gamle vän från laboremusåren i början av 1960-talet Hans O Sjöström, gav 1987 ut en kritisk betraktelse över den politiska miljö och personkrets vi båda hade tillhört, ”Klassens ljus” (Norstedts). Om mig skrev han bland annat följande, som har viss relevans för frågan om bildning och allmänbildning: ”Ändå vill jag beskriva honom som en av de mest passionerade människor jag känner. Intresserade han sig för något ämne fanns det inga gränser för hans utforskning av det.”

  Comment by Enn Kokk — 2014 09 03 22:29 #

 10. …å jag som bara ville tipsa Enn om Radio Lidingö…

  Comment by Janne H — 2014 09 04 19:18 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^