För socialdemokratin finns det fortfarande mycket att hämta bland dem som inte röstade

8 juni 2009 11:58 | Politik | 6 kommentarer

Socialdemokraterna lyckades åtminstone bryta sin nedåtgående trend i EU-valen. Till det bidrog med all säkerhet det faktum att partiet på första plats på sin lista hade placerat en känd EU-kritiker, Marita Ulvskog, och dessutom hade en annan sådan, Anna Hedh, i övre delen av listan. Sannolikt har partiet i det här valet vunnit tillbaka väljare från Vänsterpartiet och Junilistan, vilket blir mycket tydligt om man studerar de nämnda tre partiernas resultat i Norrlands- och skogslänen.

Att det ändå inte, om man ser till rikssnittet, gick ännu bättre torde bland annat ha att göra med att vi i folktätare områden som Stockholm i stället förlorade yngre väljare till både Miljöpartiet och Piratpartiet.

Det är glädjande att valdeltagandet gick upp, men fortfarande är det så att en stor majoritet av de röstberättigade inte röstar. Lars Ohly var i sin kommentar i TV i natt inne på att Vänsterpartiets stora ras till stor del kan förklaras också med att vänsterväljarna aktivt har valt att inte rösta, och det tror jag han har alldeles rätt i – jag känner personligen vänsterpartiväljare som har demonstrerat sin avsky mot hela EU-projektet genom att vägra delta i valet.

Socialdemokratins problem är att också många av dem som i övriga val röstar socialdemokratiskt av samma skäl har gjort på samma sätt. De tycker att deras parti fortfarande på ett alltför okritiskt sätt accepterar överflyttning av mer och mer av den politiska makten till EU-nivån. De här väljarna kan i kommande EU-val vinnas tillbaka men bara om det EU socialdemokratin arbetar för är ett smalare och vassare EU.

I övrigt ber jag att få hänvisa till den mest klarsynta och intressanta valanalys jag hittills har läst. Den finns på Peter Gustavssons blogg.

* * *

Resultatet av personröstningen, särskilt där den stuvar om ordningen på den av partiet fastställda listan, kommer att ge intressanta upplysningar om väljarnas (även politiska) preferenser. Du kan följa sammanräkningen här.

6 kommentarer

 1. Det stämmer att många vänsterväljare bojkottat EU-valet. Jag är en av dem. När sedan Ohly uttalar sig om att det egentligen saknar betydelse på vilket parti man röster, bara man röster, så förstår man att våra politikers syn på EU-parlamentet är korrupt och att valet till EU-parlamentet borde döpas om till Vem vill bli miljonär.

  Comment by Steffe — 2009 06 08 18:59 #

 2. Till Steffe: Fast Eva-Britt Svensson (V) gick ju i slutdebatten i TV ganska hårt åt de groteska ersättningsnivåerna i EU-parlamentet och berättade att hon för sin del gav bort allt över, om jag inte minns fel, 22.000 kronor i månaden.

  Comment by Enn Kokk — 2009 06 08 21:32 #

 3. En sidoaspekt på EU-valet är SD:s framgång, partiet gjorde sitt hittills bästa val och närmar sig raskt 4- procentspärren. Mycket tyder på att SD spekulerar i röster från de som känner sig om globaliseringens förlorare. Det gör det ännu angelägnare för (s) att formulera en oppositionspolitik som tar fasta på dessa väljargruppers situation. Det räcker inte med att i största human välvilja peka på SD:s grundläggande orättfärdiga människosyn vad gäller i utlandet födda och flyktingar. Det får inte bli att (s)-politiken av väljarna upplevs som de framgångsrikas och de marknadsdyrkande EU-entusiasternas politik. Själv röstade jag naturligtvis (s), men den koll jag gjorde i DN:s väljartest visade att miljöpartiet var till 80 procent ”mitt” parti och (s) bara var det till 53 procent. Berättar det något hur (s) lyckats med att formulera ett alternativ till de marknadsdyrkande europafantasterna? Och som önskar flytta alltmer av besluten till Bryssel. Den globala miljökrisen kräver internationella lösningar, men mycket annat mår bäst av att vi lokalt och demokratiskt engageras i beslutsprocessen och inte lämnar bestämderätten till maktintressen med andra värderingar. För övrigt vad gäller Anna Hedh – är det klart att ingen annan längre ner kryssat sig förbi henne?

  Comment by Anders Thunberg — 2009 06 09 12:11 #

 4. Till Anders Thunberg: Just nu ligger Anna Hedh i fråga om personkryss på fjärde plats, vilket är snäppet bättre än hennes placering på listan.

  Comment by Enn Kokk — 2009 06 09 13:08 #

 5. Och nu har hon ramlat ner på femte plats, med ca 100 röster upp till fjärdeplatsen. Det är jämt mellan fjärde till åttonde plats och det mest spännande i valsammanräkningen att följa är vilka som får (s) fjärde och femte mandat. Ca 180000 personvalsröster återstår att räkna om mina antaganden stämmer.

  Comment by Bo Strömberg — 2009 06 09 23:13 #

 6. Till Bo Strömberg: Nu är hon uppe på fjärdeplats igen. Fast så länge man inte har kommit upp i fem procent, är man inte personvalsinkryssad, utan den ordning som finns på listan gäller. Följaktligen spelar det ingen roll att flera kvinnor nedanför Anna Hedhs femteplats har fått fler kryss än Göran Färm – han blir inte utputtad med mindre än att någon av dem kommer upp i fem procent.

  Comment by Enn Kokk — 2009 06 10 9:09 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^