Förkortningar en styggelse i kryss

27 augusti 2014 13:22 | Media | Kommentering avstängd

När jag och framlidne journalisten Gösta Ohlsson utformade skrivregler för de anställda på Socialdemokratiska partistyrelsen, förbjöd vi helt användande av förkortningar. Skälen var, utöver att vi ville göra texten omdelbart begriplig för alla som läste den, också att förkortningar som etc, osv lockar till tankeslapphet hos den som skriver.

Själv tycker jag, en hängiven korsordslösare, att förkortningar helt borde vara bannlysta i korsord. Jag ska ta Mats Olséns Stjärnkrysset i senaste Aftonbladet Kryss & Quiz som avskräckande exempel.

Det här krysset är nämligen tryfferat med förkortningar.

Somliga av dem är för all del ganska vanliga: Har sina kupor = BH, Samlar gräddan = SM, Har tåg i sin flotta = SJ, Vanlig vikt = KG, Av måttlig vikt = HG, Kortare sträcka = DM, Kortad hållplats = STN, Gröna röda = SSU, Alliansparti = KD.

Annat är medelsvårt: Kortad hållplats = STN, Öbolag = LTD, Ser vi på skeppet = SS, Jeff Lynnes grupp = ELO, Visar mycket för grannarna = NRK, Åldersbeteckning på flaskan = VS, Står för grannen = EE (Estland).

Och somligt är sådant som nästan inga normala krysslösare kan: Lägger blad i lådorna = SDR (Svensk Direktreklam), Gillar vapen = NRA (National Rifle Association).

Att fotografen Gullers kallades KW får man väl ta, eftersom han själv tecknade sig så.

Det finns dessutom i det här krysset ett och annat som ligger över den trepoängsnivå det sägs ha, och jag har för egen del löst hela krysset, så det är inte det. Det är alla de här förbannade förkortningarna som förstör krysset.

Ge uppgiften att konstruera Stjärnkrysset tillbaka till Anna Hagberg och låt Mats Olsén, om han ska vara kvar, göra något som lämpligen kan kallas Förkortningskrysset – i mitt fall som en varning, så att jag slipper lösa det.

No Comments yet

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^