Thommy Berggren: ”Efter den 14 september måste denna ekonomiska grisfest få sitt slut”

24 augusti 2014 12:19 | Media, Politik, Teater | 14 kommentarer

Betty Skawonius intervjuar Thommy Berggren i söndagskulturbilagarn i Dagens Nyheter (24 augusti 2014). Det är en lång och intressant intervju som publiceras över flera tidningssidor – den spänner över allt från hans uppsättning av George Bernard ShawsCandida” på Stockholms stadsteater, enligt Leif Zern den ”bästa komedin i mannaminne”, till hans kärlek till sonen och tvillingdöttrarna.

Men Thommy Berggren är själv mest angelägen om att få en möjlighet att lufta sin vrede mot den sittande borgerliga regeringen och de ökade klasskillnader och den girighet som har vuxit fram i hägnet av dess politik:

– Att jag är med i Stefan Jarls film ”Godheten” beror på att jag hörde ett tal av Olof Palme från 1975, där han talar om att nu är det dags för den ekonomiska demokratin. Han menade helt enkelt att det skulle bli mer rättvist på det ekonomiska planet. Och se så det blev: Annika FalkengrenSEB har en årslön på 8,5 miljon, en pension till ett värde av 130 miljoner plus en massa andra förmåner. Och hon, den nya vd:n för Svenskt Näringsliv, Carola Lemne, tjänar 490.000 i månaden, medan de sjuksköterskor jag nyligen träffade på Danderyds sjukhus har runt 20.000. Vad är det för ett jävla samhälle?

– Kära svenska folk, det är ur allas vår gemensamma kassa som denna självutnämnda överklass delat ut sina miljoner till varandra. Hur har detta kunnat accepters? Efter den 14 september måste denna ekonomiska grisfest få sitt slut.

14 kommentarer

 1. Thommy Berggren eller Tommy Körberg? Du får bestämma dig!

  Comment by Thomas Åkerblad — 2014 08 24 12:42 #

 2. Till Thomas Åkerblad: Berggren så klart – jag åstadkom en olycklig felskrivning på ett ställe. Jag har rättat nu.

  Comment by Enn Kokk — 2014 08 24 12:46 #

 3. Kanske Körberg skriver under på Berggrens utspel!!

  Comment by Urban Sjölander — 2014 08 24 13:21 #

 4. Till Urban Sjölander: Tommy Körberg har faktiskt ställt upp för arbetarrörelsen: Tillsammans med Monica Nielsen gjorde han för det arbetarrörelseägda skivbolaget a disc en LP med arbetarsånger, ”…med hjärtat fyllt av trots”.

  Comment by Enn Kokk — 2014 08 24 14:20 #

 5. Enn Kokk, det ligger mycket i det du säger om grisfesten. Men knorren på slutet får mig att lyfta på mer än ögonbrynet! ”Vår gemensamma kassa.” Den måste ju per definition ha föregåtts av en konfiskering? Jag vill inte ha gemensam kassa med
  Annika Falkengren och Carola Lemne. Däremot vill jag ha indirekt del i det offentligas kassa – gärna dopad med näringslivstopparnas halva inkomst.

  Comment by Hans G Eriksson — 2014 08 25 2:18 #

 6. Till Hans G Eriksson: Thommy Berggren är ju inte politiker, och man kan knappast vänta sig att han likt en försiktig politiker vänder och vrider på orden innan han uttalar dem. Men han ger uttryck för en vilja till ökad ekonomisk jämlikhet – de ekonomiska klyftorna i samhället är för stora, ibland groteskt stora. Det är en syn jag delar med honom.

  Comment by Enn Kokk — 2014 08 25 9:08 #

 7. Enn Kokk, näringslivstopparna tycks ha hamnat i en hybris. Resultatet blir växande ekonomiska klyftor mellan företagsledningar och andra. Men det är inte ”våra” pengar som berikar, utan aktieägarnas. Jag misstänker att Thommy Berggren tycker att ägarna har tillräckligt bra ändå.

  Marita Ulvskog var på sin tid i nacken på Håkan Mogren i Astra. ”Giriga bolagsdirektörer.” Skandiacheferna fick sina fiskar varma för spektakulära bonusprogram.

  Skillnaden är att kritiken för klyftorna då gällde mottagarna, medan den i dag vänds mot den sittande regeringen.

  Comment by Hans G Eriksson — 2014 08 25 10:23 #

 8. Till Hans G Eriksson: Fast det sista kanske också har att göra med vad de sittande regeringen – i motsats till den av Thommy Berggren nämnde Olof Palme – är beredd att göra för att angripa missförhållandena.

  Comment by Enn Kokk — 2014 08 25 11:12 #

 9. Kanske.

  Samtidigt väcker det frågor när kritiken för oönskade klyftor mellan ”toppdirektörerna” och folk i gemen väcker större missnöje mot en borgerlig än mot en socialdemokratisk regering.

  Exempel: Nu, Falkengren, kritiserar jag regeringen för din beskattningsbara inkomst, men efter valet anklagar jag dig för din girighet.

  Comment by Hans G Eriksson — 2014 08 25 11:35 #

 10. Till Hans G Eriksson: Men Olof Palme kom faktiskt inte bara med verbala anklagelser – han gjorde något åt klyftorna också.

  I morse läste jag följande i huvudledaren i Dagens Nyheter (inte socialdemokratisk):

  ”Sifforna som visar att ojämlikheten, också i Sverige, har ökat sedan 1980-talet står sig förvisso.”

  Sen är kanske jag och DN inte ense om vad man kan/bör göra åt det här, men den citerade slutsatsen är vi eniga om.

  Comment by Enn Kokk — 2014 08 25 12:02 #

 11. Intressant, jag har inte läst artikeln än. Du har en poäng när det gäller Olof Palme.

  För övrigt uppskattar jag ditt engagemang även i de delar där våra åsikter kan gå isär.

  Comment by Hans G Eriksson — 2014 08 25 12:38 #

 12. Här är en precis nysläppt poplåt där det Olof Palme-tal som Thommy Berggren hänvisar till är med i…!

  Finns också på Spotify: ”Tillsammans med andra”.

  https://soundcloud.com/magraq/tillsammans-med-andra

  Comment by Magnus — 2014 08 27 10:09 #

 13. ”Demokratins rättigheter kan inte få vara förbehållna ett visst skikt i samhället.” Starka ord ur Palmes kongresstal 1975.

  Vad som menas med ”visst skikt” är nog typiskt vissa starka grupper på motsidan. Det är lätt att instämma i Palmes ord, dock med reservationen att det hölls under det arbetsrättsliga årtiondet, då Carl Lidbom seglade upp i vågorna efter värdenihilisterna Axel Hägerström, Vilhelm Lundstedt och Karl Olivecrona.

  För den som lyssnar uppmärksamt: Palme kommer in på den sociala och den ekonomiska demokratin. Där hamnar vi i kollisionen de grundlagsskyddade delarna demokrati-äganderätt.

  Comment by Hans G Eriksson — 2014 08 27 13:17 #

 14. Som Thommy har sagt tidigare, ”Vad är det för j-vla socialdemokrater vi har i dag? ”

  De är ju i näringslivet allihopa. Laila Freivalds sitter i styrelsen för Mats Qvibergs Öresund, bara ETT ex.

  Comment by Niklas — 2014 08 28 19:23 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^