Valmanifest (S) för Uppsala

22 augusti 2014 17:19 | Politik | 9 kommentarer

Idag presenterar Socialdemokraterna sitt valmanifest för Uppsala. Det här är det viktigaste i valmanifestet:

Socialdemokraterna är redo att ta ansvar. Vi står för en ny färdriktning för Uppsala och en politik som omfattar alla. Som prioriterar jobben, skolan och en bra välfärd som går att lita på. Det går före vinstjakt och privatiseringar. Det är dags att sluta slösa bort människors vilja att jobba. Låt politiken vara ett redskap för att förverkliga människors drömmar.

Här är 10 viktiga förslag från vårt valmanifest:

Garantera alla ungdomar ett jobb, en praktikplats eller en utbildningsplats inom 90 dagar.
Starta en kommunal kompetensförmedling som anställer arbetslösa ungdomar och matchar dem med jobb.
Investera i ett lokalt kunskapslyft på 1000 platser. Erbjud arbetslösa utbildning i Komvux eller möjlighet att varva jobb med utbildning, genom en traineeplats eller ett utbildningskontrakt.
Minska barngrupperna i förskolan och klasserna i skolan.
Fördela resurser till skolan efter elevernas behov och ge alla barn rätt till läxhjälp.
Inför tydligare kvalitetskrav och god uppföljning i äldrevården.
Skapa bättre boenden utifrån de äldres behov och önskemål och se till att fler trygghetsboenden byggs.
För en aktiv bostadspolitik för kraftigt ökat bostadsbyggande.
Inled utbyggnaden av spårburen kollektivtrafik i Uppsala.
Skriv ett avtal med regeringen för en ökad satsning på tågsträckan mellan Uppsala-Stockholm.

Läs och dela valmanifestet på www.ettbättreuppsala.se.

* * *

Jag, och många med mig, har när det gäller skola, vård och omsorg, den ståndpunkt som förr fanns i både socialdemokratins partiprogram och i dess praktikska politik: det här är verksamheter som inte bara ska finansieras och regleras utan också drivas av kommuner, landsting och stat. Men slängen mot vinstjakt och privatiseringar är åtminstone en god början på en ny färdriktning för politiken på de här områdena.

9 kommentarer

 1. Jag är visserligen inte Uppsalabo längre men skulle ändå vilja veta vad dessa satsningar kommer att kosta och hur de ska finansieras.

  Comment by Jean — 2014 08 22 18:21 #

 2. Jean, var bara lugn, drömmar och visioner är gratis. De belastar inte det offentliga och inte heller partiets reklambudget.

  Comment by Hans G Eriksson — 2014 08 22 18:49 #

 3. För den som vill att skola, vård och omsorg ska drivas i offentlig regi och utan vinstintresse finns endast ett parti att rösta på: Vänsterpartiet.

  Jean och Hans G:
  Om ni är nyfikna så finns ju Socialdemokraternas budgetförslag på den hemsida som Enn länkade till i blogginlägget: http://ettbattreuppsala.se/budget/

  Politik handlar ju mycket om prioriteringar och vi som står till vänster på den politiska skalan vill prioritera välfärd och jämlikhet framför att fylla folks privata plånböcker.

  Comment by Fredrik Thorsson — 2014 08 22 19:43 #

 4. I årets val är den blanka ett gångbart alternativ eftersom man inte från något håll verkar ta livet på allvar utan verkar mer och mer använda karbonpapper i överbjudningar…..
  När skall man se allvaret och ta upp de riktiga frågorna? Invandringen/främlingspolitik/ flyktingar kommer att drabba de flesta partier med saknaden av en riktig politik med hänsyn till övriga Europa. Ekonomin i denna hantering och hur gör man egentligen?
  Vad har vi i EU att gör är en fråga som jag undrar över…..har aldrig känt mig särskilt delaktig i Europas problem. Mer har jag känt att jag genom EU fått ta del av Europas problem bakvägen och vart tog den Nordiska samverkan vägen?

  Comment by Urban Sjölander — 2014 08 22 21:37 #

 5. Till Jean: Om du går in på http://www.ettbättruppsala.se, hittar du under Vår politik Budget 2015-2018.

  Comment by Enn Kokk — 2014 08 22 22:01 #

 6. Till Enn: På min enkla fråga om kostnad och finansiering hänvisar du till en 90-sidig budget! Har du själv läst den? Hur många s-fullmäktige i Uppsala har läst den? Hur många väljare i Uppsala kommer att läsa den?
  Jag tänker inte lägga tid på ded. Ditt icke-svar räcker för mig.
  Min slutsats är att du antingen inte vill eller inte kan svara på den enkla frågan.

  Comment by Jean — 2014 08 23 23:15 #

 7. Till Jean: Nu krumbuktar du dig.

  Efter pensioneringen satt jag åter i ett par perioder i kulturnämnden i Uppsala – den senaste valperioden har jag, på rund av min ålder, valt att inte längre ha uppdrag – och min erfarenhet är att Socialdemokraterna i Uppsala är noga med att sätta prislapp på sina förslag och också ha en ansvarig hållning i finansieringsfrågor.

  I samband med presentationen av det lokala valmanifestet gjorde de socialdemokratiska oppositionsråden själva reservationer för osäkerhetsmoment som att man ju, om det inte skulle bli en socialdemokratiskt ledd regering, inte kan räkna med vissa förutsatta ekonomiska tillskott från staten. Men markerade att målen även på berörda områden ändå kommer att stå fast, även om det då kommer att ta lite längre tid att förverkliga dem.

  Comment by Enn Kokk — 2014 08 24 9:05 #

 8. Till Enn: Krumbukta var ordet, med det är inte mig det gäller…

  Comment by Jean — 2014 08 24 14:55 #

 9. Till Jean: Om du nu inte är läskunnig eller läsvillig, kan jag inte göra något åt det.

  Comment by Enn Kokk — 2014 08 24 15:03 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^