Malvina Reynolds i sångböcker och på skivor

21 augusti 2014 22:36 | Musik, Politik | 2 kommentarer

Malvina Reynolds (1900-1978) hann under sin livstid skriva mängder av fantastiska sånger. Tyvärr finns inte allt hon själv sjöng in längre tillgängligt på skiva, men det hon gav ut på Folkways, senare Smithsonian Folkways, är dess bättre fortlöpande tillgängligt, eftersom Smithsonian Folkways, en del av Smithsonian-museerna i Washington, är ett i princip evigt skivarkiv för, med ständig nyproduktion av samtliga skivor, utgivna av de skivbolag vars arkiv man förvaltar. Smithsonian Folkways producerar också nya skivor, ibland genom att förvärva rättigheterna till en skiva/artist man gärna vill foga in i sin skivskatt, ibland genom nyproduktion. Smithsonian Folkways är ett non profit-företag.

Enklaste sättet att nå deras hemsida, där man också kan göra beställningar, är att gå in på http://www.folkways.si.edu – du får också upp deras hemsida, om du googlar på Smithsonian Folkways. Sen skriver du Malvina Reynolds i sökrutan och får innehåll och priser på de skivor som finns med henne, alla i CD-format.

Senast utgiven är ”Ear To the Ground” (SFW40124) från 2000. Den innehåller ”It Is’nt Nice”, ”On the Rim of the World”, ”What Have They Done To the Rain” (som blev mycket känd genom Joan Baez‘ insjungning), ”Look On the Sunnyside”, ”The World’s Gone Beautyful”, ”Little Boxes” (som Pete Seeger gjorde mycket känd och älskad), ”Little Red Hen”, ”Dialectic”, ”Bury Me In My Overalls”, ”There’s a Bottom Below”, ”The Little Mouse”, ”Rosie Jane”, ”The Money Crop”, ”Magic Penny”, ”The Albatross”, ”The Judge Said”, ”Mario’s Duck”, ”Carolina Cotton Mill Song”, ”Boraxo” och ”This World”.

1960 gav Malvina Reynolds själv ut LPn ”Another Country Heard From” på Folkways (FW02524 / FN 2524), som numera finns tillgänglig som CD hos Smithsonian Folkways. På den finns ”The Pled Piper”, ”We Hate To See Them Go”, ”Let It Be”, ”Faucets Are Dripping”, ”Don’t Talk to Me Of Love”, ”Money Blues”, ”The Day the Freeway Froze”, ”The Delinquent”, ”Mommy’s Girl”, ”Somewhere Between”, ”I Live In a City”, ”The Little Land”, ”Oh Doctor!”, ”Sing Along” och ”The Miracle”.

Sen förekommer Malvina Reynolds med enstaka låtar på följande samlingsskivor, tillgängliga genom Smithsonian Folkways:

På ”American History In Ballad And Song, Vol 2” (Folkways Records FW05 902 / FH5802, 1962) med många olika artister (bland andra Pete Seeger och Woody Guthrie) finns Malvina Reynolds representerad med ”The Delinquent”.

På ”Broadside Ballads, Vol 3: The Broadside Singers” (Folkways Records FW05304 / BR 302) hittar man ”The Faucets Are Dripping”. (På den här samlingsvolymen finns också unika insjungningar av Bob Dylan, Tom Paxton, Phil Ochs, Buffy Sainte-Marie med flera.)

I samlingsboxen ”The Best of Broadside 1962-1988: Anthems of the American Underground From the Pages of Broadside Magazine” (Smithsonian Folkways 40130, 2000) hittar man ”Little Boxes”, ”What Have They Done To the Rain” och ”The Faucets Are Dripping” med Malvina Reynolds. (Den här boxen är en guldgruva, rymmer bland annat inspelningar med Pete Seeger, Phil Ochs, Happy Traum, Bob Dylan, Tom Paxton, Janis Ian, Eric Andersen, Nina Simone, Richard Fariña, Ewan MacColl, Peggy Seeger, Lucinda Williams, Arlo Guthrie och många, många flera.)

Också Paredon Records, som numera ingår i Smithsonian Folkways, gav ut samlingsskivor med olika artister. På ”What Now, People? Vol 3” (PAR02003, 1973) kan vi höra Malvina Reynolds sjunga ”And the Judge Said”. (Den här skivan rymmer också sånger med bland andra Pete Seeger och Si Kahn.)

We Won’t Move: Songs of the Tenants Movement” (Folkways FW05287 / FS 5287, 1983) slutligen är en samlingsskiva med olika artister, bland dem Malvina Reynolds, som tillsammans med Eric Darling sjunger ”The Faucets Are Dripping”.

Särskilt Pete Seeger bidrog genom egna insjungningar till att göra Malvina Reynolds sånger kända för en större publik.

Av det som finns i Malvina Reynolds’ sångbok ”Little Boxes and Other Handmade Songs” (Oak Publications, 1964) gjorde han, som jag tidigare har nämnt, ”Little Boxes” känd och spridd hos en större publik. Hennes roliga fredssång ”Andorra” sjöng han på Columbia-LPn ”The Bitter And the Sweet” (CL 1916). Hennes ”Battle of Maxton Field”, en sång om Ku Kux Klan kontra Lumbee-indianerna, sjöng han in på ”Gazette” (Folkways FN 2501) och på ”Hootenanny at Carnegie Hall” (Folkways FN 2512). ”Party Crasher’s Carol” finns med Pete Seeger på ”Song And Play Time” (Folkways FC 7526) men kallas där ”Let Us Come In”. ”Rand Hymn” hittar man med Pete Seeger på ”Gazette, Vol 2” (Folkways FN 2502).

Av sångerna i sångboken ”Little Boxes and Other Handmade Songs” hittar man ”What Have They Done To the Rain?” med Joan Baez på ”Joan Baez In Concert”, Vanguard VRS 9112, och ”Turn Around” med Harry Belafonte på ”Love Is a Gentle Thing”, RCA Victor LPM 1927.

Hennes andra sångbok, ”The Muse of Parker Street. More Songs by Malvina Reynolds” (Oak Publications, 1967) innehåller även den mängder av sånger med politisk vänstervinkel och med miljöengagemang. Pete Seeger namngav en hel LP med miljötema efter en av hennes sånger, ”God Bless the Grass” (Columbia CL-2432 – eftersom Seeger var missnöjd med Columbias lansering av den här skivan, lät han senare Smithsonian Folkways återutge den). På samma skiva finns ytterligare sånger ur samma sångbok: ”The Cement Octopus” och ”Seventy Miles”. Den här sångboken innehåller ytterligare en sång, som har sjungits in av Pete Seeger: ”Mrs Clara Sullivan’s Letter” på ”I Can See a New Day” (Columbia CL-2257/CS-9057) – den handlar om en gruvarbetarhustru.

Ett omnämnande förtjänar också ”It Isn’t Nice”, mycket fint insjungen av Judy Collins på ”Judy Collins’ 5th” (Electra EKL-300/EKS-7300.

Vi kan avsluta med texten till den – noter finns alltså i den nämnda sångboken:

It Isn’t Nice

Text och musik: Malvina Reynolds, 1964

It isn’t nice to carry banners
Or to sleep in on the floor,
Or to shout our cry of Freedom
At the hotel and the store,
It isn’t nice, it isn’t nice,
You told us once, you told us twice,
But if that is Freedom’s price,
We don’t mind.

Well, we’ve tried negotiations
And the three-man picket line,
Mr. Charlie didn’t see us
And he might as well be blind,
Now our new ways aren’t nice
When we deal with men of ice,
But if that is Freedom’s price,
We don’t mind.

How about those years of lynchings
And the shot in Evers’ back?
Did you say it wasn’t proper,
Did you stand upon the track?
You were quiet just like mice,
Now you say we aren’t nice,
And if that is Freedom’s price,
We don’t mind.

It isn’t nice to block the doorway,
It isn’t nice to go to jail,
There are nicer ways to do it
But the nice ways always fail,
It isn’t nice, it isn’t nice,
But thanks for your advice,
Cause if that is Freedom’s price,
We don’t mind.

2 kommentarer

 1. Tack för tipsen!
  Hittade några på YT, det finns flera:
  https://www.youtube.com/watch?v=DramVG4AL2c
  https://www.youtube.com/watch?v=2_2lGkEU4Xs
  https://www.youtube.com/watch?v=YRxvaVhVN7A

  Comment by Lasse H — 2014 08 22 16:33 #

 2. Till Lasse Hallenfur: De du har hittat hör till Malvina Reynolds’ bästa låtar, fast alla mer berömda i andras insjungningar.

  Comment by Enn Kokk — 2014 08 22 16:58 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^