Sommar i P1 med Mustafa Can

17 augusti 2014 17:05 | Media, Musik, Politik | 24 kommentarer

Mustafa Can avslutade årets serie av Sommar-program. Han gjorde det i en stil som påminde om Lars Ulvenstams program som under en period avslutade Sommar-serien, och han gjorde det förbannat bra.

Den här mannen, född i den turkiska delen av Kurdistan, gjorde dessutom ett program som kändes mer svenskt än nästan något annat i årets serie av sommarprogram. Han porträtterade fyra mycket gamla personer, bosatta i Västerbottens inland, och det blev ett radioprogram fyllt av kärlek och inlevelse – de här människorna fick komma till tals själva och blev inte porträtterade med en främlings distanserade blick.

Can talar dessutom en nästan idiomatisk svenska, men det finns fortfarande en liten, liten ton av något som nog inte kommer från till exempel Västerbotten eller från Skövde där han växte upp utan från Kurekan, en hotfull bakgrund i Sverigedemokraternas föreställningsvärld. Men programmet berörde inte med ett ord det senare, som är mina egna reflektioner.

Mustafa Can spelade i och för sig en låt av och med Ahmet Kaya, en kurdisk poet och låtskrivare, men han spelade också Maria Kalaniemi, Etta James, Bob Dylan (”Workingman’s Blues”), Etta James och Nancy Sinatra och Lee Hazelwood i ”Summer Wine”. Och så spelade han Allan EdwallsDen lilla bäcken” och Ale MöllersKärleksvalsen”.

24 kommentarer

 1. Håller med dig, Mustafa Can axlar Ulvenstams mantel med den äran. Musiken var intressant, också, och det är alltid roligt att via sommarpratare hitta ny (för mig) musik, som Kärleksvalsen med Ale Möller Band.

  Comment by anita lindblad — 2014 08 17 17:12 #

 2. Till Anita Lindblad: Ale Möller har jag följt praktiskt taget under hela hans skivkarriär. Jag har skrivit om ett antal av hans skivor, men bara i något enstaka fall här på bloggen. Min hustru engagerade honom också att spela i samband med en av Riksdagens vårmiddagar.

  Allan Edwall, som jag också nämner, har jag ett speciellt förhållande till. Nästan hela hans skivproduktion låg på salig a disc, ett bolag ägt av arbetarrörelsen och i vars utgivningsråd jag satt.

  Comment by Enn Kokk — 2014 08 17 17:22 #

 3. Kurdistan är ett fantasiland.
  Han är född i det verkliga Turkiet.

  Comment by Fredrik — 2014 08 17 22:58 #

 4. Lyssnar just på Mustafa Cans sommarprogram. Vilken härlig snyting till SDs integrationsfilosofi. Eftersom jag har haft mycket att göra med invandrare från alla möjliga håll, kan jag bara komma med en rekommendation: Prata med varandra! För övrigt är programmet värt att lyssna till pga den oförliknelige Allan Edvall som föddes två stenkast från min högstadieskola.

  Comment by Åke F — 2014 08 17 23:06 #

 5. Till Fredrik Sjölin: Nu argumenterar du som en knäppgök igen. Kurderna finns i ett stort område från Turkiet och Syrien över Irak till Iran och är så många att de mycket väl skulle kunna bilda en egen nation. I de irakiska områdena har de cirka fem miljonerna kurder nu länge haft ett betydande självstyre, och det rådande kaoset i Irak kan mycket väl ända i att en första del av deras områden bildar en ny stat.

  Comment by Enn Kokk — 2014 08 17 23:12 #

 6. Till Fredrik Sjölin. Menar du alltså att jag som är född i Jämtland egentligen är norrman?

  Comment by Åke F — 2014 08 17 23:32 #

 7. Det är märkligt hur du/ni tycks stödja den nationalism som kurderna står för men samtidigt sågar SD här hemma.

  Åke F: Käka en guleböj!

  Comment by Fredrik — 2014 08 18 0:02 #

 8. Du tycks vara bortom all hjälp.

  Comment by Åke F — 2014 08 18 0:40 #

 9. Till Fredrik Sjölin: Man måste inte tänka endimensionellt. Jag har själv en gång i världen, i egenskap av huvudsekreterare i Socialdemokraternas programkommission, i partiprogrammet skrivit in principen om nationernas självbestämmanderätt, vilket alltså innebär även rätten för ett folk med ett eget språk att bilda en egen stat. Samma program pläderade för internationellt samarbete, u-hjälp och human flyktingpolitik.

  Comment by Enn Kokk — 2014 08 18 9:25 #

 10. Fredrik, kurderna känner sig inte hemma i Turkiet och andra platser där de känner sig trängda. Ska vi vara överens om att det är ett bekymmer för just kurderna (även fast du klarar dig bättre med deras situation)?

  Uttryck med igenkännandets glädje, som hemkänsla, anses ju inte så fint längre. Men kan vi inte unna folk utanför Sverige att hemfalla åt sådant?

  Comment by Hans G Eriksson — 2014 08 18 9:51 #

 11. Tur man är av Buresläkt.
  Om man följer trådens iver om hemvist och hemland så torde Skåne fortfarande vara Danskt och Jämtland Norskt eftersom de inte blev svenskt förrän 1645 och gränsen blev definitiv 1758-60.
  Men som det står i låten: ”Where ever I lay my hat, thats my home!”

  Comment by Urban Sjölander — 2014 08 18 12:58 #

 12. Att skåningarna inte ser sig som odelat svenska vet vi. Att den genuine gotlänningen inte ger fastlandet Ö-status har vi också förstått.

  I dag uttalade en sametjej med emfas i TV, att hon inte vill tvingas vara svensk – det är ju same hon är. Ska vi tillerkänna henne någon respekt för den inställningen, eller ska vi raljera som när det gäller svenskar?

  ”Jag längtar marken, jag längtar stenarna, där barn jag lekt.”

  Om Verner von Heidenstam dristat sig att uttala sig så oförskräckt vid fel TID hade han missat Nobelpriset.

  Comment by Hans G Eriksson — 2014 08 18 15:27 #

 13. Till Hans G Eriksson: Samerna, som talar ett finsk-ugriskt språk besläktat med till exempel finska och estniska, är ett ursprungsfolk i de nordliga delarna av Sverige men också Norge, Finland och Kolahalvön i Ryssland.

  Rent principiellt skulle jag, med den grundinställning jag har, gärna ha gett dem en egen stat, om de önskade det. Problemet är att svenskar, norrmän, finnar och ryssar i dag är långt, långt fler än de själva i deras ursprungliga områden. Så då måste man i stället tillgodose deras intressen genom att ge dem speciella rättigheter, som rör språk, kultur och näring.

  Just det sista – det faktum att de främst har ägnat sig åt renskötsel – har ju samtidigt inneburit, att de måste röra sig över ganska vidsträckta områden, vilket i sin tur förstås är den viktigaste förklaringen till att de inte har bott sammanklumpade i ett avgränsat område.

  Att gilla sitt nationella språk och sin nationella kultur är dock inte liktydigt med att man då samtidigt tar avstånd från andra sådana, inte heller med att enskilda människor inte skulle få lov att röra sig mellan kulturellt och språkligt skilda områden.

  Själv längtar jag marken och stenarna både i min barndoms hemby Juminda på den estniska nordkusten och marken och stenarna i Juniskär, beläget vid samma hav men på kusten söder om Sundsvall.

  Comment by Enn Kokk — 2014 08 18 16:55 #

 14. Enn: Hur ställer du dig till självständighetsomröstningen i Skottland som hålls om en månad (18 september)? På Ja-sidan ser man gärna att ett självständigt Skottland går med i Nordiska Rådet och andra nordiska samarbetsorgan.

  Den ende (högre) svenska politiker som kommenterat denna omröstning, Carl Bildt, gjorde å andra sidan självmål när han varnade för ”balkanisering av Storbritannien”. Är det så så borde han vara nordisk och inte svensk utrikesminister.

  Comment by Karl Magnuson — 2014 08 18 17:35 #

 15. Till Karl Magnusson: Det är skottarnas sak att bestämma hur de vill ha det med självständigheten; jag är beredd att acceptera deras eget beslut och skulle verkligen inte bli förfärad, om Skottland bröt sig loss. Ett komplicerande faktum i sammanhanget är dock att skottarna i dag talar engelska.

  Men skottarna är ju inte ensamma i Europa om självständighetssträvanden. I Spanien är det inte bara det relativt lilla Baskien som vill bryta sig loss.

  Comment by Enn Kokk — 2014 08 18 17:58 #

 16. Enn Kokk, en fin lägesbeskrivning!

  Min eventuella poäng är att ”vi” är toleranta och förstående för andra grupperingar och kulturer medan vi ängsligt tassar runt det svenska.

  Jag har träffat svenska samer i Jokkmokk som gärna undvek att kalla mig du eller nämna mig vid namn. ”Ni svenskar” och ”svenskarna tycker…”
  Frågan är om inte vi icke-samiska svenskar borde kunna känna samma trygghet när det gäller ”vi svenskar”. Vem bemöter ”vi samer…” med ”vad menar du med same?”

  Comment by Hans G Eriksson — 2014 08 18 18:53 #

 17. Jag har också hört samer prata om ”ni svenskar”.
  Samma sak med tex svenska medborgare som är kurder. Men inte står tex Fredrik Malm från FP eller socialdemokrater i demonstrationer och ropar
  ”Ja till ett fritt Sameland”. Men det kommer aldrig bli en stat som heter Kurdistan och ej heller ett Sameland.

  Comment by Fredrik — 2014 08 18 19:18 #

 18. Till Fredrik Sjölin: Det sista har jag ju redan skrivit om, men du är väl blind också.

  Comment by Enn Kokk — 2014 08 18 20:18 #

 19. Frigör landet Norr om Dalälven till ett eget RIKE!!! Jag går gärna först som kulfång från de som troligen kommer att skjuta på oss: -dessa ockupanter från söder som dränerar vårt land av honung och guld. Nja, honung kan vi glömma lite men allt det som finns av vattenel och guld,malm,tall och gran.
  Vad fick vi utbyte….jo tåget med ägodelar mot söder. Inte undra på att Facebook och andra som köper kyla sätter ner sina stora lador däruppe!!!
  Ner med södern!!
  Mot nya horisonter på gummimadrasser!!

  Comment by Urban Sjölander — 2014 08 18 20:21 #

 20. Enn Kokk:
  Trist att du kör med personangrepp.

  Tänk om jag tex skrivit…
  Ps. Är din hustru ledsen för att några Röda Khmerer ledare dömts nyligen? Ds.

  Sånt sysslar inte jag med.
  Men så är jag inte socialdemokrat.

  Comment by Fredrik — 2014 08 18 20:52 #

 21. Fredrik, personangreppen är väl tämligen harmlösa på den här bloggen, med den grundton som råder. När det förekommer är det ett undantag. Med tanke på det var det sympatiskt av dig att ”fria” socialdemokraterna.

  Comment by Hans G Eriksson — 2014 08 18 21:54 #

 22. Till Fredrik Sjölin: Det där om hennes sympatier för de nämnda massmördarna är en myt som odlas av skitkastare ute på högerkanten. Men du väljer att sprida den där skiten i stället för att medge, att du inte bryr dig om argument. Vad har hon för övrigt att göra i en diskussion om kurderna?

  Comment by Enn Kokk — 2014 08 18 21:55 #

 23. Enn Kokk:

  Jag kan inte diskutera din fru eftersom jag gav ett ex på vad jag inte debatterar i form av personangrepp.

  Comment by Fredrik — 2014 08 19 11:11 #

 24. Till Fredrik Sjölin: Att du använder löjliga kringgående rörelser gör inte saken bättre. Frågan kvarstår: Vad hade hon över huvud taget med det här diskuterade ämnet att göra?

  Comment by Enn Kokk — 2014 08 19 11:47 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^