Melodikrysset nummer 33 2014

16 augusti 2014 12:17 | Barnkultur, Film, Musik, Politik, Teater, Ur dagboken | 13 kommentarer

Jag kom tillbaka till det fortfarande somriga Öregrund i går. Här pågår badortsdagar. När de är över, breder sig gradvis höstlugnet, oavsett vädret, över vår lilla stad.

Dagens melodikryss tyckte jag för min del inte hörde till de svårare.

Det enda lite svåra för mig var att komma på att det var Paris Hilton som sjöng ”Stars Are Blind”. Anders Eldeman presenterade henne lite sarkastiskt som superkändis som det är svårt att veta vad hon egentligen är känd för, men inte ens det hjälpte mig till att börja med.

Men så kom nästa fråga, vars svar innehöll de tre sista bokstäverna i hennes förnamn, och svaret föll på plats. Det som spelades var nämligen ”Ingen rädder för vargen här”, som ingår i Disney-filmen om tre små grisar, och eftersom det var djursorten, gris, som söktes, blev jag nu säker på vem som stod för sången i den förra frågan.

Om vi fortsätter på USA-linjen, kan vi ta dagens allra första fråga. Vi hörde Ove Lind spela ”Chicago”, annars mer känd i Frank Sinatras version.

En fot i USA har ju också Jill Johnson, senast känd genom TV-programmet ”Jills veranda”. I dag hörde vi henne tillsammans med Magnus Carlsson i ”You’re Always On My Mind”.

Därmed är vi också inne på svenska artister, som helt dominerade dagens ljudillustrationer.

Ytterligare en av dem, Johan Renck, mer känd som Stakka Bo, sjöng på engelska. ”Mute” hette låten som spelades.

Och Hasse & Tage hade ju lånat en engelsk melodi till sin ”Ett glas öl”. Jag och hustrun har sett och hört dem göra den här låten på scen, i ”88-öresrevyn”.

Arja Saijomaa, i dag i ”Samma himmel, samma sol”, har jag en gång i världen haft på omslaget till Aktuellt i politiken (s), vars redaktör jag var – vi hade en lång intervju med henne med anledning av att hon hade ställt upp i kampanjen för en finsk, socialdemokratisk presidentkandidat. Själv är hon ju egentligen finska men har haft en stor del av sin sångkarriär förlagd till Sverige.

Då är inte steget långt till Thore Skogman, som i valet 1968 av övertygelse, brukspojke som han var, ställde upp i den socialdemokratiska valkampanjen och turnerade tillsammans med Sten Andersson. Fast i dag hörde vi inte Thore själv utan Karl Grönstedt och Nils Fläcke i hans ”Jag fikar efter kaffe”, som i dag skulle leda oss till det sökta ordet, kaffekopp. (Svaret kaffekopp är rätt, men tydligen baserade jag slutsatsen på fel låt. Den här heter ”Kaffetåren” och är skriven av Erling Grönstedt och Tore Lagergren.)

Östen Warnerbring fick vi i dag höra i ”En sommardröm i vitt”.

Vad Sonja Aldén var klädd i vet jag inte – förmodligen i olika plagg, eftersom det vi hörde var ett potpurri.

Och sen återstår bara den vackraste musiken i dag, ett avsnitt ur ouvertyren till Wolfgang Amadeus Mozarts ”Trollflöjten”. Er som aldrig har sett opera framföras från scen vill jag gärna råda till att gå och se ”Trollflöjten”.

13 kommentarer

 1. Låten som illustrerade ordet ”kopp” var inte Skogman-låten du nämner utan ”Kaffetåren”, gjord av Erling Grönstedt (musik) och Tore Lagergren (text).Men i dessa tider vill du väl knyta till (S) så mycket det går. För ivrigt kanske.
  För övrigt kom idag ännu ett exempel på att äldre, mycket välmeriterade artister väljs bort till förmån för nutida ”stjärnor”. Sonja finns det en hel del av, bl a Hedenbratt, som Eldeman kunde valt.

  Comment by Gunnar Bergquist — 2014 08 16 14:01 #

 2. Men att Anders Eldeman, som brukar vara så noga med stavningen, stavade Magnus Carlsons namn med två s som om det vore Barbados-Magnus förvånar.

  Comment by Hans W — 2014 08 16 14:06 #

 3. Till Gunnar Bergquist: Nja, jag tyckte uppriktigt att den här låten kändes skogmansk och hittade en som verkade passa in.

  Comment by Enn Kokk — 2014 08 16 14:40 #

 4. Till Hans Wikell: Själv kollade jag inte stavningen, när jag väl hade kommit på vem som sjöng tillsammans med Jill.

  Comment by Enn Kokk — 2014 08 16 14:45 #

 5. Jag grämer mig fortfarande att vi inte fick några biljetter till 88-öresrevyn. De blev slutsålda på nolltid. Suck….

  Comment by Åke F — 2014 08 16 16:33 #

 6. Till Åke F: De flesta av Hasses och Tages revyer har jag också på video. Kanske finns de på DVD numera.

  Comment by Enn Kokk — 2014 08 16 16:46 #

 7. Jag har sett revyn på TV, men det kan ju inte jämföras med en verklig föreställning. Förresten, vilken avdelning satt ni på? Överklassens eller pöbelns?

  Comment by Åke F — 2014 08 16 17:05 #

 8. Vi ska ju gå och se Operans gästspel med Trollflöjten på Uppsala konsert och kongress den 4 september. Det var en av dina födelsedagspresenter.

  Comment by Birgitta Dahl — 2014 08 16 17:31 #

 9. Till Åke F: Jag kommer banne mig inte i håg var och hur vi satt – det här är ju ganska länge sen.

  Comment by Enn Kokk — 2014 08 16 18:04 #

 10. Som en hjälp för minnet kan jag meddela att pöbeln serverades sin mat i unicabox med bland annat en stryktipskupong och ett exemplar av dagens Aftonbladet

  Comment by Åke F — 2014 08 16 18:56 #

 11. Till Åke F: Det senare borde jag komma i håg, och eftersom jag inte kommer i håg det, satt vi väl möjligen då vid ett vanligt restaurangbord.

  Comment by Enn Kokk — 2014 08 16 20:13 #

 12. Sonya Hedenbratt stavas inte med J, Gunnar Bergquist!

  Comment by Pelle — 2014 08 16 21:18 #

 13. Pelle:
  Ser på mina LP att du har rätt och att jag var för snabb där…
  Sonja Stjernquist då, kunde det varit.

  Comment by Gunnar Bergquist — 2014 08 16 21:54 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^