Än är EU-valet inte vunnet

5 juni 2009 17:00 | Politik | 11 kommentarer

I en rad gallupmätningar har Socialdemokraterna sett ut att ha en betryggande ledning inför det stundande EU-valet. I de två senaste, publicerade i DN respektive SvD, backar dock (S) något. Än är EU-valet inte vunnet. Vi bör heller inte låta oss luras att tro att gallupsiffror inför just ett EU-val kan översättas till röstsiffror. Röstningsbenägenheten, vilken den nu än blir, är avsevärt lägre i EU-valen än i riksdagsvalen, och dessutom varierar valdeltagandet om man jämför de deltagande partiernas sympatisörer med varandra.

För uppstickaren i årets val, enfrågepartiet Piratpartiet, har vi inget jämförelsematerial. Erfarenhetsmässigt röstar deras ofta unga väljare i mindre utsträckning, men den fråga som är deras enda fråga engagerar verkligen de unga, så man kan aldrig säkert veta. Piratpartiet tycks ha hämtat många av sina sympatisörer från allianspartierna, och Gunnar Hökmarks (M) och Ella Bohlins (KD) agerande i gårdagskvällens TV-debatt kan knappast ha gjort dessa unga mer benägna att återvända till alliansen, åtminstone inte till dess ledande parti.

Det är i detta ljus man ska se Marita Ulvskogs (S) deklaration att man inte ska kriminalisera fildelning utan i stället à la författarnas biblioteksersättning på annat sätt kompensera upphovsmännen. Eftersom också Carl Schlyter (MP) och Eva-Britt Svensson (V) hade en snarlik ståndpunkt, bör de unga väljarna ha noterat, att det går att lösa den här frågan utan att rösta på Piratpartiet. Men – det här förutsätter att de unga väljarna följde den här debatten, vilket är långt ifrån säkert.

Däremot är jag säker på att Marita Ulvskog tog hem mängder av sympatipoäng på sitt offensiva agerande, när det gäller att slå vakt om löntagarnas rättigheter och kollektivavtalen. Det gav rimligen henne och socialdemokratin pluspoäng i löntagarorganisationerna. Dessutom bör hennes nej till EMU ha verkat mobiliserande bland de många LO-arbetare, som tidigare har valskolkat eller lagt sin röst på något mer utrerat EU-kritiskt parti.

Själv tyckte jag, också bortsett från mina personliga sympatier i de nämnda sakfrågorna, att Marita Ulvskog var bäst i den här debatten, och jag stärks i min uppfattning när jag ser att Expressens (!) läsare tycker detsamma. Carl Schlyter (MP) stärkte rimligen också sitt partis uppåtgående gallupkurva, och Eva-Britt Svensson (V) slogs frejdigt även hon.

Det faktum att det näst största partiet, Moderaterna, har en hemul som förstanamn kan knappast ha varit negativt för Socialdemokraterna med allierade, men avfallande moderater går i det här fallet knappast till oss utan till Folkpartiet. Det senare har väl också att göra med att folkpartiet som förstanamn har en dam med retorisk och populistisk talang – men jag vågar hävda att Marit Paulsen, om hon utsattes för hårdhänt journalistisk press om fakta, kanske inte skulle fortsätta att vara så framgångsrik som hon nu är.

För övrigt noterar jag att, utöver Marita Ulvskog, inte mindre än tre av gårdagens partiföreträdare av skilda kulörer tidigare har varit socialdemokrater: Marit Paulsen (FP), Eva-Britt Svensson (V) och Sören Wibe (JL).

11 kommentarer

 1. Jag tror det finns viss chans att unga väljare noterade när socialdemokraterna under våren röstade med det borgerliga blocket i frågan om att ge skivbolagen stora befogenheter att stämma ungdomar. Men vi får väl se på söndag.

  Comment by Mårten Fjällström — 2009 06 05 19:32 #

 2. Till Mårten Fjällström, Piratpartiet: Det finns också en chans att unga väljare nu noterar att Socialdemokraterna, som Marita Ulvskog själv medgav, nu är på väg att inta en mer fildelningsvänlig hållning.

  Comment by Enn Kokk — 2009 06 05 19:58 #

 3. Hej partikamrat,

  Ulvskog är en av de pk-politiker som inte kan tänka självständigt. Har du ens läst några av det hon skrivit efter 06?
  Piratpartiet har varit en nyttig erfarenhet för alla partier, men jag tror ärligt talat att varken Ulvskog eller Bodström har den intellektuella kapaciteten att använda den.

  Comment by Eva O — 2009 06 05 20:27 #

 4. Till Eva Olsson: Det Marita Ulvskog sa i den TV-debatt jag refererar var både klokt och välavvägt. Och hon aviserade en omorientering (s), vilket är välkommet.

  Comment by Enn Kokk — 2009 06 05 21:03 #

 5. Enn,

  Tyvärr tror jag att hennes förutsägbarhet endast attraherar gammelsossar. Vi partimedlemmar vet redan vad de fackliga intressena är, men nu är det dags för den fackliga rörelsen liksom för SAP att börja intressera sig på allvar för ekonomi och inte ha som huvudintresse att vara med om att dela kakan eller bullen, oavsett hur den bakas.

  Comment by Eva O — 2009 06 05 21:36 #

 6. Till Eva Olsson: Jag har personligen känt henne allt sedan hennes journalisttid och anser att du grovt underskattar hennes intellektuella kapacitet och rörlighet.

  Comment by Enn Kokk — 2009 06 05 21:40 #

 7. Enn,

  Jag har följt henne sedan 2006 och jag delar tyvärr och därför inte din uppfattning. Tycker du att människor ska kunna prenumerera på höga poster inom SAP p.g.a gamla meriter? Du har tidigare försvarat t.ex. Lotta Gröning. Har du läst Sahlins och Ulvskogs artikel i DN som är i total avsaknad av kunskap om och analys av ungdomsarbetslösheten? En artikel som är rena valfläsket för Ulvskogs kanditatur. Jag säger som Magnus Uggla sjöng – jag mår illa.

  Comment by Eva O — 2009 06 05 22:14 #

 8. Jag fäste mig vid den på dina avslutande rader Enn:

  ”För övrigt noterar jag att, utöver Marita Ulvskog, inte mindre än tre av gårdagens partiföreträdare av skilda kulörer tidigare har varit socialdemokrater: Marit Paulsen (FP), Eva-Britt Svensson (V) och Sören Wibe (JL).”

  De nämnda exemplen har väl inte så mycket gemensamt. Men påpekandet rymmer ändå något intressant: Trots att SAP närmast är att betrakta
  som en stor koalition med olika åsiktsföreträdare och hållningar har många duktiga personer under årens lämnat partiet…Kan det möjligen ha att göra med att SAP så länge har varit ett statsbärande parti? Ideologin har fått stryka foten för dagspolitiska övervägande. Partiets företrädares blir i sitt umgänget på toppen med s k experter och inflytesrika lobbyister ofrånkomligt deformerade även om de har givit sig in i politiken med de bästa intentioner? Måhända vore krav på rotation och interna regler om man inte får sitta alltför länge på olika poster en lösning på problemet? Om diplomater brukar det sägas att det är nyttigt att de byter vistelseort, så att de inte blir alltför rotade i ett land och börjar
  se på sakerna med värdlandets ögon. Kanske borde vi se till att våra politiker inte blir så deformerade att de först blir varse nya opinioner, när uppstickarpartier gör sig gällande?
  Och då börjar ångra beslut som de varit med om att träffa?

  Comment by Anders Thunberg — 2009 06 05 22:54 #

 9. Anders Thunberg

  Att kunna ta till sig nya erfarenheter från andra är en styrka, men att prenumerera på maktpositioner är en svaghet.
  Växelbruk är bra och då inte bara inom jordbruk.

  Comment by Eva O — 2009 06 05 23:31 #

 10. Till Eva Olsson: Nu är det knappast någon enkel sak att ”prenumerera” på maktpositioner bara för att man själv vill ha dem. Fullt upp med politiker har till exempel i samband med regeringsombildningar fått lov att lämna sina poster. Marita måste ju, av andra, ha bedömts ha kvalitéer som borde tas till vara för att hon skulle få nya poster. Och i den TV-debatt vi talar om var hon obestridligen också en fighter, värd sin förstaplats på EU-listan.

  Varför döljer du dig bakom signaturen ”Eva Olsson” förresten – när du i själva verket heter Barbro Hartvig? Skumt med människor som inte vill stå för sina åsikter.

  Comment by Enn Kokk — 2009 06 06 7:49 #

 11. Anders Thunberg
  Vadå statsbärande och praktisk politik? Socialdemokraterna stoppade sin ideologi i en svart säck ganska snart efter Olof Palmes död, och sedan dess har de famlat i totalt mörker i denna säck, i det liberala mörkret.

  Och jag röstar INTE i EU-valet. Skulle aldrig falla mig in att med min röst legitimera detta odemokratiska och nyliberala projekt.

  Comment by Kerstin — 2009 06 07 2:01 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^