Sommar i P1 med Felix ”PewDiePie” Kjellberg

9 augusti 2014 16:23 | Media, Musik, Politik, Ur dagboken | 6 kommentarer

29,5 miljoner följer Felix ”PewDiePie” Kjellbergs YouTube-filmer på internet. Jag hör inte till dem, så jag borde kanske vara försiktig med att fälla omdömen om det här fenomenet. Men efter att i dagens Sommar ha fått höra exempel på hans kommentarer till datorspel, bland dem många skräckspel, förstår jag ännu mindre av det här fenomenet.

För egen del är jag mer oroad av att så många, inte minst unga, bland annat på det här sättet och i så hög utsträckning flyr verkligheten, mer oroad faktiskt än av det faktum att Kjellberg på det här sättet har blivit mångmiljonär. Och jag är mycket mer intresserad av att människor som likt Kjellberg tjänar mycket pengar betalar skatt än av att de, som han berättade att han gör, skänker pengar till välgörenhet. Kanske är det i själva verket av skatteskäl, inte tekniska skäl, som han numera bor i Storbritannien?

Jag kan mot bakgrund av Kjellbergs exempellösa framgång förstå, att han ombads att göra det här programmet. Men det vi bjöds på var ett ensidigt och uselt reklamprogram för hans verksamhet, ett program där man i mycket ringa utsträckning kom honom in på livet. Till och med sin tjej, en italienska, hade han träffat nätvägen. Innan han slog in på nätvägen, hade han lyckats komma in på Chalmers, vilket fordrar toppbetyg. Mot den senare bakgrunden kontrasterar hans torftiga språk; i sitt Sommar-program lyckades han åstadkomma flera språkgrodor. Upprepningarna i programmet vittnar om att det är svårt för nördar att variera sig.

Musiken han spelade var heller inte varierad. Hur tänker Sveriges Radio i ett sådant här fall? Även om han – bland annat genom att han hade tilldelats den unika chansen att göra en parallell, engelskspråkig version av sitt program – momentant lockar nya grupper av lyssnare till Sommar, kommer de ju lika snabbt att återvända till sin egen nätvärld. Medan normala Sommar-följare kan tänkas reagera med att sluta lyssna på programmet.

6 kommentarer

 1. Apropå skänka pengar till välgörenhet. Vem trodde på fullt allvar att kostnaden för uppförandet av Friends Arena skulle ligga närmare budgeterade 1,9 miljarder än de 3 miljarder som erfarenheten säger att det går loss på innan alla fått sitt?

  Ett vanligt kommunalt ”skrytbygge” ägnat att sätta kommunen på kartan, som det heter, framkallar regelmässigt rubriker som paradoxen Huset blev som väntat mycket dyrare än beräknat.

  Entreprenörer som av självbevarelsedrift håller en rak penningström mellan plånboken och det avsedda resultatet i sina verksamheter frustreras ofta över att se dränaget mellan skatteuttag och utfall av offentlig verksamhet. Filtren är många och kostsamma.

  När pengarna satsas ideellt kan de styras och närmast öronmärkas för att ge effektivast möjliga utfall. Vad jag förstår är välgörenhet inte ett alternativ till skatt utan en satsning utöver skattekostnaden och ofta med en närmast manisk uppmärksamhet på korruptionstecken.

  Comment by Hans G Eriksson — 2014 08 09 17:33 #

 2. Till Hans G Eriksson: Det byggs alldeles för många skrytarenor överallt i landet. Men när det gäller idrott blir det aldrig samma liv som när vårt Musikens hus i Uppsala visade sig gå med större förlust än som planerat – märk att det var tänkt att huset skulle gå med förlust men en mindre än det blev.

  Comment by Enn Kokk — 2014 08 09 18:22 #

 3. Enn Kokk, det var en del turer kring Musikens hus – Uppsala Konsert och Kongress – och upprörda känslor. Men huset har varit till stor glädje, mycket tack vare förmågan hos ledningen (och stöd av en vänförening) att få världsartister till lilla Uppsala.

  Jag håller med om att det byggs för många skrytarenor. Kanske det stora idrottsintresset gör att det släpps än del på den kritiska kontrollen.

  Comment by Hans G Eriksson — 2014 08 09 19:13 #

 4. Menar att det släpps en, inte än, del…

  Comment by Hans G Eriksson — 2014 08 09 19:14 #

 5. Judge Ray Harding…

  Enn Kokk » Sommar i P1 med Felix ”PewDiePie” Kjellberg…

  Trackback by Judge Ray Harding — 2014 09 29 23:29 #

 6. Erik Pitoniak…

  Enn Kokk » Sommar i P1 med Felix ”PewDiePie” Kjellberg…

  Trackback by Erik Pitoniak — 2014 10 21 22:35 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^