Danmark: Socialdemokratiet störst men Venstre återtar mark

4 augusti 2014 15:26 | Politik | Kommentering avstängd

Också i dansk politik råder det sommarstiltje, men jag har noterat, att de två minsta borgerliga partierna är i luven på varann.

Ledaren för Liberal Alliance, Anders Samuelsen, har deklarerat, att han helst ser att Konservative Folkeparti över huvud taget inte ska behövas för att efter nästa val åstadkomma en ny, borgerlig majoritetsregering – denna borde kunna bestå av Venstre, Dansk Folkeparti och så Liberal Alliance.

I den senaste opinionsmätningen, från Greens, går Liberal Alliance också upp: får 6,6 procent (6,3 procent i genomsnitt i Berlingske Barometer) mot 5,0 procent i folketingsvalet 2011.

Det av LA-ledaren som hopplöst avfärdade Konservative Folkeparti håller i stort sett sitt valresultat från 2011, 5,0 procent, med 4,8 procent i den aktuella mätningen, 4,9 procent i barometern.

Det dominerande borgerliga partiet Venstre, som ett slag, efter partiledarens privatberikande fadäser, sjönk som en sten, håller nu på att återta en del av den förlorade marken och noteras i den aktuella mätningen för 21,6 procent (21,7 procent i barometern) – därmed ligger partiet på andra plats. Men fortfarande är det en bit kvar till valresultatet 2011, 26,7 procent.

Trea ligger populistiska Dansk Folkeparti med 20,9 procent (21,1 procent i barometern). Det här partiet tycks nu bestående ha lagt sig på en ny och mycket högre nivå än i valet 2011, då partiet fick 9,2 procent.

Etta i mätningen från Greens ligger Socialdemokratiet med 22,0 procent, 21,9 procent i Berlingske Barometer. Det här är långt över vad partiet fick under sin krisperiod för inte så länge sen, men fortfarande är det en bit kvar till valresultatet från 2011, 24,8 procent.

Socialdemokratiets kvarvarande koalitionspartner, socialliberala Radikale Venstre, som relativt länge låg under sitt valresultat 2011, 9,1 procent, är nu i mätningen från Greens åter uppe på den nivån: 9,1 procent i den aktuella mätningen, 9,0 procent i barometergenomsnittet.

Socialistisk Folkeparti, som efter inre strider lämnade den här regeringen, är på väg att återta förlorad mark och får både i den aktuella mätningen och i barometern 5,7 procent. Men det är fortfarande en bit kvar till valresultatet 2011, 9,2 procent.

Dess konkurrent om vänsterrösterna, röd-gröna och feministiska Enhedslisten ligger, med 8,1 procent i den aktuella mätningen lägre än partiet gjorde för en tid sen – baromtergenomsnittet, 8,6 procent, speglar detta. Men även nu ligger partiet över sitt valresultat 2011, 6,7 procent.

No Comments yet

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^