Finländska (S) på ekordlåg nivå och fortsätter att backa

4 augusti 2014 12:53 | Politik | 4 kommentarer

Min erfarenhet av att genomföra opinionsmätningar säger mig, att en partisympatimätning som görs i månadsskiftet juli-augusti kan innehålla fel – väldigt många av de personer som man väljer ut för undersökningen är vid den tiden på året borta på semester. Ändå fanns många av de viktigaste tendenserna i Taloustutkimus’ mätning för Yle redan i motsvarande mätning i juni.

Partiledarbytet i Suomen Sosialidemokraatinen Puolue, Socialdemokraterna, där Jutta Urpilainen med knapp övervikt byttes ut mot Antti Rinne som ny partiordförande, verkar hur som helst inte ha lett till någon positiv effekt för partiet. SDP, som redan länge hade legat på den för partiet mycket låga 15-procentsnivån, får i den nu aktuella mätningen stöd av 13,8 procent, att jämföra med 14,8 procent före partiledarbytet. Det senare har lett till att Urpilainen har lämnat finansministerposten och regeringen och till att Rinne i stället har övertagit den här problematiska regeringsposten. Ska han nå tillbaka till partiets valresultat 2011, 19,1 procent, inte heller det något att yvas över, har han en bra bit kvar.

Det enda de finländska Socialdemokraterna kan glädjas åt i den nu aktuella mätningen är att det populistiska Perussuomalaiset (Sannfinländarna), som i valet 2011 också fick 19,1 procent (sannolikt med hjälp bland annat av röster från före detta socialdemokrater), också sjunker, dock inte lika mycket: 17,9 procent i juni och 16,4 procent i den aktuella mätningen.

Vasemistoliitto (Vänsterförbundet) har, sedan partiet lämnade regeringen, haft framgång, sannolikt på Socialdemokraternas bekostnad. I både junimätningen och den nu aktuella får partiet stöd av 9,3 procent, mot 8,1 procent i valet 2011.

Vinnare är också de två stora borgerliga partierna, det ena stommen i regeringen, det andra i opposition.

Kansallinen Kokoomus (Samlingspartiet), det mest borgerliga av dem, som också i försomras bytte partiordförande – den nye, Alexander Stubb, blev samtidigt ny statsminister – ökar sitt stöd från 20,3 procent i juni till 21,8 procent nu, att jämföra med 20,4 procent i valet 2011.

Och det ibland lätt vänsterpopulistiska mittenpartiet Suomen Keskusta (Centern) går upp från 19,5 procent i juni till 20,9 procent nu. Det här uppsvinget är desto mer anmärkningsvärt mot bakgrund av att partiet i 2011 års val bara fick 15,8 procent.

Återstående partier är alla med i den sittande regeringskoalitionen.

Vihreä liitto (Gröna förbundet), som i valet 2011 fick 7,3 procent, var i juni uppe i hela 9,0 procent och får nu 8,8 procent.

Svenska Folkpartiet, som i valet 2011 fick 4,0 procent och 4,2 procent i junimätningen, sjunker nu till 3,9 procent.

Och Kristdemokraterna, Suomen Kristillisdemokraattit, som i valet 2011 fick 4,0 procent och i junimätningen 3,8 procent, sjunker ännu mer, till 3,4 procent.

4 kommentarer

 1. Såg i ett inslag på Svenska YLE när man diskuterade (s) nedgång. Tydligen tappar (s) bland kvinnliga väljare vilket förklarades med att dessa inte gillade att Jutta blivit ersatt av en ”riktig karl från fackföreningensrörelsen”.

  Comment by Thomas Åkerblad — 2014 08 04 17:45 #

 2. Till Thomas Åkerblad: Och jag har förstått det så, att Antti Rinne försöker komma ur just det här läget genom att erbjuda partiets kvinnliga väljare något substantiellt, till exempel en barnbidragshöjning. Observera att det är han, inte jag, som anser barn vara en angelägenhet främst för kvinnor.

  Comment by Enn Kokk — 2014 08 04 18:13 #

 3. Det hedrar dig! Det är kanske också ett utslag av att den politiska scenen i Finland är ålderdomligare och mer konservativ?
  Vi har ju tidigare diskuterat populism och populistiska partier. Är inte detta populism – kanske inte av det grövre slaget – men ändock?

  Comment by Thomas Åkerblad — 2014 08 05 1:51 #

 4. Till Thomas Åkerblad: Jo, det finns en del konservativa inslag i finländsk politik.

  Fast det Rinne tar upp är ändå ett nog så reellt problem: Många finländska barnfamiljer har nog så svårt att få familjeekonomin att gå ihop.

  Comment by Enn Kokk — 2014 08 05 7:39 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^