Melodikrysset nummer 31 2014

2 augusti 2014 12:12 | Barnkultur, Media, Musik, Ur dagboken | 10 kommentarer

Jag råkade ut för ett häftigt blodsockerfall i natt – jag är diabetiker – och försov mig sen, så hustrun hjälpte mig med en behövlig frukost som jag har satt i mig i början av Melodikrysset. Jag har tagit ett extra glas äppelmust (Coop Prima) också för att få upp blodsockret.

Det var mycket Ted Gärdestad i dag. Vi hörde till exempel den mycket kända ”Angela”.

Men ytterligare två frågor var knutna till honom.

Bo Kaspers Orkester gjorde hans ”Sommarlängtan”.

Svårare hade jag det med vem som gjorde hans ”Oh vilken härlig dag”, men det var Markus Krunegård.

Men det är klart att det blev lite Evert Taube i krysset också. ” skimrande var aldrig havet” fick vi höra i dag.

Detta leder oss osökt över till ”Krutgubbar”, i det senare fallet en TV-serie, ur vilken vi fick höra ”Who Do You Think Your Are Kidding, Mr Hitler?”.

Och dansbandsälskarna – jag är inte en av dem – fick sitt med Thorleifs, som efter bästa förstånd exekverade Agnetha Fältskogs ”Jag var så kär”.

Sen måste det ju vara något ur Melodifestivalen också.

Det blev en låt som var bättre än den lyckades i Eurovision Song Contest. Den skrevs av Bobbie Ericson och Beppe Wolgers och framfördes i den svenska uttagningen av Monica Zetterlund och Carli Tornehave, men i den europeiska finalen var det Monica Z ensam som sjöng, på svenska, ”En gång i Stockholm” och inte fick en enda poäng. Det blev redan då, 1963, bråk om det här med på vilket språk sångerna ska framföras – många länder hade nu gått över till engelska. Monica ville uttryckligen att man skulle hålla sig till sitt eget språk, så otur var det inte fråga om.

Om otur handlade däremot Hasse Alfredsons ”Han satte foten i en potta”.

Dagens andra barnvisa handlade om borgmästar Munthe, och i den förekommer det bland annat en halter häst.

Det var mycket få utländska bidrag i dagens kryss, dock var inte ”Wake Me Up” med Avicii ett av dem. Bakom Avicii döljer sig nämligen Tim Bergling.

Cher, i dag med ”Believe”, är dock garanterat osvensk, amerikan med armeniska och indianska rötter.

Och så fick vi ett stycke norsk musik till livs, ”Anitras dans” av Edvard Grieg, grovt förvanskad av Charlie Norman ansåg många norrmän när det begav sig, härlig musik tyckte jag, när jag hörde ”Anitras dans boogie”.

10 kommentarer

 1. Hej Enn – en liten rättelse bara:
  Signaturen till Krutgubbar heter Who Do You Think You Are Kidding, Mr Hitler?

  Ha en fortsatt trevlig helg! / LO

  Comment by LO - Göteborg — 2014 08 02 13:54 #

 2. Till LO: Tack – jag hade tappat ett ord när jag skrev in titeln i kryssredovisningen. Jag har kompletterat nu.

  Comment by Enn Kokk — 2014 08 02 14:34 #

 3. Jag kan inte låta bli att nämna kopplingen Bud Flanagan/Hasse Alfredsson. Bud Flanagan bildade ju duon ”Flanagan & Allen” tillsammans med Chesney Allen. Ett av deras mera kända nummer var ”Round the Back of the Arches”, http://www.youtube.com/watch?v=UeRkQSAXqj4, som Hasse A använde i ”Öl”.

  Comment by Stefan H, Järfälla — 2014 08 02 16:01 #

 4. Till Stefan H: Jag gillar verkligen också den.

  Comment by Enn Kokk — 2014 08 02 16:07 #

 5. Hoppas blodsockernivån är i rätt läge nu. Ja, mycket Ted på sistone men den här hyllningsskivan är riktigt bra – och idag kom som sagt två svar från densamma. Ha det bra i sommarvärmen!

  Comment by Maggan — 2014 08 02 16:08 #

 6. Till Maggan: I natt, när jag var på toa, blev jag alldeles kallsvettig och satt kvar där en lång stund – somnade nästan – tills jag lyckades ta mig upp och skölja av mig med kallt vatten. Jag har aldrig haft någon sådan här reaktion förut, och först i morse, när jag som vanligt mätte blodsockret, begrep jag vad det var.

  Den av Birgitta snabbt fixade frukosten plus, så småningom, tre glas äppeljuice, har sedan fått mig att känna mig normal igen.

  Comment by Enn Kokk — 2014 08 02 16:21 #

 7. Hoppas att det inte behöver hända igen, det låter synnerligen olustigt. Ta det lugnt.

  Comment by Maggan — 2014 08 02 16:51 #

 8. Innebär det att doktorns regler kanske är för restriktiva mot socker? Eller?

  Comment by Åke F — 2014 08 02 20:33 #

 9. Brännvin å fläsk!!
  Den sanna medicinen för socker om man får se till historien vill säga men jag tror fortfarande på den!!

  Comment by Urban — 2014 08 02 21:10 #

 10. Till Åke F: Jag följer noggrant ordinationen för insulindoser morgon respektive kväll, och jag kan heller inte komma på något jag åt i går, som skulle kunna ha påverkat det här. Men jag kommer förstås att kolla om normalvärdena på något sätt bestående har förändrats.

  Comment by Enn Kokk — 2014 08 02 21:33 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^