Sommar i P1 med Åsa Larsson

27 juli 2014 18:13 | Deckare, Media, Musik, Ur dagboken | Kommentering avstängd

Jag är deckarläsare, men jag har inte läst något av Åsa Larsson.

Till hennes Sommar-program i dag är jag en smula kluven. Detta gäller inte bara det formella, hennes sätt att distansera sig från sig själv genom att i tredje person berätta om ”författarinnan” och en viss övertydlighet i uttalet, så att man påminns om att detta är en uppläsning.

Uppenbarligen har hon också problem med marknadsföringssidan av författarskapet, här manifesterat genom berättelsen om hur hon fick åka till Paris för att sälja in sina böcker. Det här fick ta för stor plats i hennes sommarprogram.

Den andra berättelsen i hennes Sommar, den om släkten och rötterna och uppväxten i Kiruna, var däremot intressant: de læstadianska rötterna, familjehistorien längre tillbaka i Tornedalen, morfar som i motsats till mormor läste böcker, pappa och mamma som läste i Uppsala men sen återvände norrut.

Berättelsen om henne själv väcker intresse men saknar nycklar till en del rum som man skulle ha velat se öppnade. Spelade pappans och mammans skilsmässa – mamman lämnade pappan för en annan kvinna – någon roll för hennes ungdoms religiösa svärmeri? Varför valde hon att plugga juridik när hon som student kom till Uppsala? Hon har säkert haft nytta av de här studierna i sitt senare värv som deckarförfattare, men att ägna sig åt det kom ju för henne först långt senare, om jag förstod henne rätt vid en tidpunkt då det äktenskapliga livet inte visade sig vara den förlösning hon hade hoppats.

Och sen fanns det, mot slutet av hennes program, åter en antydan om att det kanske ändå var läge för att återta umgänget med Gud, dock inte med någon egentlig förklaring till varför. Fast till detta spelade hon ett stycke utmärkt musik, ”Gud är en av oss vid detta bord” med Irma Schultz.

Låten dess förinnan, ”Babooshka” med Kate Bush, knöt hon till minnen av och med de egna barnen, och ett par andra hörvärda låtar, ”Vuoi vuoi mu” med Marie Boine och ”Pojkarna går till Turkiets land” med J P Nyströms hade anknytning till det Norrbotten som spelade så stor roll i det här programmet.

Jag hörde också gärna till exempel Elis Regina och Antonio Carlos Jobim, Magnus Carlsson och Sting.

I övrigt noterade jag att hon hade en dragning till svängig, dansant musik.

No Comments yet

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^