Sommar i P1 med Athena Farrokhzad

21 juli 2014 16:22 | Media, Musik, Politik, Prosa & lyrik, Ur dagboken | 40 kommentarer

Athena Farrokhzad citerade i sitt sommarprogram mängder av dikter, vilket knyter an till hennes värv som poet, litteraturkritiker och dramatiker. Men det var ändå programmets politiska innehåll – jag gissar att hon är vänsterpartist – som dominerade. Jag tror inte att jag någonsin har hört ett lika genompolitiskt sommarprogram.

Det fanns i och för sig i det här programmet några analyser och ställningstaganden som inte är mina, men det är inte där huvudproblemet med dagens Sommar finns. Som jag ser det, är Sommar ingen ledar- eller debattsida, och även om en del av det hon framförde var rotat i egna upplevelser, tyckte jag att det här programmet i allt för stor utsträckning utgjordes av principiella ställningstaganden.

Jag är som bekant en stor vän av politisk musik och hade därför, särskilt mot bakgrund av det talade programinnehållet, inga problem med hennes starkt politiskt betonade val av låtar – den som kan någonting om den genren vet också, att agiterande sångtexter kan ha många och varierande musikaliska uttryck.

Här var problemet i stället, att hon rätt igenom lät Ylva Karlsson och Maja Karlsson sjunga det hon hade valt ut. Det gjorde de för övrigt oftast mycket bra. Men varför kunde vi inte få höra ”Beväpna er” med Ebba Grön, ”Svarta tupp” med Jan-Olof Strandberg, ”9 To 5” med Dolly Parton och ”It Isn’t Nice” med Malvina Reynolds?

40 kommentarer

 1. Nja, Jan-Olof Strandbergs version av Svarta tupp bjöd Evabritt Strandberg på 2 juli.

  Jag är ingen älskare av Sverigedemokraterna, men ändå missunnar jag dem inte det sympatitillskott de fick av dagens genomförljugna Sommar som inleddes med Ja ja jag hatar hela borgligheten. Jag vill att vi ska beväpna oss. Ja ja dom tål lite bly i nackarna.

  Och hur har någon mage att klaga på arbetslösheten och samtidigt förtrytsamt tala om De rikedomar som arbetsköparna stjäl ifrån oss? Arbetsköpare, de som suger ut de anställda och som saknar samhällsansvar när någon blir övertalig och därför inte längre sugs ut.

  Public service som anpasslig miljöförstörare… Inte bra alls,

  Comment by Hans G Eriksson — 2014 07 21 23:00 #

 2. Maken till nyanslös smörja är det nog svårt att hitta. Som vanligt är det vita heterosexuella män som är roten till allt trots att just denna grupp är de som uppfunnit det vi idag tar för givet och startat i princip alla företag som genererar miljarder in i statskassan, pangar som går just till mottagande av flyktingar, vård, skola, omsorg, pengar till sjukskrivna etc. Sedan är det underligt att den trångsynta massan inte verkar fatta att om man tar ifrån människor moroten attdet ska löna sig att utvecklas, starta företag, ta risker, plugga osv så kan detta bara benämnas som kommunism. Och vi har ju sett hur människor mår i sådana styrelseskick. Till sist, att en rabiat feminist/kommunist/proffshaterska får lov att sprida sin hjärntvättade hatiska smörja i den licensbaserade radion är helt galet. Det mest märkliga är dock att hon och andra verkar basera synen på den vita mannen på några hundra toppdirektörer är ju skrattretande. Jag frågar ibland mig själv hur jag blivit priviligerad för att jag tillhör gruppen vita män. Jag jobbar som lärare och enligt statistik tjänar kvinnliga lärare lite mer än manliga dito. Överhuvudtaget är det i princip endast valet av arbete som skiljer könen åt när det kommer till lön, detta och att kvinnor oftare arbetar deltid. De kvinnor jag känner som arbetar deltid har förresten gjort det av egen fri vilja, Tydligen är det 80% av samtliga kvinnor, med eller utan små barn, som skulle vilja arbeta deltid. Men sånt när ju sällan eller aldrig ut i den synnerligen partiska pressen där ”journalister” tassar på tå för att inte skriva något olämpligt. Förresten, Afrika, där Athena kommer ifrån, lär ju vara det land där det råder mest med motsättningar bland människor. Åtskilliga hundratusen stryker med per år i krig mellan klaner, olika religiösa uppfattningar, etc. Detta ”råkade” inte Athena nämna, konstigt!

  Comment by Arne Arnesson — 2014 07 21 23:41 #

 3. Även jag såg ju problem med hennes program, men jag tycker det är fascinerande att se, vilka häftiga känslor det tydligen väckte.

  Och så en rättelse, riktad till Arne Arnesson: Athena Farrokhzad kommer inte från Afrika (som för övrigt inte är ett land utan många länder) utan från Iran.

  Comment by Enn Kokk — 2014 07 21 23:52 #

 4. Spännande att det här kommer en mängd mycket osyrlig samt dåligt riktad kritik av just ett par vita medelålders män. (Förlåt mitt antagande). Men tack för rättelsen Enn. Och till sist, allra käraste Arne, stackars stackars dina elever. Jag skulle vilja uppmuntra dig i att försöka leta rätt på lite kärlek och medkänsla någon stans där djupt i ditt bröst.

  Comment by Folke — 2014 07 22 0:25 #

 5. Identitetspolitik all in. Dock ganska skickligt framfört om så med en läspning. Eftersom Sommar är genomkvoterat så kommer, naturligtvis, det här programmet att balanseras av första bäste moderate näringslivsdirektör som kommer att upprepa orden valfrihet och entreprenör i varannan mening. Kanske till och med en vit, medelålders sådan. Så att alla ska få sitt.

  Comment by Jan — 2014 07 22 0:46 #

 6. Folke, du beklagar Arne Arnessons elever. Det var inte han som stämde in i Ja ja jag hatar hela borgligheten. Jag vill att vi ska beväpna oss. Ja ja dom tål lite bly i nackarna.

  Jag nämner det eftersom du missat att Arne A uttalade sig MOT hatet. Hörde du programmet?

  Comment by Hans G Eriksson — 2014 07 22 0:59 #

 7. Sommar bör vara ett program utan politiska förtecken, det känns inte som det hör hemma annat än om det är en story bakom från någon som har anekdoter eller liknande att berätta. Nä det programmet som var kunde de lika gärna kasta i ppkorgen direkt.

  Comment by Urban — 2014 07 22 10:50 #

 8. Det absolut mest genomarbetade programmet hittills! Snyggt upplägg, där hon varvade politik och poesi.

  En eloge till Athena, som definitivt lever upp till sitt namn.

  Det innebär inte att jag delar hennes åsikter till fullo, men visst har hon en poäng. Ganska många, till och med.

  Comment by anita lindblad — 2014 07 22 12:01 #

 9. Jasså du Folke, jag önskar att du hade förmågan att se det hela med lite perspektiv. Du har verkligen fastnat i ett synsätt där det till och med ses som avskyvärt när vita heterosexuella män försvarar sig. Hur har det blivit så? Jag känner inga manliga toppdirektörer som kräver gigantiska fallskärmar. Jag känner inga män som våldtar eller slår sina fruar, skulle jag gjort det skulle jag anmält dem på stubben. Jag känner inga män som åker i någon slags gräddfil för att de är män. Däremot känner jag män som t ex vågat starta företag och som efter 3-4 år med extremt långa arbetsdagar ändå gått i konkurs. Visa mig hur den där gräddfilen ser ut för oss vanliga män, men det är lättare att slänga sig med epitet som patriarkatet eller könsmaktsordning. Detta är vackra svepande rubriker som människor använder för att slippa vidare diskussioner eftersom de inte har en susning om hur saker och ting hänger ihop.

  Comment by Arne Arnesson — 2014 07 22 12:21 #

 10. Själv har jag inga problem med att sommarpratare, utifrån den värdegrund de har, tar ställning i olika frågor – men de här ställningstagandena bör i så fall knytas till i programmet återberättade händelser i sommarpratarens eget liv.

  Och så ber jag att få citera devisen för det här programmet förr i världen: ”lättlyssnat för er på badstranden, i hängmattan och på vägarna”.

  Och så ett PS till Arne Arnesson: Får en invandrare (jag) påminna en lärare (dig) om att det heter ”Privilegierad” (av privilegium) och inte ”priviligierad” och om att det heter ”något slags” och inte ”någon slags”?

  Comment by Enn Kokk — 2014 07 22 12:45 #

 11. NågoT slags respons till Enn Kokk, som visar att vi ofta tänker i samma banor. Så här skrev jag på face-book, när jag flaggade för programmet:

  ”Ett program befriande fritt från narcissistiska ”bekännelser”. Det här är en kvinna som nystar upp tillvarons alla politiska trådar och gör vår verklighet begriplig. Obs! Inget för den som vill ha ”lätt underhållning i hängmattan”.”

  Comment by anita lindblad — 2014 07 22 13:01 #

 12. Jag lyssnade bara en halvtimme. Men under den halvtimmen så lyckades hon med att få Sverige att framstå som rasismens och fascismens stamort på jorden…

  Comment by Jan — 2014 07 22 13:54 #

 13. Enn Kokk, traditionellt är det ordet ”slags” som styr och då heter det mycket riktigt ett slags. Senare har det blivit vanligare att låta det efterföljande odet – i det här fallet gräddfil – avgöra. Språkrådet godtar ju numera talpraxis som exempelvis ”jag är äldre än dej”. Frågan är om det snart är formellt acceptera med ”vart bor du”, fast det inte anger riktning. I vart fall lär Språkrådet numera godta någon slags gräddfil.

  Comment by Hans G Eriksson — 2014 07 22 13:58 #

 14. Till Hans G Eriksson: Jag har under min tid på Socialdemokraternas partiexpedition också fungerat som språkvårdare, bland annat gett ut skriftliga skrivregler. Jag är mycket mer formalistisk och traditionell än Språkrådet.

  Comment by Enn Kokk — 2014 07 22 14:11 #

 15. Enn Kokk, och jag lutar nog typiskt mer åt din traditionella syn. (Det hindrar förstås inte att Arne Arnesson har Språkrådets öra när han låter gräddfilen styra.)

  Comment by Hans G Eriksson — 2014 07 22 14:25 #

 16. Jag tycker tvärtom att det var modigt och bra av Athena Farrokhzad att göra ett så politiskt och provocerande program. Jag delar inte heller allt hon sa, men hon hade en del poänger och gav röst åt åsikter och erfarenheter som sällan hörs i ett så brett forum som Sommar.

  Visst vore det tråkigt om varje Sommar-program innehöll så mycket politisk agitation, men det vore också tråkigt om varje Sommar-program bara innehöll skojiga lättlyssnade anekdoter eller tragiska livsöden.

  Hans G Eriksson:
  Beväpna er är ju en klassisk låt av Ebba Grön med ganska många år på nacken. Kanske är det typiskt för vår tid att tolka låttexter, poesi och kultur bokstavligt?

  Arne Arnesson:
  Om du verkligen är lärare så beklagar jag dina elever. En lärare bör ju vara mera vidsynt och kunna förstå och ge rättvisa åt olika åsikter och även t.ex. strukturella analyser av samhället.

  Comment by Fredrik Thorsson — 2014 07 22 16:52 #

 17. Jag har inget emot politisk agitation. Inte ens den med svavel och sulfa. Men särskilt modig tycker jag inte att hennes agiterande var. Det hon behandlade är allmängods i dessa vänsterkretsar. Även i liberala dito. Identitetspolitik kallas det eller ”den nya vänstern”. Dessutom hade hon en ganska frikostig inställning till sanningen. Kanske med poetens rätt?

  Comment by Jan — 2014 07 22 18:04 #

 18. Det föll bort ett -t i modigt i texten ovan. För att föregå felsökaren…

  Comment by Jan — 2014 07 22 18:17 #

 19. Fredrik Thorsson: ”Om du verkligen är lärare så beklagar jag dina elever. En lärare bör ju vara mera vidsynt och kunna förstå och ge rättvisa åt olika åsikter och även t.ex. strukturella analyser av samhället.”

  Så att vara vidsynmt enligt dig är att alla som av andra tillhör den så kallade gräddfilen (vilka det nu gäller) ska sitta och hålla käft när andra som enligt dem själva tillhör de förtryckta enligt mitt tycke rejält vanställer hur verkligheten ser ut? Jag som trodde att vi levde i ett land där man fritt fick uttrycka sina synpunkter men det gäller tydligen bara för vänstermänniskor? Sedan nämner du då ”strukturella analyser av samhället” som förvisso är en aning mindre klyschigt än ”patriarketat” eller ”könsmaktsordningen”, men bara lite.För rätta mig om jag har fel, denna analys kan väl enligt dig enbart göras utifrån ett underifrån-perspektiv? Detta synsätt måste väl i så fall uppröra dig: Jag anser att vänsterideologierna föraktar människor som är duktiga i skolan (som varje dag pluggar hårt), som startar företag, som uppfinner saker som gagnar människor, som tror att det är positivt att ens land utvecklas ekonomiskt, etc. Istället verkar vänstermänniskor tro att det liksom är ödesbestämt vilka som ska lyckas i skolan, vilka som startar företag och som uppfinner saker etc. Jag har undervisat i tillräckligt många år för att inse att även elever med ”fel” bakgrund (fel enligt er), elever som inte är de mest skärpta, elever med trasiga hemförhållanden kan lyckas jättebra i skolan och även efter de gått klart. Athena beskrev det som att hon inte ”hade råd” att plugga eftersom hon blev tvungen att hjälpa till hemma. Vad är detta för vantolkning av den fria skola vi har i Sverige? Det ni missar är att att alla både har rättigheter och skyldigheter, om man skiter i att plugga och istället ränner omkring i stan så får man stå sitt kast men det tycker inte ni. Istället är det alltid samhället och ”svenskarna” som misslyckats med att göra så att alla lyckas. Hur kan man hjälpa elever som inte vill lära sig, upplys mig om detta! För övrigt är jag extremt less på er som hatar polisen för att de stoppar demonstranter (dvs ligister) som kastar gatsten, bränner bilar, gör knarkrazzior mot klubbar och er som tycker att Sverige är ett rasistiskt land med tanke på hur det ser ut i resten av världen. Sedan är jag förstås även less på att läsa om skattefuskare, direktör med fallskärmar för miljoner, etc. Men skillnaden är den att de sistnämnda gör inte mitt hemland otryggt, jag riskerar inte att få en sten i huvudet eller kniv i ryggen av en girig direktör.

  Comment by Arne Arnesson — 2014 07 22 18:46 #

 20. Jan: ”Men särskilt modig tycker jag inte att hennes agiterande var. Det hon behandlade är allmängods i dessa vänsterkretsar. Även i liberala dito.”

  Instämmer till fullo! Jag har inte sett en enda tidningen som vågat krisiera detta tal, detta om något säger ju en hel del om hur det är ställt i vår ”fria” press. Att en relativt mörkhyad feministisk kvinna uppmanar till våld finner tydligen ingen något skäl till att bemöta. Jag hoppas verkligen att dagens ungdomar är så skärpta att de kan genomskåda hatiska och trångsynta värderingar oavsett om de kommer långt från vänster eller från höger.

  Comment by Arne Arnesson — 2014 07 22 18:54 #

 21. Anita Lindbad: ”Det här är en kvinna som nystar upp tillvarons alla politiska trådar och gör vår verklighet begriplig.”

  Nix, det är i mitt tycke en kvinna som fastnat i rollen som offer och som utifrån denna paranoida inställning till svenskar och framförallt svenska män med sitt hat försöker att smutsiggöra hela den svenska värdegrunden. Att det ska finnas frihet för individen att göra vilka val som helst är för henne helt främmande, som att plugga för att komma in på en bra utbildning för att senare få ett bra liv (ekonomiskt). Jag häpnar över hur många kommunister det finns i vårt land, hur kan det vara möjligt efter så många exempel på vad kommunismen gjort med världen?

  Comment by Arne Arnesson — 2014 07 22 19:04 #

 22. Ursäkta för antalet inlägg men det verkar att krylla av trångsynthet på nätet.

  Folke: ”Spännande att det här kommer en mängd mycket osyrlig samt dåligt riktad kritik av just ett par vita medelålders män. (Förlåt mitt antagande).”

  Här har vi huvudet på spiken, de som håller med Athena (turligt nog mindre än hälften av de inlägg jag hittills läst på andra sidor) har aldrig något att komma med i sakfrågorna utan de är bara förmögna till två saker: 1) att skriva att Athena var modig, att hon hade helt rätt, nästan helt rätt etc. 2) att utmåla de som inte håller med Athena som rasister, vita medelålders män etc. Var är analysen av det hon sa? Är det verkligen för svårt att komma med en konstruktiv analys av innehållet?

  Comment by Arne Arnesson — 2014 07 22 19:11 #

 23. Det som SR inte själva törs säga öppet i radion får de be någon okänd ”poet” att framföra.
  Programmet illustrerade perfekt SRs inställning till demokrati, dess vurm för kommunism och allmänna förakt för oliktänkande.

  Comment by Kalle — 2014 07 22 19:28 #

 24. Arne, du skriver: ”Att det ska finnas frihet för individen att göra vilka val som helst är för henne helt främmande, som att plugga för att komma in på en bra utbildning för att senare få ett bra liv (ekonomiskt).”

  En förutsättning för att några ska göra en så kallad klassresa är att flertalet blir kvar ”därnere”. Jag föredrar en skola och ett samhälle som ger ALLA möjlighet till ett drägligt liv. Det betyder inte att vi ska bli likadana, det betyder att alla ska få möjlighet att utvecklas till sin fulla potential, även ungarna i våra segregerade förorter. Om detta talade denna kvinna, bland annat.

  För att travestera dig: jag häpnar över att någon kan kalla detta för kommunism. Är det inte dags att skrota det ordet?

  Comment by anita lindblad — 2014 07 22 19:46 #

 25. Anita: ”En förutsättning för att några ska göra en så kallad klassresa är att flertalet blir kvar ”därnere”. Jag föredrar en skola och ett samhälle som ger ALLA möjlighet till ett drägligt liv.”

  Och du tror inte att alla i hela världen vill att alla ska få det bättre? Problemet är att för att folk ska få det bra ekonomsikt måste det finnas personer som är villiga att offra tid, energi och pengar för att ge arbete som i sin tur genererar skattepengar till vård, skola och omsorg. Utan ekonomiska drickrafter får vi utan tvekan ett koimmunistiskt styrelseskick där INGEN vill satsa mer än nödvändigt.

  ”För att travestera dig: jag häpnar över att någon kan kalla detta för kommunism. Är det inte dags att skrota det ordet?”

  Tyvärr finns det inget annat sätt att beskriva det när man hatar de som tjänar pengar.

  Sedan kan man ju fundera på om det skulle gå att omfördela resurserna en aning, men problemet med det är att det som är ett synnerligen välmående företag en dag kanske går i konkurs vid nästa lågkonjunktur. Andra sätt att omfördela är att t ex ge undersköterskorna en rejält högre ingångslön, men följden av det blir då att få vill läsa i tre år för att bli sjuksköterska, det lönar inte sig. Och om man höjer lönerna rejält för den sistnämnda gruppen så får man höja skatterna vilken i sin tur leder till att människor har råd med färre varot vilket i sin tur leder till fler konkurser och därmed mindre pengar till statskassan och slutligen måste man höja skatten igen, och igen. Det var den fällan sossarna gick i, de höjde skatterna så pass att vi än idag har världens högsta skattetryck vilket ledde till att folk inte hade råd med något extra. Så denna negativa spiral vill man ju gärna slippa igen och som vanligt är det just de som röstar på vänsterblocket som har mest att förlora på höjningen av skatterna eftersom de hade mindre i plänboken till att börja med.

  ”Det betyder inte att vi ska bli likadana, det betyder att alla ska få möjlighet att utvecklas till sin fulla potential, även ungarna i våra segregerade förorter.”

  Vems problem är det att dessa ungar stökar så pass att de inte lär sig vad de borde? Alliansens? Återigen, det här med eget ansvar är en sak som saknas på många håll och kanter. Dessa skolor får redan rejält mycket mer än andra skolor, hur mycket mer resurser tycker du det ska få? Det är förbaskat lätt att slänga sig med klyschor men väldigt svårt att komma med konstruktiva förslag och sådana har jag inte hört av vare sig dig eller Athena.

  Comment by Arne Arnesson — 2014 07 22 21:07 #

 26. Ja, du ”Arne Arnesen”, vad ska jag säga? Att vi kan vara överens om att vi aldrig kan bli överens, kanske? Jag är alldeles för mån om att ta vara på livet för att slösa tid på att käfta. Jag tror vi stannar här.

  Comment by anita lindblad — 2014 07 22 21:21 #

 27. Anita: ”Jag är alldeles för mån om att ta vara på livet för att slösa tid på att käfta. Jag tror vi stannar här.”

  Tja, du har ju inte skrivit något som helst konstruktivt utan bara en samling klyschor så det är nog lika bra att du lägger ner.

  Comment by Arne Arnesson — 2014 07 22 22:22 #

 28. Jan:
  Identitetspolitik tycks vara en ganska tom etikett som används nedvärderande för att förminska vissa åsikter. Antirasism är inte ”identitetspolitik” och går utmärkt att kombinera med en marxistisk samhällsanalys.

  Arne Arnesson:
  Beklämmande att läsa dina inlägg här. Tyvärr förstod jag inte delar av det du skrev, men förstod i alla fall att de var fulla av fördomar och fantasier om människor som du klumpar ihop som ”vänstermänniskor”.

  Självklart är personer från arbetarklassen lika skärpta som andra och självklart finns det ungar från arbetarklassen som lyckas. Men varför är medellivslängden kortare inom arbetarklassen? Varför är det färre med arbetarklassbakgrund som pluggar vidare? Sådana saker kan du ju fundera på istället för att spy ur dig fördomsfulla dumheter.

  Comment by Fredrik Thorsson — 2014 07 22 23:06 #

 29. Fredrik: Antirasismen brukar hänföras till identitetspolitiken precis som feminismen och hbtq-frågorna. Minoriteters rättigheter är identitetspolitikens huvudfråga. Aftonbladets ledarsida, till exempel, för en strikt identitetspolitik. Även LO-finansierade Politism är renodlad identitetspolitik. Identitetspolitiken är en liberal ideologi och stöds av, nästan, hela Sveriges riksdag.

  Comment by Jan — 2014 07 22 23:49 #

 30. Jan: ”Beklämmande att läsa dina inlägg här. Tyvärr förstod jag inte delar av det du skrev, men förstod i alla fall att de var fulla av fördomar och fantasier om människor som du klumpar ihop som ”vänstermänniskor”.”

  Alltså, man tar sig för pannan. Är det ingen på detta ställe som klarar att komma med konstruktiva synpunkter? Istället för att beskriva sakfrågor med tydliga exempel så framförs endast vaga svepande argument. Det vióre ju kul att få reda på vad du ser som fördomar och fantasier.

  ”Men varför är medellivslängden kortare inom arbetarklassen? Varför är det färre med arbetarklassbakgrund som pluggar vidare? Sådana saker kan du ju fundera på istället för att spy ur dig fördomsfulla dumheter.”

  Återigen, svepande ickekonstruktiva argument men denna gång med två precisa frågor. Det enkla svaret på den ena frågan (som dock kan kompliceras) är att skolans värld är dessvärre väldigt teoretisk och har man t ex en pappa som är byggnadsarbetare kanske det inte är lockande att läsa så många teoreretiska ämnen. Men jag ser det dock som den enskildes ansvar (tillsammans med dess föräldrar) att ta ansvar för sin (skol) situation. Det finns ingen lärare i världen som kan lära ett barn något om denne inte vill det själv. Vems fel tycker du det är att färre av denna grupp läser vidare, Alliansens och vad tycker du att man borde göra åt detta problem?

  Varför är medellivslängden kortare i denna grupp? En sak som verkligen skiljer arbetarklassen från medelklassen (om man nu ska tala om klasser) är att i den förstnämnda nyttjar tobak och alkohol mer än andra, samt att de motionerar mindre och överhuvudtaget lever ett mindre hälsosamt liv. Självvalt? Men du är antagligen ute efter något annat, något diffust som lägger skulden på den borgerliga alliansen. Men på vilket sätt har du ju inte talat om, det är så ju så mycket lättare att använda svepande rubriker, då slipper du ju det synnerligen svåra uppdraget att argumentera för din sak.

  Läs: http://www.can.se/sv/Tidskriften-AoN/Alkoholskador-ovantat-stabila/Klassrelaterad-dodlighet/

  Comment by Arne Arnesson — 2014 07 23 0:52 #

 31. Så fort åsiktsproffs i stil med Athena Farrokhzhad blir kritiserade kommer genast moteld, som alltid kan sorteras in i två huvudkategorier: 1.Du är priviligerad! 2.Du är rasist!
  Angående den första: Dessa personer som är så fantastiskt utmanande och ”farliga” och ska ”göra revolution”, varför blir de så otroligt hyllade av dem som borde vara deras fiender? Alltså, om det ska göras revolution och alla borgare skall skjutas ihjäl, då borde väl alla fina borgerliga tidningar vända sig mot sådana Athena Farrokhzhad?
  Visst är det lite knepigt att det är precis tvärt om?
  Angående rasist-grejen: Som jag ser det är det utmärkande för dessa nya antirasister inte antirasismen, utan deras eviga, stenhårda, obevekliga dömande av andra människor. Utmärkande är också att tanken om att alla människor är lika mycket värda inte står särskilt högt i kurs, snarare lutar man åt att vissa är mer jämlika än andra, vilket man alltid lyckas leda i bevis genom diverse fiffiga sociologiska uttänkta-av-amerikanska-tankesmedjor-och-finslipade-av-Södertörns-högskola-resonemang.

  Comment by Lars — 2014 07 23 0:55 #

 32. hmmm… det senaste ska nog riktas till Fredrik.

  Comment by Arne Arnesson — 2014 07 23 0:56 #

 33. Vänsterledaren Hilding Hagberg sa i en valdebatt i P1: Jag säger som pojken som fick stryk. Det gör inget, det blir bara sååå tjatigt. Som vit åldersbelastad heterosexuell man med samvetslöst svenskklingande namn kan jag förstå den gamle vänsterjabbaren. När kommer stunden då just tjatigheten faktiskt gör något? Och vad händer då?

  Påfallande ofta är poänglösheten det mest utmärkande för politiskt kantrade poänger. Athena F har gjort ett genomarbetat program fyllt av poänger. Visst, om vi bortser från medelbar och omedelbar betydelse. Jag kan till exempel dra ner applåder med ”hans brott var hunger”, även från sådana som är på det klara med att hungern inte är kriminaliserad. Det gäller att vara fräck och bortse från en nödvändig förutsättning, ett mellanled, för att bli älskad av personer som låter sina politiska värderingar ersätta analysen. När unga glopar bränner grannens bil, så är brottet – sett genom vänsterögat – den ansvarsbefriande frustrationen över uteblivna möjligheter. Beklagligt då att pyromanerna inte fått samma möjligheter som deras systrar.

  Om jag inte har en akademisk examen så ser jag det som en följd av att jag inte velat obekväma mig med att läsa ett antal år och under tiden missa arbetsinkomster att lägga på bil och mc. (Ulf Blomdahls forskning visar på krav på ”snabba belöningar” eller ”omedelbar behovstillfredsställelse” inom vissa grupper.) För mig känns det mera naturligt att ge akademikern en eloge för hans arbetsprestation och bättre framförhållning än att beskylla honom för min brist på engagemang. I vart fall vill jag inte hata den som spänner bågen högre än jag själv. Och skulle jag låna text om att ge den som lyckats bättre ett nackskott, så skulle jag stå för syftet med textvalet.

  Arne Arnesson, du räknar visst med lyhördhet för dina välunderbyggda argument eller att åtminstone bli sakligt bemött. Varför?

  Comment by Hans G Eriksson — 2014 07 23 4:19 #

 34. Hittills har programmet fått 16 anmälningar till Granskningsnämnden. Den outrerade identitetspolitiken börjar också få kritik från vänsterhåll. Carl Melin och Torbjörn Tännsjö, till exempel, har börjat inse identitetspolitikens begränsningar. Det resonemang som bland andra Arne för ovan har egentligen inte med saken att göra utan berör helt andra politiska frågor.

  Comment by Jan — 2014 07 23 15:14 #

 35. Bra skrivet Hans!

  Det vänstern inte verkar ha förstått är just detta att de verkar ta för givet att de som tagit sig en bit uppför karriärtrappan fått detta till skänks, antingen genom att de tillhör den så kallade gräddfilen, att de haft turen att utrustas med ett starkt intellekt eller att de helt enkelt är giriga. Sanningen är dock att för de allra flesta så har det krävts en stor uppoffring, tid och risktagande. Och utan dessa människor skulle som sagt var Sverige inte ha råd att ta mot flyktingar, bedriva vård, skola och omsorg etc.

  Comment by Arne Arnesson — 2014 07 23 18:19 #

 36. Gatsten och vrede har förändrat världen genom hela världshistorien. Det är de underprivilegierades privilegium – att ibland tvingas offra sitt liv i kampen för sina egna rättigheter. Ibland med våld. Men motstånd mot makten är givetvis effektivare utan våld.
  Athena ger röst åt vreden. Blekfeta privilegierade gubbar gapar i kränkthetens namn om manshat och svenskfientlighet. De vill inte höra. Men nästa dag kan de gnälla på muslimer som inte skakar hand, varför man inte för säga n-boll och de pratar om att ”de andra” är så lättkränkta.
  De gapar på avståndstagande och censur när misshagliga åsikter uttrycks. Utan att inse, med sitt grunda intellekt, att vi varje dag sköljs vi över av propaganda att konsumera, vara passiva och snällt vänta på att bli utsugna, kasserade och tillintetgjorda. Dessa privilegierades skam syns i deras reaktion över att höra det de inte vill höra.
  Athena bjöd på ett politisk poetiskt brandtal, hon skrev på näsan vad vi redan vet, hennes referenser visade på ett intellektuellt djup som en blekfet lättkränkt flintastekgrillande ignorant svensk man aldrig kan komma i närheten av. Provokativt? Självklart, men f-n vad jag trött är på det svenska manliga självsvaga mesproppssyndromet.

  Comment by Jens — 2014 07 23 18:29 #

 37. Jens: ”Blekfeta privilegierade gubbar gapar i kränkthetens namn om manshat och svenskfientlighet … Athena bjöd på ett politisk poetiskt brandtal, hon skrev på näsan vad vi redan vet, hennes referenser visade på ett intellektuellt djup som en blekfet lättkränkt flintastekgrillande ignorant svensk man aldrig kan komma i närheten av.”

  Och så säger folk att relativt många vänstermänniskor är aggressiva människor med låg bildning som totalt saknar förmågan att se nyanser. Världen är svart coh vit, inga andra färger finns. Undrar var dem får det ifrån? Skitkul!

  Comment by Arne Arnesson — 2014 07 23 20:10 #

 38. Vi har både rättigheter och skyldigheter säger Arne. Men inte att vi har skyldigheter gentemot annat än det egna. Om man inte ser något ansvar för det gemensamma, för andra i nöd, för sin nästa, för flyktingen, för offret, för den som inte är född med silversked i hand utan har berg av problem som gyttrar ihop sig, för den handikappade, för den som på grund av traditionens makt är förminskad och förnekad, för den som tillhör en minoritet, beroende av majoritetens välvilja, för den som gått vilse och kanske för andra med hemlig skam så återstår ett förakt för svaghet och en förpliktelse att aldrig svikta själv.
  Jag har en god vän som är en extremt duktig lärare och det är hon för att hon lyckas identifiera sig med de svaga eleverna. Hon håller i minnet hur det var att inte lyckas. Det ger henne tålamod, inlevelse och rätt hållning. Hon kan axla ansvaret för att hon ser möjligheten. Hon avfärdar inte eleven med en axelryckning. Suckar inte, förfasar sig inte. Den inlevelsen gör henne stark och kunnig. Den ger henne auktoritet utan makt; den verkliga som bygger på solidaritet och naturliga band.
  Det här går naturligtvis inte att plugga sig till. Det handlar om en typ av mognad som kommit med erfarenheter som smälts ordentligt.
  Vänstermänniskor beundrar naturligtvis styrka som alla andra. Men styrka är inte att utnyttja andras svagheter eller gå över lik eller skada människor och natur på vägen. Det är inte att lura, manipulera, förtiga. Det är inte att dra sig undan ansvar för det gemensamma.

  Comment by Maria — 2014 07 23 21:05 #

 39. Problemet blir då när det gemensamma blir oändligt, Maria. När Sveriges ansvar för hela världen blir absolut och ständigt förpliktigande. Samt när tacken för Sveriges extraordinära skyldigheter mot andra folk blir det förakt och hat Athena visar upp i sitt radioprogram.
  Jens: Ditt inlägg är både sexistiskt och rasistiskt.
  Arne och Hans: Jag tror inte att kärnan i Athenas kritik var att det inte skulle löna sig att studera och göra karriär. Det är ett sidospår.

  Comment by Jan — 2014 07 23 22:07 #

 40. Jag tycker att det är dags att avsluta den här evighetsdebatten nu. Allt är redan sagt, och en del av det borde över huvud taget inte ha sagts.

  Comment by Enn Kokk — 2014 07 23 22:13 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^