Närmare hälften av de danska väljarna kan tänka sig att Dansk Folkeparti ingår i en regering

21 juli 2014 12:07 | Politik | 8 kommentarer

Populistiska Dansk Folkeparti, i dag med ett stöd på lite över 20 procent, har på relativt kort tid arbetat sig upp till ställningen som ett av Danmarks tre stora partier.

Det intressanta är att dubbelt så många danska röstberättigade, 44 procent, anser att DF är regeringsdugligt – 41 procent är av motsatt uppfattning. De här uppgifterna är hämtade ur TNS Gallups färska mätning (1158 tillfrågade) för kvällstidningen BT. 35 procent anser uttryckligen, att partiet heller inte ska försöka komma med i en regering.

78 procent av Dansk Folkepartis egna väljare menar, att partiet ska arbeta för att komma i regeringsställning. Detsamma menar 54 procent av borgerliga Venstres väljare. Också 52 procent av vänsterväljarna är av samma mening.

8 kommentarer

 1. Självklart måste man samarbeta med den riksdag som väljarna valt. (M) gjorde misstaget att inte samarbeta med SD och valde i stället att eskalera den politiska konflikten om den invandringspolitiken. Frågan blir om (S) och (M) kommer att bilda regering för att hålla (SD) utanför? Vi ser att över hela Europa så ökar invandringskritiska partier, folk vill inte få sina samhällen förstörda av massinvandring, kriminalitet, upplopp, våld, hat och rasism mot ursprungsbefolkningen. Det är en enormt kostsam samt destruktiv politik för svenska folket.

  Comment by Lars Andersson — 2014 07 21 14:03 #

 2. Till Lars Andersson: Det är inte alls självklart, och din beskrivning av det svenska samhället är mer ett uttryck för var du själv politiskt hör hemma än en rättvis verklighetsbeskrivning.

  Comment by Enn Kokk — 2014 07 21 15:16 #

 3. Vilka slutsatser drar du själv av dessa siffror, Enn. Vi kan väl knappast tala om någon ny trend. Att halva danska folket är rasister? Eller att det finns en stark motvilja hos det danska folket mot en fortsatt generös flyktinginvandring? Vi får inte glömma bort att den så kallade åsiktskorridoren är betydligt bredare i Danmark än i Sverige där den är så smal att snart inget kan passera där.

  Comment by Jan — 2014 07 21 17:44 #

 4. Till Jan Galfvensjö: Den frågan kan spela en roll, men jag tror ingalunda att den är så dominerande i Danmark som här. I Danmark har flera andra partier anpassat sig till opinionen i den fråga du tar upp.

  Dansk Folkeparti har, särskilt under sin nuvarande partiledare, breddat sin politik så att den ska kunna attrahera väljare både till höger och till vänster.

  Comment by Enn Kokk — 2014 07 21 17:56 #

 5. Det är nog svårt att få något svar från Enn. Lätt att redovisa siffror men någon egen åsikt? `Den rättvisa verklighetsbeskrivningen` får vi nog inte till oss.

  Comment by Anders Dalstam — 2014 07 21 18:12 #

 6. Till Anders Dalstam: Men jag har ju svarat ovan.

  För övrigt brukar jag, när det finns intressanta nya slutsatser att dra av opinionssiffor från grannländerna, då göra sådana kommentarer.

  Comment by Enn Kokk — 2014 07 21 18:19 #

 7. I Sverige har vi hamnat i en knepig situation. Antalet asylsökande är rekordhögt och i alla andra europeiska länder liksom i Sverige för 25 år sedan hade man börjat leta efter åtgärder för att minska antalet.
  Nu är den politiska situationen att prio ett är att distansera sig så långt som möjligt från SD. Så staten ger mer pengar till migrationsverket och låter kommunerna ta smällen. Det finns få lediga lägenheter och arbetslösheten är över 9%.
  Personligen tror jag att miljöpartiet måste släppa sin invandringspolitik för tillfället. Annars kommer systemet att kollapsa inom ett par år.

  Comment by Hasse — 2014 07 24 22:50 #

 8. Hasse, säg sen inte att ingen låter sig påverkas av SD! Det är närmst komiskt hur alla partier distanserar sig genom att handla med hänsyn till SD.

  Comment by Hans G Eriksson — 2014 07 24 23:52 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^