Melodikysset nummer 29 2014

19 juli 2014 12:05 | Barnkultur, Media, Musik, Ur dagboken | 13 kommentarer

Mitt under sommarens varmaste tid spelade Anders Eldeman i dagens melodikryss Tove Janssons och Erna Tauros ”Höstvisa”.

Men som för att kompensera detta spelade han lite senare Astrid Lindgrens och Georg Riedels ”Idas sommarvisa”, den som börjar ”Du ska inte tro det blir sommar”.

Texterna till båda kan du hitta ovan under Kulturspegeln, Sångtexter.

Själv tycker jag att båda texterna och även melodierna är mycket fina, men gäller det val av årstid, sjunger jag med Jan Malmsjö i ”La Cage aux folles” ”Vår bästa tid är nu”, den som i dagens kryss spelades instrumentalt och som skulle ge oss kryssordet tiden.

I det stora hela tyckte jag dagens kryss var lätt. Det var bara två frågor jag fick fundera lite över.

Brittisk Heavy Metal är inte riktigt mitt bord, men en bokstav i vartdera ordet i bandets namn fick mig att begripa att vi hörde något med Iron Maiden. Sen fick jag min gissning bekräftad både genom fler ledbokstäver och att Eldeman mot slutet nämnde låttiteln, ”Children of the Damned”.

Den danska gruppen Aqua hade jag först glömt namnet på, men sen fick jag två ledbokstäver och kunde hitta deras ”Barbie Girl” på nätet.

Två av dagens frågor hade anknytning till Österrike.

Dels ”Kleine Geige, sag adieu” med Zarah Leander.

Dels 2014 års vinnare av Eurovision Song Contest, Conchita Wurst, som representerade Österrike med ”Rise Like a Phoenix”.

Från 1988 års Eurovision Song Contest hörde vi Tommy Körberg i Py Bäckmans ”Stad i ljus”, i dag dock i engelsk version, ”Unchained Heart”.

Ytterligare ett inslag i dagens kryss var ett bidrag till Melodifestivalen respektive Eurovision Song Contest 2004, ”Det gör ont” (på engelska ”It Hurts”). Lena Ph vann den svenska uttagningen och kom sedan femma i den europeiska finalen.

Ja, det gör fortfarande av och till ont i min fot, men inte så ont att jag med Magnus Uggla är beredd att sjunga ”Jag mår illa”. De nya hårdbottnade sandalerna är helt uppenbart till hjälp.

Men fortfarande är jag inte, som förr i världen, redo att dansa till Glenn Miller och ”In the Mood”.

Hustrun får fortfarande dra ett tungt lass. Så till henne vänder jag mig avslutningsvis med Nils Ferlins och Lillebror Söderlundhs ”Får jag lämna några blommor”, i dag sjungen av Ove Engström.

13 kommentarer

 1. Då har jag fått förklaringen till varför jag inom loppet av en halvtimme fått mängder av besök på min blogg på sökningen ”vem sjunger får jag lämna några blommor”. :-)

  Jag har nämligen ett inlägg med texten och sång av Lille Bror Söderlundh. Min far sjöng ofta den här visan – den var självklar på hans begravning.

  Comment by anita lindblad — 2014 07 19 12:58 #

 2. Till Anita Lindblad: Melodikrysset är inte bara ett kärt inslag i oerhört många människors lördagsmorgnar – många försöker lösa krysset också. Mitt projekt att presentera svaren i min blogg har lett till att den ibland får flera tusen extra besökare på lördagarna och dagarna därefter. De flesta av de här besökarna använder min blogg bara som facit, men jag vet att jag på det här sättet också har fått en mängd läsare som tar del av det andra jag skriver.

  Comment by Enn Kokk — 2014 07 19 14:39 #

 3. Fantastiskt att du får så stor respons! Då får du bekräftelse på att det du skriver är angeläget för många. Jag misstänker att en och annan ”lånar” dina kunskaper för att försäkra sig om att de skickar in ett korrekt korsord, också:)

  Comment by anita lindblad — 2014 07 19 14:45 #

 4. Till Anita Lindblad: Det kan nog hända – men i princip finns ju alla svar till Melodikrysset tillgängliga på nätet, om man bara vet hur man ska söka.

  Nu råkar det vara så att jag också själv sen årtionden tillbaka är road av att lösa Melodikrysset, så jag använder mig bara av det jag själv ändå gör. (För egen del har jag dock aldrig brytt mig om att skicka in svar till radion.)

  Att på bloggen lägga ut sådant som intresserar väldigt många andra människor har mest att göra med att jag som den gamle journalist jag är vet, att läsare är intresserade av mycket olika ting och alltså på det här sättet kan lockas att läsa också annat som jag skriver.

  Comment by Enn Kokk — 2014 07 19 15:05 #

 5. För guds skull(förlåt) fortsätt med det. Du ¨lurade¨in mig på din blogg genom dina kåserier om melodikrysset. Jag hoppas och ser fram emot intressanta diskussioner i framtiden. Jag är knappast någon bokstavstrogen socialdemokrat, snarare tvärtom, men jag är öppen för det mesta utom SD.

  Comment by Åke F — 2014 07 19 20:15 #

 6. Till Åke F: Ja, som du väl själv har kunnat konstatera, har också jag en öppen attityd till andras meningar. Men inte heller jag är för den skull någon vän av SD.

  Comment by Enn Kokk — 2014 07 19 20:57 #

 7. Vi löser alltid krysset om vi har tid eller inte har sovmorgon…..ibland kan en lång sovmorgon med trasten och duvhökens kippande vara befriande. Vi har en duvhöksfamilj i tallarna bredvid huset och ibland blir jag smått galen på det liv dessa fåglar kan ställa till med. Med de slutar i 7-8 tiden på morron och då sover jag som bäst ibland fram till 11. Så kan ett också liv vara. Morgonångesten får en sorts slummer efter att ha satt in vid 3-5 tiden på morron. Jävla liv som man har ibland!! Imorse var det förjävligt….vaknade redan före fem i duvhöksoljud och en satans ångest. Usssschhhh! Men sedan fick jag sova till 9 och så var det bra igen. Känner ni igen er?

  Comment by Urban — 2014 07 19 21:21 #

 8. I dag klarade jag mig själv – med lite googlehjälp – men tittar in här ändå av gammal vara, för du skriver så trevligt! Men du, lilla Ida sjunger:Du ska inte tro…

  Comment by Dorothea — 2014 07 19 21:47 #

 9. Till Dorothea: Jag citerade ur mitt ibland usla minne – men jag har ändrat nu. Tack!

  Comment by Enn Kokk — 2014 07 19 22:24 #

 10. Till Urban Sjölander: Men Melodikrysset kan man ju lösa när man behagar numera.

  Comment by Enn Kokk — 2014 07 19 22:25 #

 11. Det var ju bra att du funnit skodon som lindrar smärtan i dina fötter. Det är ju skräp att du skall ha ont men dåliga fötter hindrar dig i vart fall inte från att lösa melodikrysset. Då var det värre när dina ögon vållade dig problem men inte heller då blev vi utan ”facit” som någon så fyndigt uttryckte det. Jag erkänner gärna att jag tar del av dina lösningar innan jag skickar in min. Jag sällar mig till skaran som hoppas att hälsan står dig bi så att du kan fortsätta länge än.

  Comment by Kenneth Hansson — 2014 07 19 23:26 #

 12. Inte heller jag är ”en vän av SD”, lika lite som jag är det av sådana som ökar i präktighet i takt med att de nazifierar hemmanostalgiska sverigedemokrater.

  Comment by Hans G Eriksson — 2014 07 20 1:18 #

 13. Till Hans G Eriksson: Problemet med SD är nog inte att de är sverigenostalgiker – också jag känner, fastän utlandsfödd, starkt för språk och kulturella särdrag i det land som numera är mitt. Och inte heller jag är blind för de integrationsproblem en mycket häftig invandring (dock ofta en effekt av inbördeskrig och andra katastrofer) skapar. Men det är något sjukt med ett parti som så uppenbart gör just den här problematiken till sin stora fråga.

  Comment by Enn Kokk — 2014 07 20 9:47 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^