Vad har hänt med Tord Oscarsson och hans blogg?

16 juli 2014 16:22 | Media, Politik | 31 kommentarer

Tord Oscarsson, som har fungerat som moderator för S-bloggar och som framför allt har bidragit med massor av texter om aktuella opinionsmätningar, försvann plötsligt från S-bloggar. Gick man själv till hans blogg, stod där att bloggen för tillfället är stängd, dock inte varför.

Nu kommer det åter, som ett slags livstecken från Oscarsson, på S-bloggars skyltsida upp länkar till nya liknande inlägg på Oscarssons blogg, men klickar man på utlagd länk, får man åter igen budskapet att bloggen för tillfället är stängd. Det här blir inte mindre märkligt av att ett par av rubrikerna till de utlagda (och alltså inte åtkomliga) blogginläggen innehåller grova skrivfel.

Är Oscarsson sjuk och oförmögen, eller vad ligger bakom det här?

Hur som helst är det en märklig uthängning av en gammal och plikttrogen medarbetare.

31 kommentarer

 1. Min gissning är att det ligger åldersrelaterad sjukdom bakom det här. Hans inlägg, som för övrigt mest var kopierade opinionsmätningar, blev alltmer förvirrade och felstavade mot slutet. Förmodligen har någon honom anhörig ingripit. Men det är, som sagt, bara min teori om vad som hänt.

  Comment by Jan — 2014 07 16 17:08 #

 2. Till Jan Galfvensjö: Men jag skulle gärna vilja veta vad som har hänt från någon som verkligen vet. Det här att få länkar publicerade till inlägg som inte finns tillgängliga är verkligen inget någon förtjänar att drabbas av.

  Comment by Enn Kokk — 2014 07 16 17:13 #

 3. Håller med dig, Enn. Å andra sidan är det väl ingen som vet vem som är moderator eller ansvarig utgivare av S-bloggar längre. Vet du?

  Comment by Jan — 2014 07 16 17:23 #

 4. Till Jan Galfvensjö: Nej, jag har ingen aning. Men någon måste det ju vara som kontinuerligt går igenom det som kommer in och bland annat avgör, vad av detta som ska placeras i ”skyltskåpet”, där alltså även Tord Oscarssons inlägg, eller snarare länkar som inte leder någonstans, hamnar.

  Comment by Enn Kokk — 2014 07 16 17:34 #

 5. Jag själv är arg på att min blogg inte visas på S-bloggar.se. Jag raderades som medlem i S-bloggar.se.
  På ett inlägg fick jag många elaka kommentarer som jag inte tog bort och min rubrik var ursprungligen ett citat från en känd kulturarbetare (Ulf Malmros) och var riktat mot Piratpartiets partiledare. Dagen efter togs jag bort som S-bloggare. När det gäller S-info.se betalar jag en avgift varje år och jag får vara kvar som bloggare på S-info. Jag är förtroendevald. Kyrkofullmäktige för socialdemokraterna i Österhaninge församling samt på kommunlistan i kommande val. Jag anser att en blogg skall vara skrivet i en personlig stil. Summa: jag är arg på moderatorn och känner inte till bakgrunden bakom min uteslutning mer än att jag skrev en elak bloggpost som jag har kvar förstås. Använder uteslutningen till min fördel. Och jag och Ulf Malmros är glada att Piratpartiet gjorde ett katastrofval i maj (EU-valet). Det är vad jag vet om spelet S-bloggar och S-info.

  Comment by Tommy Rådberg — 2014 07 16 18:51 #

 6. Till Tommy Rådberg: Jag undrade själv vart du tog vägen – trodde att beslutet att inte publicera dig där var ditt eget. Fick du ingen förklaring till varför du plockades bort?

  Comment by Enn Kokk — 2014 07 16 19:02 #

 7. Jag fick varningar i kommentarsfälten skrivet från S-bloggar som var riktade till dem som skrev kommentarerna. Meningen var väl att jag skulle plocka bort dessa. Men det har jag inte gjort. Kanske är syftet att följa partilinjen i allt och ha en hyfsad ton. Men det är svårt att driva politiska frågor i hyfsad ton. Jag har trots allt min läsare på S-info. Jag vet att du har påpekat i en tidigare blogginlägg att antalet aktiva bloggare minskar.

  Comment by Tommy Rådberg — 2014 07 16 19:18 #

 8. Till Tommy Rådberg: Jag har inte följt någon partilinje om så är till döds – jag har vågat kritisera både ledande politiker (S) och (S)-politiken i enskilda frågor. Och det har inte lett till avstängning, inte ens tillsägelser. Fast smädelser eller liknande är inte min stil.

  Själv ser jag min anslutning till S-bloggar mer som en värderingsmässig tillhörighet, där de enskilda bloggarna har rätt att både påverka och diskutera politiken, också det egna partiets.

  Comment by Enn Kokk — 2014 07 16 21:59 #

 9. Tänker i de här sammanhangen ibland på Berndt Ahlqvist i Östra Småland. Han hade integritet. När någon kritiserade honom för att inte vara helt sanningsenlig kontrade han (fritt återgivet): Vänta du bara tills jag säger som det verkligen är!

  Comment by Hans G Eriksson — 2014 07 16 22:13 #

 10. Så, fick du något besked? Vem är för övrigt ansvarig för S-bloggar?

  Comment by Jan — 2014 07 17 19:45 #

 11. Till Jan Galfvensjö: Nej, ingen har hörts av, trots att mitt inlägg om Tord nu har funnits i S-bloggars skyltskåp ett bra tag. Ett par av Tords stympade inlägg ligger också kvar där.

  Vem som nu i Tords ställe (antar jag) är ansvarig för redigeringen vet jag inte – vet alltså heller inte vem jag skulle kunna vända mig till.

  Comment by Enn Kokk — 2014 07 17 20:11 #

 12. Hans mejladress finns utlagd på bloggen. Den hågade får väl mejla honom för besked. Eller så får man låta saken bero.

  Comment by Jan — 2014 07 17 21:47 #

 13. Till Jan Galfvensjö: Hans mejladress verkar vara spärrad. Hur som helst borde han ju, eftersom han uppenbarligen har tillgång till en dator, se min fråga i rubriken ovan.

  Comment by Enn Kokk — 2014 07 18 8:57 #

 14. Det är kanske någon som löst problemet på ett enkelt sätt? Tord får fortsätta att göra inlägg så att han håller sig lugn men ingen kan läsa dem så partiet kan hålla sig lugnt. Inläggen på senvåren blev ju allt mer förvirrade och en klar belastning för partiet.

  Comment by Thomas Åkerblad — 2014 07 18 10:37 #

 15. Till Thomas Åkerblad: Men det håller ju inte – om han fortfarande kan ta in S-bloggar i sin egen dator, kan han ju strax konstatera, att hans egna inlägg är oåtkomliga. Och så finns ju mitt inlägg ovan i skyltskåpet.

  Comment by Enn Kokk — 2014 07 18 11:00 #

 16. Som det ser ut är bloggen hackad. Och det är ngn annan som roar sig med den just nu.

  Comment by Mats Nileskär — 2014 07 19 20:32 #

 17. Till Mats Nileskär: Vad skulle syftet med det vara då? Och varför låter S-bloggar i så fall de här stympade/spärrade texterna fortsätta komma upp?

  Comment by Enn Kokk — 2014 07 19 22:37 #

 18. För oss icke-S visar s-bloggar.se vad som döljs i ett parti som vill verka modernt: Ett gäng sura gubbar som längtar åter till de, enligt dem, paradisiska 70- och 80-talen.

  ”Solidaritet” är nyckelord. Men ingen verkar begrunda vilken solidaritet som visades bordellhärvans offer eller drakoniskt beskattade lågavlönade. Jag var lagerarbetare då och hade en arbetskamrat som tejpat glasögonskalmarna. Han hade inte råd att låta en optiker fixa det! Det inträffade ju innan införandet av de ”förfärliga” jobbskatteavdragen…

  Kulturarbetare beskattades över 100 procent. Att ansvarige S-Sträng förnekade faktumet gör det än mer tragikomiskt.

  Skatteokunskapen lever kvar hos exempelvis i rubriker felstavande läraren Björn Andersson som felaktigt påstår att Sverige var ett högskatteland när Ikea växte, på 50- och 60-talen. Han förespråkar också censur: ”Monica Z-filmen borde göras med nytt manus, som inte kopplar Jante till S”.

  CG Carlsson, i tidigare bildbyline märkligt lik seriefiguren Kapten Stofil, är i sina svar totalt kolerisk: ”Inga fler kommentarer från dig!” till alla som inte håller med honom.

  I kommentarer går det bra att jämföra alliansregeringen med nazisterna och referera till en undersökning om att människor i östra Tyskland längtar åter till DDR-epoken. Det framgår inte om de också saknar angiveriet och skotten i ryggen på dem som ville lämna det socialistiska paradiset.

  Kort sagt, S-bloggar bevisar att S inte har någon framtid.

  Comment by Nils Lindberg — 2014 07 20 11:31 #

 19. Till Nils Lindberg: Nu tror jag att S-bloggar, även om där skrivs en och annan stollighet, också härbärgerar som är öppna för debatt och själva står för vidsynthet.

  Just av det skälet raderar jag inte ditt inlägg, trots att det inte har ett skvatt att göra med ämnet för den bloggtext du har fäst det vid.

  Comment by Enn Kokk — 2014 07 20 11:55 #

 20. Att jag skrev förra inlägget beror på att din fråga om Oscarsson är det enda jag sett med ett uns diskussion om vilket intryck s-bloggar ger. Det finns sansade S-debattörer som Jan Andersson. Men han måste ju ständigt freda sig från s-märkta rättshaverister och slutade av det skälet att blogga ett tag. Ska jag skriva om Oscarsson är det att han är ännu ett sorgligt bevis på era misslyckanden i att skapa värdiga liv för äldre och dementa. Jämför gärna med hur Alice Babs hade det på slutet. På tal om stolligheter: Vad tyckte du själv, som est, om S-utrikesministern Sten Anderssons uttalande om de baltiska staterna inte alls var ockuperade, kort innan frigörelsen från sovjetförtrycket?

  Comment by Nils Lindberg — 2014 07 20 13:05 #

 21. Till Nils Lindberg: Sten Andersson förde, i ett mycket känsligt läge, ett mycket formalistiskt resonemang. Jag var under den där perioden de svenska Socialdemokraternas nordiske och baltiske sekreterare och fick också i mitt gamla hemland i en utfrågning, sänd i TV, frågor om det här.

  Och jag har själv tidigare här i bloggen skrivit om det här.

  Fast åter igen för du nu över diskussionen på något helt annat än det kommentaren är fäst vid.

  Comment by Enn Kokk — 2014 07 20 13:38 #

 22. Hur ska man tolka det faktum att gensvaret är intet och noll från andra S-bloggare på ditt spörsmål? På många S-bloggar talas det vitt och brett om värdegrunder och allas lika värde. Knystar du det minsta om, som ett exempel, att en invasion av tiotusentals tiggande romer kanske inte är världens bästa idé blir du pådyvlad ett dussin värdegrunder och ett tjog allas-lika-värde. När en gammal medarbetare på S-bloggar ”hängs ut” (dina ord) på det här sättet blir det bara tyst…

  Comment by Jan — 2014 07 20 18:14 #

 23. Till Jan Galfvensjö: S-bloggar härbärgerar en vid skara bloggare, bland dem många som skriver för en hemmapublik – det är nog inte heller alla som läser dem som finns i ”skyltskåpet”.

  Märkligare tycker jag det är att ingen i ansvarsställning (vem det nu är för närvarande) förklarar mysteriet med vad som har hänt med Tord Oscarssons blogg.

  Comment by Enn Kokk — 2014 07 20 18:24 #

 24. Genom att ta kontakt om det här med S-bloggar tror jag jag har löst både mysteriet och Tord Oscarssons problem. Han tycks, sig själv ovetande, ha försatt sin blogg i icke läsbart läge, men han har nu fått hjälp med att åter göra sina texter tillgängliga.

  Jag tolkar det som att det var fråga om en gammal mans tillkortakommanden.

  Comment by Enn Kokk — 2014 07 21 20:37 #

 25. Om jag får vara lite cynisk så kanske det hade varit bättre om du inte hade tagit upp saken alls, Enn. Slumpens skördar måhända…

  Comment by Jan — 2014 07 21 23:00 #

 26. Till Jan Galfvensjö: Jag har en stark benägenhet att reda ut saker. Men inget eller ingen tvingar ju dig eller för den delen någon annan att läsa hans blogg.

  Comment by Enn Kokk — 2014 07 21 23:56 #

 27. Visst är det så. Problemet är väl kanske att just hans blogg tar upp väldigt mycket plats på ”löpsedeln”. Han kan lätt ha 10-15 inlägg efter varandra. Dock utan att själv skriva ett enda. Det blir aningen enahanda. Där låter jag dock saken bero.

  Comment by Jan — 2014 07 22 0:18 #

 28. Han är ett sänke för S.
  Han bidrar inget till partiet.
  Tvärtom ger han en bild av en
  totalt enkelsårig person som
  inte avviker från sin fundamentalism.

  Dessutom klipper och klistrar han
  in text och bilder från andra medier
  i strid med upphovsrätten.

  Comment by Kenneth — 2014 07 27 20:07 #

 29. Till Kenneth: Men ett enkelt sätt att slippa honom är ju att låta bli att läsa honom.

  Comment by Enn Kokk — 2014 07 27 20:54 #

 30. http://www.allehanda.se/slakt-o-vanner/minnesord/minnesord-tord-oscarsson-stallde-helhjartat-upp-for-det-socialdemokratiska-partiet

  Comment by Krister — 2015 11 17 17:04 #

 31. Tord Oscarsson verkar ha varit en på många sätt hedervärd man och socialdemokrat. Vila i frid.

  Comment by Jan — 2015 11 18 16:34 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^