Melodikrysset nummer 28 2014

12 juli 2014 12:01 | Barnkultur, Film, Media, Musik, Politik, Serier, Ur dagboken | 4 kommentarer

Dagens melodikryss innehöll faktiskt inget som var helt obekant för mig. Men revyvisan ”Gråt inte, Anne-Marie”, hör knappast till de mer kända Ernst Rolf-låtarna.

Per Gessle är jag själv inte så bekant med, eftersom jag inte har några skivor med honom – men det var inte så svårt att komma på att det var han som sjöng ”Listen To Your Heart”.

Och filmen ”Grease” med John Travolta har jag faktiskt aldrig sett, även om jag genast kände igen ”Summer Nights”.

Därmed är vi inne på filmer.

”Någonting att äta, någonting att dricka” förekom i filmen ”Kärleksexpressen”, även om de flesta i dag förknippar den med Sune Mangs mycket senare insjungning.

Och Evert Taubes ”Änglamark” förekom i filmen ”Äppelkriget”. Sångtexten med sitt uppfordrande miljöpolitiska innehåll hittar du ovan under Kulturspegeln, Sångtexter.

Mer änglar: ”Änglagårdandra sommaren” sågs även den av en mycket stor publik.

”Bamse” förekommer ju också som tecknad film för barn, men originalet är en tecknad serie, skapad av Rune Andréasson. Honom behövde jag inte tveka ett ögonblick om, eftersom jag publicerade hans serie ”Lille Rikard och hans katt” i det av mig till familjemagasin omskapade partiorganet Aktuellt i politiken (s) – Rune skapade för övrigt också en Bamse-liknande björn, döpt till Essbjörn, som symbol för min tidning.

Partianknytning, fast norsk och då alltså till Arbeiderpartiet, har också ”Små nära ting” med svensk text av den gamle radikalen Ture Nerman och norsk originaltext (”De nære ting”) av Arne Paasche Aasen. Du kan hitta texten och mer om det här ovan under Sångtexter.

Hyllningsskivor är ju en populär genre, och det har följaktligen gjorts en sådan också till Ted Gärdestad. Det betyder inte att allt på dem blir riktigt lika bra som originalen, och det gäller också ”Öppna din himmel” med Darin.

Inte heller Sven-Erik Magnussons tolkning på spanska, ”Mi guitarra”, av ”Min gitarr” når upp till originalet med Sven-Ingvars.

Därmed har jag bekänt, att även dansbandslåtar kan ha sin charm – men jag har faktiskt ganska svårt för Lasse Stefanz’ sätt att sjunga, och då inte bara i ”De sista ljuva åren”, de som i dag skulle ge oss det sökta ordet år.

Som dansmusik föredrar jag för egen del vida den som Glenn Miller spelade, i dag till exempel ”Moonlight Serenade”. Men jag är väl en hopplös nostalgiker – det var sån här musik jag lärde mig dansa till på femtitalet.

4 kommentarer

 1. Kula att höra Quivers med ”De naere ting” idag.
  Gitarrinstrumentaler gillar jag och Eldeman också, tydligen. I alla fall är de till hjälp i hans melodikryss.
  Mindre kul är att Eldeman ALLTID illustrerar Darin med Darin Zanyar. NÅN gång kunde han ju ta Bobby Darin, inte okänd i Sverige av mogen ungdom han heller.
  Två mörka ögon på spanska med Sven-Enrique är betydligt bättre än min gitarr…

  Comment by Gunnar Bergquist — 2014 07 12 12:09 #

 2. Till Gunnar Bergquist: Det här med Darin Zanyar i stället för Bobby Darin har väl att göra med Eldemans strävan efter att få fler yngre att lösa Melodikrysset.

  Men de har väl inte ens hört talas om ”Små nära ting”.

  Och apropå Ture Nerman: Det var en fascinerande mångsidig man. Han satt i Riksdagen under lång tid, och under sin kommunistperiod – han blev senare socialdemokrat igen – skrev han kamplyrik av det mest våldsamma slag. Men han har åstadkommit politiska texter – ”Den vackraste visan” är ett exempel – som fortfarande känns levande, skrivit kupletter för revyscen och faktiskt rena schlagertexter. En gång i världen försökte jag tillsammans med Monica Nielsen och Björn Arahb spegla allt det här – jag skrev en utförlig mapptext till deras Ture Nerman-LP.

  Comment by Enn Kokk — 2014 07 12 12:31 #

 3. Filmen med ”Änglamark” heter förstås ”Äppelkriget”.

  Jag har bestämt skrivit tidigare att jag mest förknippar ”Någonting att äta…” med österrikisk-svensken Karl Wehle, som också skrev melodin (http://www.youtube.com/watch?v=tGUL7h4lhJ0&feature=kp). Han var ju Sveriges Whispering Jack Smith (http://www.youtube.com/watch?v=Fez7oWW8y8Y) men dog vid bara 32 års ålder i öroninflammation!

  Comment by Stefan H, Järfälla — 2014 07 12 16:38 #

 4. Till Stefan H: Tack för påpekandet; jag har rättat. Jag har själv filmen och har sett den flera gånger, så det här var en ren lapsus.

  Comment by Enn Kokk — 2014 07 12 17:16 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^