Arbeiderpartiets starka ställning bekräftas i ytterligare en norsk mätning

7 juli 2014 15:41 | Politik | Kommentering avstängd

Också en färsk opinionsmätning från Norfakta för Nationen och Klassekampen bekräftar Arbeiderpartiets nu mycket starka ställning i opinionen: AP ökar där med hela 2,3 procentenheter till 36,8 procent, vilket ligger långt över partiets resultat i stortingsvalet 2013, 30,8 procent.

Men den här ökningen sker delvis på bekostnad av tidigare regeringspartnern Sosialistisk Venstreparti, som minskar med 0,3 procentenheter och nu är nere på 2,7 procent, alltså under fyraprodcentsspärren. I valet 2013 låg SV med 4,1 procent strax ovanför spärren.

SV, som är ett rödgrönt parti, har helt uppenbart också förlorat väljare till det blockneutrala Miljøpartiet De Grønne. MDG ökar med 0,8 procentenheter till 3,7 procent. I valet 2013 fick MDG i landsgenomsnitt bara 2 procent men lyckades genom en högre röstandel i Oslo ta ett enstaka mandat där.

Det tredje vänsterpartiet, Rødt, minskar i den här mätningen med 0,2 procentenheter och får då 1,1 procent. I valet 2013 fick partiet stöd av 2 procent.

Senterpartiet, som ingick i den förra, rödgröna regeringen, minskar med en procentenhet till 5,1 procent, vilket är sämre än partiets valresultat 2013, 5,5 procent.

Men det går inte bättre heller för de båda mittenpartier, som ger den nya blå-blå regeringen parlamentariskt stöd.

Kristelig Folkeparti backar med 0,6 procentenheter till 5,1 procent. I stortingsvalet 2013 fick partiet stöd av 5,6 procent.

Och liberala Venstre tappar 0,3 procentenheter och får då 5,2 procent att jämföra med valresultatet förra året, 5,5 procent. Eftersom också Venstre har försökt profilera sig som ett (borgerligt) miljöparti, är det inte en alltför djärv gissning att anta, att även det här partiet har tappat stöd till det blockneutrala MDG.

Det ledande regeringspartiet, Høyre, ökar i den här mätningen med 0,6 procentenheter till 26,3 procent, men detta ligger fortfarande under partiets resultat i valet 2013, 26,8 procent – och Høyre ligger nu lite drygt tio procentenheter efter Arbeiderpartiet.

Høyres framgångar sker dessutom numera nästan helt på regeringspartnerns, högerpopulistiska Fremskrittspartiets, bekostnad. FrP backar i den här mätningen med 0,7 procentenheter till 12,8 procent, vilket är långt under partiets resultat i valet förra året, 16,3 procent.

No Comments yet

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^