Norska Arbeiderpartiet rekordstarkt framåt

2 juli 2014 17:44 | Politik | 2 kommentarer

I TNS Gallups opinionsmätning för norska TV 2 går Arbeiderpartiet rekordstarkt framåt, ökar med 3,2 procentenheter till 37,6 procent, vilket är partiets bästa resultat sen 1998. Det här är en anmärkningsvärd ökning sedan stortingsvalet 2013, då partiet fick 30,8 procent och förlorade regeringsmakten.

Nio av tio väljare som röstade på Ap i stortingsvalet 2013 säger, att de skulle rösta likadant i dag, men inte nog med det: Väljare som 2013 röstade på andra partier strömmar nu till Arbeiderpartiet. Partiet får starkare stöd bland kvinnor än bland män; speciellt stort stöd får Ap bland yngre kvinnor.

Sämre går det för Arbeiderpartiets båda samarbetspartners i den förra, röd-gröna regeringen.

Sosialistisk Venstreparti ligger med 3,4 procent (- 1,1 procentenheter) under fyraprocentsspärren, att jämföra med stortingsvalet 2013, då partiet fick 4,1 procent.

Sannolikt har SV tappat väljare både till Arbeiderpartiet och till Miljøpartiet De Grønne, det senare en nykomling som inte tar ställning i blockpolitiken. MDG, som i valet 2013 fick 2 procent, ökar i den här mätningen med 0,2 procentenheter till 3,3 procent och ser ut att så småningom bestående kunna ligga över spärren.

Det tredje partiet i den förra regeringen, Senterpartiet, backar också med 1,1 procentenheter men hamnar då på 5 procent, vilket ligger under SPs valresultat 2013, 5,5 procent.

Ökar en smula, med 0,3 procentenheter, gör yttervänsterpartiet Rødt, som därmed är uppe i 2 procent, vilket också var partiets resultat i valet 2013.

Av de båda regeringspartierna går högerpopulistiska Fremskrittspartiet tillbaka med 1,7 procentenheter till 10 procent, vilket är partiets sämsta resultat sen valet 1995. I stortingsvalet 2013 fick partiet stöd av 16,3 procent. Enligt den här undersökningen är det bara lite över hälften av partiets väljare från valet i fjol som skulle rösta likadant, om det vore val nu. FrP förlorar i ungefär lika stor utsträckning väljare till Arbeiderpartiet och till Høyre.

I gengäld ökar således det ledande regeringspartiet, Høyre, med 1,5 procentenheter och hamnar då på 27,6 procent, vilket är högre än partiets valresultat 2013, 26,8 procent.

Av regeringens stödpartier i Stortinget backar även i den här undersökningen liberala Venstre med 1,3 procentenheter och får då 5,2 procent, vilket är under partiets resultat i stortingsvalet 2013, 5,5 procent. Norska valforskare (dubbeltydigheten är svensk!) hävdar att det också miljöprofilerade Venstre är ett av de partier, som bidrar till uppgången för det blockneutrala Miljøpartiet De Grønne.

För Kristelig Folkeparti är läget stabilt: Partiet får nu liksom i den förra mätningen 4,6 procent. Men i stortingsvalet 2013 stöddes KrF av 5,6 procent.

2 kommentarer

  1. Alluporinol…har du fixat den medicinen än?
    Om inte så ring omgående till din husläkare och begär att få den.

    Comment by Urban Sjölander — 2014 07 03 12:06 #

  2. Till Urban Sjölander: På Vårdcentralen hemma i Svartbäcken har jag, som jag har berättat, varit två gånger och då träffat två olika läkare, som har ordinerat två olika saker, fast inte Alluporinol.

    Just nu – men nu år jag i mina nya fotriktiga sandaler – är jag helt symtomfri vad gäller fotsmärta, men om det onda i foten återkommer, lovar jag att gå till Vårdcentralen här i Öregrund och också ta upp Alluporinol som tänkbart botemedel.

    Comment by Enn Kokk — 2014 07 03 14:41 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^