Sommar i P1 med Evabritt Strandberg

2 juli 2014 16:01 | Media, Musik, Politik, Ur dagboken | 3 kommentarer

Dagens sommarpratare, Evabritt Strandberg, har jag förstås sett både på film och på teater, och en av hennes sammanlagt rätt många makar, Sven Wollter, talade jag med under en middag för inte så vansinnigt länge sedan. Mitt första riktigt starka intryck av henne fick jag genom LPn ”En sång, ett vapen”, utgiven 1965. En av sångerna på den, sjungen av Jan-Olof Strandberg, den antifascistiska ”Den svarta tuppen”, spelade hon för övrigt i sitt Sommar-program i dag i samband med en ganska dråplig historia om när hon utan att först ha bett om lov lånade Sven-Bertil Taubes sommarhus i Spanien. För egen del tog jag med den här motståndssången i min arbetarrörelsesångbok från 1970, ”Upp till kamp! Sånger om arbete, frihet och fred”.

Fast Evabritt Strandberg personligen har jag aldrig träffat.

Som sommarpratare har en person som Evabritt Strandberg två uppenbara fördelar. Dels är hon med sin mångåriga rutin från scen och film en livfull berättare som man verkligen lyssnar på. Dels finns det i det hon berättar om ganska mycket som åtminstone jag som teater- och filmintresserad och även samhällsintresserad lyssnare kan relatera till.

Ännu bättre blev det här av att hon var så personlig, i något fall utlämnande. Hon berättade om en barndom, som rymde föräldrarnas konfliktfyllda skilsmässa och moderns knapra ekonomi. Ännu djärvare var det att berätta om inspelningen av samlagsscenen i Widerberg-filmen ”Kärlek 65”, som ett tag blev så intensivt intim, att Keve Hjelm måsta avbrytas innan det hela övergick till att bli ett riktigt samlag.

Roligt var det också att få en glimt av hur det gick till, när hon, trots att hon var självsvåldig och ibland hade svårt att passa tider, blev antagen på Dramaten av Ingmar Bergman, som hade noterat dessa hennes brister men ändå ansåg att hon var ”en begåvad jävel”.

Musiken i hennes sommarprogram var genomgående värd att lyssna på: Gipsy Kings, Charles Trenet, Frank Sinatra & Quincy Jones, Cornelis Vreeswijk, Peggy Lee, Liza Minelli, Monica Zetterlund. Kul också att låtlistan innehöll en del som var lite mer ovanligt: Lina Wollter och Kongo Allstars med ”Only Dead Fish Follow the Strem” (ett bra politiskt budskap!) och ”Bellmans epistel numero 9” med elever från Kungsholmens gymnasium.

3 kommentarer

  1. Tycker som du Enn! Ett härligt positivt program med fokus på passion. Och väldigt härlig musik

    Comment by Eva Swedenmark — 2014 07 04 11:40 #

  2. Enn, vilken fin recension av min fantastiska mors sommarprogram. Jag är en otroligt stolt dotter. Däremot så har Sveriges Radio skrivit fel i låtlistan. Det är jag, Lina Wollter, som sjunger Only dead fish follow the stream med mitt band Kongo Allstars. Dom har gjort en rättelse innan länken till låtlistan men det tar visst lång tid att ändra i själva låtlistan. Kul att du gillade låten :-). Du får gärna ändra i din text om du har möjlighet till det. Jag önskar dig en underbar sommar!

    Comment by Lina Wollter — 2014 07 05 1:40 #

  3. Till Lina Wollter: Sorry för missförståndet, som ju inte var mitt. Men jag har ändrat nu.

    Jag ska förresten försöka köpa plattan själv till min stora skivsamling, om den alltså fortfarande finns att köpa.

    Roligt att du hittade hit. Och en skön sommar själv. Själv är jag numera en gubbjävel med en gubbjävels alla krämpor.

    Comment by Enn Kokk — 2014 07 05 7:53 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^