Sommar i P1 med Johan Croneman

24 juni 2014 16:40 | Media, Musik, Politik, Ur dagboken | 8 kommentarer

Jag hör till dem som gärna läser Johan Croneman i Dagens Nyheter, inte för att jag alltid tycker som han utan för att hans synpunkter på ganska varierande fenomen alltid är intressanta att ta del av. Med cirka tio års mellanrum har han dock, bekände han i dagens Sommar, kört in i väggen, en gång med droger som motor.

Johan Cronman är nästan 20 år yngre än jag, men trots att vi av allt att döma delar många värderingar (och uppenbart gillar samma slags musik), har vi inte en identisk värdering av de sextio- och sjuttiotal han har sina rötter i. Jag tycker till exempel att han underskattar bredden av det vietnamengagemang som fanns i Sverige under Palme-epoken och som fanns också hos människor utanför dåtidens FNL-grupper.

Mycket av den musik Croneman spelade i sitt program har jag med uppskattning recenserat i Aktuellt i politiken (s) och senare här i bloggen: Ulf Lundell, Ensamma hjärtan, Peter, Paul and Mary, Randy Newman, Blå Tåget, Olle Ljungström, Neil Young, Vladimir Vysotskij. Musikaliskt blev Johan Cronemans sommarprogram en riktig nostalgitripp.

Det jag också uppskattade med det här programmet var dess tidskänsla och många illustrerande bilder hämtade ur Cronemans eget liv.

8 kommentarer

 1. Jag gillade Cronemans program,han verkade uppriktig och var inte rädd för att berätta om sina mörka sidor.Musiken var helt i min smak.

  Comment by Larserik Eriksson. — 2014 06 25 10:08 #

 2. Det var som om jag började komma ihåg en ton, ett förhållningssätt till verkligheten som svunnit men troligen bara behöver påminnas…Det gjorde att få en impuls från då kritiskt tänkande hölls högt, idag har vi nåt de kallar ’samförståndsanda’, men det är mer en ’gilla-läget’kultur.
  Om man bes ’gilla läget’ är det att på uppmaning spela falskt..Tänk på det en stund, invaggade i ’samförstånd’fastän fler och fler drar åt olika håll men ’gillar läget’ till strukturen blir tom.

  Att 70-talet inte var som det idag beskrivs är kanske viktigtb att ta med sig…

  Förändringen kom med i kzabel-tv näten och med det så berömda problemformuleringsprivilegiet och nu?

  En uttjatad cliche:

  -Och nu var det 2014-

  …Eyvind Johnson är mycket läsvärd…

  Comment by Jim R S Björklund — 2014 06 25 10:59 #

 3. Till Larserik Eriksson: Jo, vi tycker nog ganska lika i det här fallet.

  Roligt att få höra av dig igen, förresten!

  Comment by Enn Kokk — 2014 06 25 11:02 #

 4. Tyckte han var skitbra!!
  Sedan har vi redan haft sänken!

  Comment by Urban — 2014 06 25 22:06 #

 5. ….å, förresten vi hade en grad varmare på nyårsdagens morgon än vi hade på midsommardagens morgon. Alltid nåt att skriva hem om.
  Rapport från Ångermanlandsskogen!

  Comment by Urban — 2014 06 25 22:09 #

 6. Till Urban Sjölander: Det kommer säkert att gå både upp och ner i fortsättningen också. Med både vädret och sommarpratarna.

  Comment by Enn Kokk — 2014 06 25 22:54 #

 7. Lustigt att han var vänster då hans far var Arkitekt. Min far var arbetargrabb och hela familjen var höger. Lätt för de som har rika pappor att flumma ur.

  Comment by Anders — 2014 07 09 17:17 #

 8. Till Anders: I den generation han tillhör var det ju, i slutet av 1960-talet och början av 1970-talet, inte så ovanligt, att studenter och intellektuella med ursprung i borgerliga familjer drogs vänsterut. Det här betydde dock inte att de drogs till det parti som en stor majoritet av arbetarna röstade på. Mot socialdemokratin odlade man i stället fientlighet. I Cronemans fall märktes det här i att han i sitt Sommar-program inte gav en rättvis bild av Olof Palmes och arbetarrörelsens roll i Vietnamfrågan.

  Comment by Enn Kokk — 2014 07 09 18:00 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^