Estland: Reformpartiet växer på regeringskollegan Socialdemokraternas bekostnad

15 juni 2014 15:56 | Politik | Kommentering avstängd

Reformierakond (Reformpartiet) verkar ha dragit vinstlotten i den nyligen gjorda regeringsombildningen i Estland, där partiet fick Socialdemokraterna, Sotsiaaldemokraatlik Erakond, som koalitionspartner i stället för Isamaa ja Res Publika Liit (Förbundet Fäderneslandet och Res Publika).

Reformpartiet, ett tämligen nyliberalt borgerligt parti, kan ha fått ett mer socialt/humant skimmer över sig genom regeringssamverkan med Socialdemokraterna, vilket kan ha bidragit till att partiet i TNS Emors junimätning med 31 procents stöd har skaffat sig en obestridlig förstaplats. Partiets framgång i EU-parlamentsvalet nyligen kan också ha bidragit till lyftet från 29 procent i majmätningen. Nu ligger partiet markant över sitt resultat i 2011 års val, 28,6 procent.

SDE, Socialdemokraterna, lyckades inte så väl i EU-valet och har kanske heller inte ännu lyckats visa framfötterna tillräckligt mycket i regeringsställning. Partiet har gått ned från 27 procent i förra mätningen till 25 procent i den här, vilket dock fortfarande innebär, att partiet ligger kvar på andra plats bland partierna. I det senaste valet till Riigikogu, Riksdagen (2011), låg partiet på en betydligt lägre nivå, 17,1 procent.

Hack i häl har de nu hur som helst Edgar Savisaars av flertalet av landets ryssar stödda lätt vänsterpopulistiska mittenparti Keskerakond (Centerpartiet). Stödet för Centern, som nu är det stora oppositionspartiet, ligger kvar på samma nivå som i maj, 24 procent, alltså strax ovanför partiets stöd i valet 2011, 23,3 procent.

Det estnationalistiska, kristna och socialkonservaritva Isamaa ja Res Publika Liit, som alltså nyligen åkte ur regeringen, har inte återhämtat sig: Partiet sjunker med ytterligare en procentenhet, från 15 procent i maj till 14 procent i juni, vilket är långt under partiets resultat i valet 2011, 20,5 procent.

No Comments yet

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^