I Lettland domineras det största partiet, Socialdemokraterna, av ryssar – och hålls därför utanför regeringen

15 juni 2014 12:34 | Politik | Kommentering avstängd

Jag behärskar inte lettiska men kom ofta att under den inledande perioden av återerövrad självständighet att besöka landet i min egenskap av nordisk och baltisk sekreterare för de svenska Socialdemokraterna.

Under den perioden hade jag inte bara kontakt med det återupprättade socialdemokratiska partiet i landet utan kom också i kontakt med personer och partier med andra värderingar. Jag lärde mig på så sätt också namnen på de olika partierna och var de stod politiskt.

Partikartan i de återupprättade självständiga baltiska staterna var till att börja med instabil: partier slogs ut, bytte namn och slogs samman.

I mitt födelseland Estland har det politiska läget så småningom stabiliserats, till den grad att det sedan länge bara är fyra partier som klarar femprocentsspärren, bland dem Socialdemokraterna, Sotsiaaldemokraatlik erakond, som för övrigt nu också sitter i regeringsställning.

I Lettland återupprättades också det gamla socialdemokratiska arbetarepartiet, Latvijas Sociāldemokrātiska Strādnieku Partija, men dess senare sammanslagning med en föregivet reformistisk och demokratisk del av det gamla kommunistpartiet blev aldrig någon succé. Partiet har nu under mycket lång tid befunnit sig under spärren – i den senaste gallupundersökningen från Latvijas Fakti får partiet bara 0,4 procent.

Dock finns det i Lettland ett annat och vida större parti som också betecknar sig som socialdemokratiskt och också är representerat i den socialdemokratiska gruppen i europaparlamentet. Det här partiet, kallat Saskaņas Centers (Harmonicentern), har en del av det socialdemokratiska parti jag och andra var med om att återupprätta i Lettland anslutit sig till, men Harmonicentern domineras annars av folk ur Lettlands mycket stora ryska minoritet.

Harmonicentern är Lettlands största parti – stöds i den senaste mätningen av 18,4 procent (mot 16,8 i april och 21,4 procent i mars).

Det hålls dock närmast maniskt utanför regeringsmakten i Lettland av de purlettiska partierna, detta oavsett de senares divergerande åsikter – hellre samverka än släppa in ryssar i regeringen.

Premiärminister Laimdota Straujumas högercentristiska parti Vienotība (Enhet), som i april stöddes av 16,1 procent, stöds nu av 13,7 procent, nästan samma resultat som i mars, 13,6 procent.

I hennes koalitionsregering ingår också de grönas och böndernas förbund, Zaļo un Zemnieku Savienība. Nämnas bör att i Lettland är De gröna en jämfört med övriga Europa ganska högerorienterad gruppering. Det här tvillingpartiet stöds i den aktuella mätningen av 10,3 procent.

I regeringen ingår också nationella alliansen Allt för Lettland!, Nacionālā apvienība ”Vīsu Latijai!/LNNK”, som i den aktuella mätningen stöds av 6,1 procent.

Inga andra partier klarade femprocentsspärren.

No Comments yet

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^