Danmark: Venstre reducerat. Socialdemokratiet och Dansk Folkeparti kappas om att vara störst

13 juni 2014 16:30 | Politik | Kommentering avstängd

Eftersom Berlingske Barometer redovisar en sammanvägning av ett antal opinionsmätningar från senare tid, dämpar den helt naturligt markanta opinionsändringar från den allra senaste perioden.

Ett bra exempel på det här är borgerliga Venstres häftiga nedgång, föranledd av partiledaren Lars Løkke Rasmussens berikande av sig själv och familjen på partiets bekostnad. Venstre, som i folketingsvalet 2011 stöddes av 24,8 procent och som sedan i en rad mätningar har legat ännu högre, är nu i Berlingske Barometer nere på 21,7 procent, men får i Yougovs mätning den 8 juni 21,1 procent och i Greens mätning samma dag bara 19,8 procent.

Bilden av opinionsläget för Socialdemokratiet är mer splittrad, men partiets barometergenomsnitt, 21,6 procent, vittnar om att det nyss av väljarna straffade regeringspartiet är på väg upp igen. Yougov ger partiet 19,2 procent men Greens hela 23,9 procent. Det senare närmar sig partiets valresultat 2011, 24,8 procent.

Det i dag tredje stora partiet är populistiska Dansk Folkeparti, som i 2011 års val bara fick 9,2 procent. Barometergenomsnittet för det här partiet är nu 21,7 procent. I den färska mätningen från Yougov får partiet rekordhöga 24,1 procent, i Greens mätning bara 21,1 procent. Rör det sig inte om metodiska fel, kan skillnaderna bero på det hela-havet-stormar-tillstånd som för närvarande utmärker de danska väljarnas partipreferenser.

Konservative Folkeparti, som i valet 2011 fick stöd av 4,9 procent, pekas i dansk press allmänt ut som en av vinnarna på Venstres kris, men det handlar i så fall om en ganska måttlig vinst: 5,1 procent i Berlingske Baromeer och 5,8 procent i mätningen från Yougov – i mätningen från Greens ligger dock partiet kvar på valresultatet, 4,9 procent.

Liberal Alliance, som i valet 2011 fick 5,0 procent, ligger i barometergenomsnittet med 5,3 procent obetydligt över den nivån. Med 5,8 procent hos Yougov över och med 4,4 procent hos Greens under.

Den här spretigheten finns också i fråga om mätresultaten för Socialdemokraternes kvarvarande koalitionspartner, det vänterliberala Radikale Venstre. Det här partiet gjorde ett gott val 2011, 9,1 procent, men får i Yougovs mätning bara 7,7 procent och i Greens mätning hela 9,0 procent. Barometergenomsnittet hamnar på 8,6 procent.

Det från regeringssamarbetet avhoppade Socialistisk Folkeparti får i Yougovs mätning 5,1 procent och i Greens mätning 6,7 procent – barometergenomsnittet ligger på 6,1 procent, vilket fortfarande är under valresultatet 2011, 9,2 procent.

Också över den senare nivån ligger barometergenomsnittet för rödgröna och feministiska Enhedslisten, 9,6 procent. Yougov ger partiet 10,8 procent, Greens 9,2 procent. Alla de här sifforna ligger över partiets resultat i folketingsvalet 2011, 6,7 procent.

No Comments yet

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^