Finländska (S) nere på rekordlåg nivå, även efter partiledarbytet

13 juni 2014 15:18 | Politik | 2 kommentarer

Partiledarbytet i Suomen Sosialidemokraattinen Puolue (Socialdemokraterna i Finland) nyligen, då Antti Rinne knappt besegrade Jutta Urpilainen, har i vart fall inte lett till några kortsiktiga opinionsmässiga framgångar för partiet.

I TNS Gallups junimätning för Helsingin Sanomat får partiet rekordlåga 14,9 procent, att jämföra med valresultatet 2011, 19,1 procent, inte något av partiets bästa det heller.

Med det här resultatet ligger (S) på fjärde plats med även populistpartiet Perussuomalaiset (Sannfinländarna) framför sig. Detta parti får i den här mätningen 17,2 procent – i valet 2011 låg det dock ännu högre, fick stöd av 19,1 procent.

Två borgerliga partier slåss om förstaplatsen.

Det högerorienterade Kansallinen Kokoomus, Samlingspartiet, som är det ledande regeringspartiet i Finland, vinner knappt den här tävlingen med 20,5 procent, vilket nästan är identiskt med valresultatet 2011, 20,4 procent. Det är styvt med tanke på att partiet just är i färd med att byta partiordförande (och därmed statsminister).

Suomen Keskusta (Centern) får nästan lika stort stöd, 20,3 procent. Tiden i opposition har säkert bidragit till att lyfta partiet från det usla resultatet i valet 2011, 15,8 procent.

Över huvud taget tycks det löna sig att hålla sig borta från regeringsansvaret. Vasemistoliitto (Vänsterförbundet) har, efter det att partiet lämnade regeringen, lyft och får nu 9 procent mot 8,1 procent i valet 2011.

Därmed är partiet nu större än Vihreä liitto (Gröna förbundet), som finns kvar i koalitionsregeringen. De gröna stöds i den aktuella gallupen av 8,5 procent. I valet 2011 fick partiet 7,3 procent av rösterna.

Svenska folkpartiet, som också ingår i regeringen, ligger med 4,4 procent ungefär kvar på sin nivå från valet 2011, 4,3 procent.

Om det sista regeringspartiet, Suomen Kristillisdemokraattit (Kristdemokraterna), gäller ungefär samma sak: 3,9 procent i den aktuella mätningen och 4,0 procent i valet 2011.

2 kommentarer

  1. Om jag inte missminner mig så hade Agrarerna, Samlingspartiet och Socialdemokraterna i riksdagsvalen 1946-1947 ca 20-25 % var. Och det intressantaste: kommunistpartiet nästan 25%! Trots alla vedervärdiga kommunistiska angrepp från Sovjet. Vart har alla finska kommunister tagit vägen?

    Comment by Lars Rudström — 2014 06 14 0:51 #

  2. Till Lars Rudström: Jo, Centern, Samlingspartiet och Socialdemokraterna har under lång tid tävlat om att vara störst, och storleksordningen dem emellan har växlat. Kommunisterna har med tiden tappat röster både till Socialdemokraterna och, ute på landsbygden, Centern.

    Nu för tiden är Sannfinländarna ett magnetfält för missnöjesröstare. Sossarna har med all säkerhet tappat röster till dem.

    Comment by Enn Kokk — 2014 06 14 9:28 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^