Den politiska kartan i Danmark förändras

10 juni 2014 18:47 | Politik | Kommentering avstängd

Den kris borgerliga Venstres partiledare Lars Løkke Rasmussen har försatt sitt parti i har starkt bidragit till att ändra partisympatierna i Danmark. Venstre har, från en närmast ohotad förstaplats i partisympatiundersökningarna halkat ned på tredje plats.

Vi kan ta Voxmeters mätning från den 8 juni som exempel.

På första plats, med 23,2 procent (21,6 procent i Berlingske Barometer, ett genomsnitt med viss eftersläpning av lite tidigare mätningar) ligger där Socialdemokratiet. Därmed är partiet praktiskt taget uppe i sitt resultat i folketingsvalet 2011, 24,8 procent.

(I en mätning som Greens har gjort för affärstidningen Børsen ligger Socialdemokraterne ännu bättre till, med 23,9 procent. Men tillbaka till Voxmeter-mätningen:)

Tvåa, med 20,8 procent (21,1 i barometern), ligger högerpopulistiska Dansk Folkeparti. Det här är ett närmast häpnadsväckande kliv uppåt jämfört med partiets resultat i valet 2011, 12,3 procent.

Den stora förloraren är borgerlighetens flaggskepp, Venstre, som i valet 2011 fick 26,7 procent av rösterna och som sedan i opinionsmätningarna länge har haft ännu högre stöd. I den aktuella mätningen är partiet nere på 20,0 procent (22,2 procent i den således eftersläpande barometern).

Det här har uppenbarligen bidragit till att siffrorna för Konservative Folkeparti, som bara fick 4,9 procent i folketingsvalet 2011, har tagit sig. Efter att ofta ha haft ännu lägre stöd stöds partiet i den aktuella mätningen av 5,2 procent (5,0 i barometern).

Det likaledes borgerliga Liberal Alliance, som i folketingsvalet 2011 fick 5,0 procent, ligger med 5,1 procent (5,4 procent i barometern) kvar på sin etablerade nivå.

Socialdemokratiets regeringspartner, det socialliberala Radikale Venstre, har länge legat under sitt valresultat 2011, 9,5 procent, men kryper i den aktuella mätningen med 9,1 procent (8,6 procent i barometern) upp mot det resultatet igen.

Deras förutvarande regeringskollega Socialistisk Folkeparti noterar efter sitt utträde ur regeringen ett ökande stöd, 6,5 procent (6,2 i barometern), men partiet har fortfarande en bit kvar till sitt resultat i valet 2011, 9,2 procent.

Lite över den senare nivån, med 9,4 procent i den aktuella mätningen så väl som i barometern, ligger nu rödgröna och feministiska Enhedslisten, som i folketingsvalet 2011 bara fick 6,7 procent. Partiet har legat ännu högre än så här, men SFs utträde ur regeringen och goda resultat i EU-parlamentsvalet nyligen tycks ha bidragit till en återströmning av väljare dit.

* * *

Greens Analyseinstitut har intervjuat 1.225 personer om hur de värderar den sittande statsministern Helle Thorning Schmidt (S) jämfört med venstreledaren Lars Løkke Rasmussen.

Den rankingen vinner nu den för inte så länge sedan hårt kritiserade Thorning Schmidt med 39 procent mot 28 procent för Løkke Rasmussen.

Den senare siffran är sannolikt mer uttryck för parti- än personsympati, för när frågan preciseras till trovärdighet, är det bara 17 procent som föredrar Løkke som statsminister.

I den partisympatiundersökning som ingår i artikeln i Børsen är Venstre nere på 19,8 procent jämfört med Socialdemokratiets 23,9 procent.

* * *

Danska TV 2 och Politiken har låtit Megafon genom 1.135 telefon- och webintervjuade danskar ange sitt förtroende för partiledarna.

Rankingen av mest trovärdiga partiledare utföll så här:
1. Kristian Thulesen Dahl, Dansk Folkeparti
2. Margrethe Vestager, Radikale Venstre
3. Helle Thorning Schmidt, Socialdemokratiet
4. Johanne Schmidt-Nielsen, Enhedslisten
5. Lars Løkke Rasmussen, Venstre
6. Pia Olsen Dyhr, Socialistisk Folkeparti
7. Anders Samuelsen, Liberal Alliance
8. Lars Barfoed, Konservative Folkeparti

Listan med rankingen av mest kompetenta partiledare är identisk så när på att där Lars Løkke Rasmussen och Johanne Schmidt Nielsen byter plats med varann.

I artikeln ingår också en politisk opinionsmätning, som ger följande resultat (resultat i närmast föregående mätning i samma serie inom parentes):

Socialdemokratiet 24,7 procent (25,1 procent)
Radikale Venstre 9,2 procent (8,7 procent)
Socialistisk Folkeparti 5,1 procent (6,9 procent)
Enhedslisten 9,9 procent (10,1 procent)
Dansk Folkeparti 20,8 procent (21,9 procent)
Venstre 19,6 procent (14,5 procent)
Konservative Folkeparti 5,1 procent (5,4 procent)
Liberal Alliance 4,4 procent (6,0 procent)

No Comments yet

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^