Bräckligt röd-grönt övertag i Norge
5 juni 2014 16:22 | Politik | Kommentering avstängdI norska TV2s junimätning har den sittande blå-blå regeringen (Høyre och Fremskrittspartiet) hamnat i minoritet även om man räknar in stödpartierna Venstre och Kristelig Folkeparti i underlaget. De röd-gröna partierna skulle få 85 mandat i Stortinget – men då måste man också räkna med de mandat – var sitt – det blockneutrala Miljøpartiet De Grønne respektive yttervänsterpartiet Rødt enligt den här mätningen får – mot det borgerliga blockets 84 mandat.
Jämfört med majmätningen går Høyre tillbaka med 1,7 procentenheter till 26,1 procent mot 26,8 procent i stortingsvalet 2013.
Dess formella regeringspartner, högerpopulistiska Fremskrittspartiet tappar 0,8 procentenheter och är därmed nere på 11,7 procent. Det är långt under partiets resultat i stortingsvalet förra året, 16,3 procent.
Av regeringens två stödpartier i Stortinget går liberala Venstre fram med 1,2 procentenheter till 6,5 procent, vilket är över partiets valresultat 2013, 5,2 procent.
Kristelig Folkeparti minskar med 0,2 procentenheter till 4,6 procent, vilket är under valresultatet 2013, 5,6 procent.
Uppåt, med 1,3 procentenheter, går det för det av mittenpartierna, Senterpartiet, som ingick i den röd-gröna regeringskoalition som föll i valet. I valet fick SP 5,5 procent; nu är partiet uppe i 6,1 procent.
Sosialistisk Venstre, som också ingick i den arbeiderpartiledda regeringen, fick i valet stöd av 4,1 procent och har länge kämpat med vikande siffor. Lite ljusare ser det ut nu: SV får i den här mätningen liksom i den förra 4,5 procent.
Miljøpartiet De Grønne, som i Norge alltså inte tar ställning i blockkriget, såg i den förra mätningen i den här serien ut att, med 4,1 procent, klara den norska fyraprocentsspärren men är nu åter nere på 3,1 procent. Det här innebär att partiet får nöja sig med sitt enda, lokalt förvärvade mandat i Oslo.
Yttervänsterpartiet Rødt är starkt även det i Oslo och skulle där kunna knipa ett lokalt mandat. Men i landsgenomsnitt ligger partiet stilla på en mycket lägre nivå, 1,7 procent.
* * *
Min gamle vän från många resor till Oslo och Arbeiderpartiets kontor vid Youngstorvet, den mångårige medarbetaren på partikontoret, partisekreteraren 2001-2009 Martin Kolberg, intervjuades nyligen i vänstertidningen Klassekampen. Rubriken lyder: ”2001 var ein skandale og ein katastrofe for Ap”.
Martin Kolbergs analys är att Arbeiderpartiet liksom många andra socialdemokratiska partier under en olycksalig tid smittades av New Labour-tänkande. Målet blev då inte längre att åstadkomma en högre grad av jämlikhet. Kolberg ser ett samband mellan detta och katastrofvalet 2001, då partiet var nere i 24,3 procent.
Det här var han sedan med och vände, och han hör också till dem som aktivt har verkat för att Arbeiderpartiet skulle bredda regeringsunderlaget genom att samarbeta med Sosialistisk Venstreparti och Senterpartiet.
Kolberg tror på Jonas Gahr Støre som nästa partiledare för Arbeiderpartiet, och i det fallet betyder hans omdöme mycket mer för mig än allt annat jag har läst i den frågan.
– – –
Jag träffar fortfarande ibland Martin Kolberg, numera mest som gäst på socialdemokratiska partikongresser i Sverige. Vi brukar hälsa hjärtligt, och sen sätter han alltid pekfingret mot mitt hjärta och säger uppfordrande:
– Enn, du måste skriva dina memoarer!
No Comments yet
Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.
WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds.
Valid XHTML och CSS. ^Topp^