Melodikrysset nummer 22 2014

31 maj 2014 12:07 | Film, Media, Musik, Ur dagboken | 7 kommentarer

Jag är i Öregrund igen. Det har regnat, men regnet är på upphällningen. Och hur som helst mår trädgården bra av en rotblöta.

Men det bästa av allt: datorn är tillbaka efter uppgradering och genomgång.

Faktiskt behövde jag den ändå inte särskilt mycket under knåpandet med dagens melodikryss – det mesta klarade jag spontant även i de fall, där artist/musik inte hör till mina egna favoriter.

Det senare gäller till exempel Lady Gaga och ”Applause”.

Jag är inte pryd, men en mer eller mindre sexistisk exponering av en sångerska – ännu mer påtaglig i fråga om Miley Cyrus, i dag med ”Wrecking Ball” – stör mig. Henne hade jag kanske inte lagt märke till, och det är väl poängen med det här, om jag inte hade sett utmanande bilder av henne i media.

Fast det här att låta utommusikaliska kvalitéer bära upp en skivartist är ju inget nytt. Ingen med Varg-Olles (Olle Nygren i speedwayklubben Vargarna) brist på sångröst skulle naturligtvis ha fått göra en skiva, om den inte hade sålt på ”artistens” namn. ”Här går det undan i svängarna” hette eländet.

Andra kan ju däremot både sjunga och skriva hörvärda låtar, vilket inte betyder, att allt de gör är omistligt. Lasse Berghagen och ”Låt mig få ge dig min sång” är exempel på det här.

Flertalet skiv- och sångartister strävar dock på, ibland på rutin, ibland med hits som resultat.

En som ofta lyckas är Mauro Scocco, vars ”Sarah” kan tjäna som exempel.

”Hvis du forstod” är kanske inte lika bra, men Sanne Salomonsen vill jag ändå räkna in i den här skaran.

Som mina läsare vet, uppskattar jag långt ifrån allt som framförs i Melodifestivalen, men ”Underbart”, i original med Kalle Moraeus och Orsa spelmän, i dag i en orgelversion, är en sån där låt som har en chans att leva kvar länge.

I mina yngre dar spelades ofta även äldre schlager, sådana med kanske ett par årtionden på nacken, relativt ofta i radio, och det gör att jag genast känner igen ”I en grönmålad båt”, när jag hör den i Melodikrysset, och också vet att det man gör där är ror.

Owe Thörnqvists ”Rumba i Engelska parken” känner jag igen av samma skäl, även om jag senare både har besökt Engelska parken i Uppsala och lärt känna Owe Thörnqvist personligen.

Min personliga musiksmak rör sig inom mycket vida gränser.

Jag gillar Guns ’N Roses i ”Paradise City”.

Jag älskar ”Lascia ch’io pianga” ur ”Rinaldo” av Georg Friedrich Händel, inte bara för att den förekom i den av mig beundrade Bo Widerbergs film ”Lust och fägring stor”.

Och Evert Taube hör till mina eviga favoriter. ”Oxdragarsång”, där han färdas med fyra ton på kärran, hittar du ovan under Kulturspegeln, Sångtexter.

Nu ska jag ta en extra kopp kaffe. Kokkaffe – jag hällde en gammaldags TV-kanna full tidigt i morse.

7 kommentarer

 1. Har Du hört Owes ”Sverigebesöket?

  Comment by Gunnar Bergquist — 2014 05 31 15:50 #

 2. Jag har en tid roat mig med att undersöka var vinnarna i melodikrysset bor. Det visar sig att det är en överväldigande övervikt för mindre orter.
  Storstäder och till och med mellanstora kommuner och storstädernas kranskommuner saknas nästan helt. Vad kan detta bero på?
  Jag kan inte tänka mig att de väljs bort. Alltså finns det någon annan förklaring. Känns som något för en sociologisk undersökning.
  Finns det några teorier därute redan nu?

  Comment by Åke F — 2014 05 31 16:05 #

 3. Förresten, Enn. Fick du din vinst till Öregrund?
  I så fall kanske det är läge för en konspirationsteori.

  Comment by Åke F — 2014 05 31 16:08 #

 4. Tack för hjälpen med Nygren och titelordern ur Berghagens låt; ingetdera klarade jag idag. Bra att ni har fått tillbaks er dator, man känner sej lite vilsen utan den på något vis. Hoppas att regnet och lågtrycken drar undan ordentligt nu, så att vi får lite högre temperaturer och inte så kallt som det har varit den gångna veckan. Maj är redan slut…huvaligen vad tiden går fort.

  Comment by Maggan — 2014 05 31 17:19 #

 5. Till Gunnar Bergquist: Ja. Jag har aldrig diskuterat innehållet i den med Owe, men jag och min hustru har annars ett hyggligt förhållande till honom och hans fru, som jag har haft till bordet vid middagar några gånger. Vi blev för övrigt bjudna att övervara en av de helaftonsföreställningar han fortfarande envisas med att ge vid så pass hög ålder.

  Comment by Enn Kokk — 2014 05 31 18:05 #

 6. Till Åke F: Jag har ju som bekant aldrig skickat in någon lösning, så när jag plötsligt – det är ju länge sen nu – hörde, att jag hade vunnit förstapriset, trodde jag först, att det var Anders Eldeman som behagade skoja med mig. Men sen visade det sig, att en man i Södertälje hade skickat in en lösning i mitt namn och då hade slagit upp min adress i Uppsala, så det var dit vinsten var adresserad.

  Comment by Enn Kokk — 2014 05 31 18:10 #

 7. Till Maggan: Det varmare vädret kommer säkert tillbaka, men värre är det med min ork – trots den nyinköpta rullkärran är det jobbigt att gå till Konsum och handla. På tisdag är jag i alla fall kallad till Ackis för hjärtkontroll.

  Comment by Enn Kokk — 2014 05 31 18:23 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^