Finska (S) i fortsatt kris

30 april 2014 17:55 | Politik | Kommentering avstängd

I Yles aprilgallup, utförd av Taloustutkimus, ökar visserligen Socialdemokraterna, Suomen Sosialidemokraattinen Puolue, med 0,3 procentenheter, men det är fortfarande en bit kvar till valresultatet 2011, 19,1 procent – partiet ligger, med ett stöd om 15,8 procent, kvar på fjärde plats bland partierna.

SDP har partikongress i nästa vecka, och finansminister Jutta Urpilainen har fått en utmanare om partiledarposten i fackföreningsmannen Antti Rinne. Hans angreppspunkter är rätt diffusa, men det är klart att alla inser, att basen för utmaningen är partiets svåra läge.

TNS Gallup har för Helsingin Sanomat gjort en undersökning av hur finländarna ser på den här ledarfrågn. Enligt den här undersökningen får Urpilainen bland samtliga tillfrågade, oberoende av partisympati, stöd av 41 procent mot 35 procent för Rinne. Stödet för Urpilainen har därmed ökat jämfört med en motsvarande tidigare undersökning. Dock finns det en könsrelaterad skillnad i de här preferenserna: Det är framför allt kvinnorna som föredrar Urpilainen.

Stödet för Urpilainen är avsevärt större om man bara frågar socialdemokrater. Hela 52 procent vill att hon fortsätter som partiledare, medan 39 procent vill se Rinne på den här posten.

Fast nu utses ju inte partiledare genom gallupmätningar. Bland kongressombuden kan stödet för Rinne vara mycket större.

Urpilainen är som finansminister i rampljuset, när det gäller en del krisrelaterade och mindre populära åtgärder från regeringens sida, och ett av koalitionspartierna, Vänsterförbundet (Vasemistoliitto), valde i samband med detta att kliva av från regeringsansvaret. I Yles färska gallup har detta också gett utdelning: Partiet ökar med 1,1 procentenheter till 8,8 procent (8,1 procent i valet 2011).

Därmed blir partiet större än De gröna (Vihreä liitto), som stannar kvar i regeringen. I den här mätningen backar De gröna med 0,5 procentenheter och får stöd av 8,2 procent (7,3 procent i 2011 års val).

I topp ligger fortfarande Centern (Suomen Keskusta) med 21,0 procent (+ 0,1 procentenheter). 2011 fick partiet bara 15,8 procent, men det spelutrymme partiet har fått genom att vara i opposition har gett resultat.

Det ledande regeringspartiet, det borgerliga och högerorienterade Samlingspartiet (Kansallinen Kokoomus), backar med 0,1 procentenheter men ligger kvar på sin höga nivå, 20,2 procent (20,4 procent i valet 2011). Hur det kommande partiledarbytet – nu har också favoriten Alexander Stubb bekräftat sin kandidatur – kommer att påverka stödet för partiet återstår att se.

De två resterande små regeringspartierna står och stampar.

Svenska Folkpartiet backar i den här mätningen med 0,2 procentenheter till 4,1 procent (4,3 procent i valet 2011).

Och Kristdemokraterna (Suomen Kristillisdemokraattit) ökar med 0,2 procentenheter till 3,7 procent (4,0 procent i valet 2011).

I opposition befinner sig Sannfinländarna (Perussuomaliset), det populistiska parti som i mätningarna har gått förbi Socialdemokraterna och nu är Finlands tredje största parti. Det backar en aning, med 0,2 procentenheter, men är fortfarande med 17,6 procent större än SDP. I valet 2011 fick partiet hela 19,1 procent, så möjligen visar de numera sämre mätningsresultaten, att partiet inte riktigt har motsvarat förväntningarna hos alla sina anhängare 2011.

No Comments yet

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^