Hej då, Konsum vid Torbjörnstorg!

29 april 2014 22:43 | Mat & dryck | 12 kommentarer

Vi är tillbaka i Uppsala några dagar, för att hjälpa Kerstin med Klara och Viggo och för att delta i Första maj-firandet.

När jag i dag gick upp till Konsum vid Torbjörnstorg för att handla lunch åt mig och Birgitta och även Klara, som var hemma från skolan på grund av svår allergi, mötte jag, på väg hem från butiken, en dam som i alla år, liksom vi själva, har varit en trogen kund i den här butiken. Hon närmast varnade mig för vad jag skulle möta inne i butiken.

Redan i rummet som leder in i själva butiken förstod jag, att hon hade rätt: Där fanns endast två kundvagnar.

Inne i butiken rådde fullt kaos. Jättelånga köer med fullastade kundvagnar ringlade mot kassorna. Väl inne i butiken fann jag snart att hela hyllavsnitt med begärliga varor gapade tomma. Hälsofil som jag hade tänkt köpa fanns inte längre, och just inget annat heller i mejeriavdelningen. Jag hade också tänkt köpa smörgåspålägg, men det hyllavsnittet gapade lika tomt. Det var inte lätt att över huvud taget hitta något åt oss och Klara att laga till lunch.

Konsums plötsliga popularitet var dock inte ett uttryck för att alla de här människorna i sista minuten ville rädda Konsum, som slår igen med den här månadens utgång. Nej, utan att egentligen ha gjort reklam för det hade man beslutat att sälja ut varulagret till halva priset, och det hade tydligen spritt sig med vindens hastighet.

Jag förmenar inte alla de här människorna rätten att köpa bra varor till ett fantastiskt pris, men när jag gick omkring där med min egen kundvagn, vämjdes jag också över att se dem bokstavligen plundra den butik de annars inte har lagt två strån i kors för att gynna och hålla vid liv.

Efter lunch hemma tog jag bussen till city för att bland annat gå på Apoteket, köpa seniorkort för ett år till på läns- och stadsbussarna och så gå till Coop-butiken intill Uppsala C för att inför helgen handla allt det där som redan var bortreat på mitt kära gamla Konsum i Svartbäcken.

Där fanns allt, även ganska många varor som inte har funnits i vår mindre lokala butik.

Eftersom nästan allt var slut i kylen hemma på Idrottsgatan – vi har ju påbörjat vårt sommarboende i Öregrund – blev det till slut ganska mycket, som jag fördelade i en stor papperskasse och i en plastkasse. Den stora kassen lyckades jag sen få ner i en stor bag, där jag redan hade mina inköpta apoteksvaror plus en bunt tidningar – våra tre prenumererade är omställda till Öregrund.

Det är inte vansinnigt långt mellan den här Coop-hallen och busshållplatsen, även om passagen vid Centralstationen ligger emellan, men med min usla kondition och mina lungproblem och försvagade benmuskler var det ändå en pärs att bära det här till busshållplatsen och sen från bussen hem till lägenheten. Halvtrappan upp till den höll sen nästan på att knäcka mig.

Men vad gör man inte för att få fortsätta att vara kooperatör?

Fast det här är en ojämn kamp mellan mig och Anders Sundström.

12 kommentarer

 1. Enn, jag är inte alldeles förtjust i Sundströms första åtgärd att ta bort återbäringen. Sådana åtgärder höjer knappast omsättningen, snarare tvärtom. Min förtroende för Sundström är inte stort till att börja med. Vi får väl hoppas att det blir större med tiden (även om jag inte tror det…).

  Comment by Jan — 2014 04 29 23:15 #

 2. Ehuru sällan på besök i Uppsala delar jag till fullo din känslor, Enn.
  Säga vad man vill om oss kooperatörer, men nog prövas vi…

  Comment by Mats Rosin — 2014 04 30 8:07 #

 3. Nedläggningen av Coop i Gränby och Torbjörnstorg får en effekt till. Totalt är det tydligen 79 anställda som blir uppsagda och detta slår även mot ”min” Coop-butik vid Västertorg. Det är en välskött butik som efter att de fått post- och UL-uppdragen klarat sig rätt bra mot den stora Hemköp som ligger bredvid.
  Häromveckan när jag var där inne var personalen i upprorsstämning. Alla hade nämligen fått sparken. Vid nerläggningarna räknas tydligen personalen vid alla tre butikerna in i samma grupp och då var Västertorgspersonalen (i ålder mellan 30 och 50) långt mer på LAS-listorna. Så det innebär att den nya personalen kommer att bestå av 60-åringar som väntar på pensionen och som egentligen inte vill vara där.
  Det är väl bara för Hemköp att korka upp champagnen och tacka för presenten de fått från Coop? Coops sätt att sköta sina butiker upphör aldrig att förvåna mig. Hur kan man ”undvika” att få lönsamhet i en stor centrumbutik som i Gränby???

  Comment by Thomas Åkerblad — 2014 04 30 17:36 #

 4. Till Thomas Åkerblad: Så vitt jag vet har ingen av dem som arbetar i vår nu nedlagda Coop-butik här i Svartbäcken-Tunabackar erbjudits nytt jobb inom kooperationen. Den helt unge, tillfällige föreståndaren går, berättade han i dag för min hustru, över till helt annan verksamhet.

  Varuhuset i Gränby var, när det öppnades, kooperationens stolta flaggskepp och drog då jättelika skaror av kunder. Sen har ju gradvis funktioner kapats, och att det på slutet hade reducerats till ett Coop Extra var uppenbarligen inget som lockade kunder.

  Comment by Enn Kokk — 2014 04 30 18:06 #

 5. Då kanske förhållandet var lika mellan din butik och min – att personalen var för ung och stod för långt ner på LAS-listorna därför blev det heller inga jobberbjudanden.

  Comment by Thomas Åkerblad — 2014 04 30 18:17 #

 6. Till Thomas Åkerblad: Jo, i några fall. Men många av de anställda var inte helt unga damer, som nu säkert kan få det ganska kämpigt.

  Comment by Enn Kokk — 2014 04 30 20:28 #

 7. Hej Enn!

  Jag undrar om du vet var man kan få tag på den tryckta formen av Lars-Olof Lampers bok ”Det grå brödraskapet”?

  MVH Patrice Soares

  Comment by Patrice Soares — 2014 05 01 9:51 #

 8. Till Patrice Soares: Den var en offentlig utredning, publicerad i SOU-serien, och den bör alltså gå att beställa via bokhandeln.

  Annars finns texten tillgänglig på nätet. Sök på Lampers + Det grå brödraskapet, så får du upp den.

  Comment by Enn Kokk — 2014 05 01 11:06 #

 9. Ha! Tänkte samma tanke när utförsäljningen skedde – DÅ dög det minsann att handla. Såg skylten som annonserade rabatten på morgonen men blev ändå förvånad hur pass länsad butiken var när jag kom hem mot kvällen. Den dagen hade förmodligen Konsum fler kunder än Ica.

  Råkar du veta hur det blir med lokalen? Ska Ica bygga ut?

  Comment by Anonym — 2014 05 09 18:12 #

 10. Vad jag har hört ska ICA ta över hälften av Konsums butiksyta. Min uppgiftslämnare visste inte vad som skulle ske med resten av lokalen.

  Comment by Enn Kokk — 2014 05 09 18:24 #

 11. Enn, troligen kommer nåt som många tror är välgörenhet(läs: Myrorna, Stadsmission eller liknande) att dyka upp i lokalerna. Det verkar vara ett överflöd på dylika inrättningar i den här stan, snart fler än alla dylika inrättningar i Jönköping.
  Hur de kan kapitalisera sin verksamhet är en gåta?
  Men att de växer upp som svampar är en annan sak. Vad som händer med liknande verksamheter som betalar skatt och moms och inte har hyrorna och lönerna subventionerade vetefaaaan? Dom kanske försvinner? Välgörenhetens baksida, kanske?
  Inte ger det tillbaka några skattekronor i varje fall. Istället kanske man får bli volontär där med subventionerad lön och ett ”brinnande” intresse.
  Samtidigt försvinner detaljkunskapen för grejorna, tyvärr för frågar du någon på dessa inrättningar vete de sällan skillnad på Duralex och Kosta kristall.

  Comment by Urban Sjölander — 2014 05 09 21:14 #

 12. I dag har UNT en förstasidesbild på Kaija och Rolf Carlsson, som driver Ica Kvantum i Gränby. De presenteras i samband med utmärkelsen som årets företagare.

  Inte sällan förklaras Coops problem med bristande köptrohet och konsumentsolidaritet hos kunderna. Köptroheten har Kvantum enträget och framgångsrikt arbetat upp under åren med konkurrens från kooperationen – som verkar utan vinstintresse – men någon solidaritet har de aldrig kunnat förlita sig på. Det är nyttigt.

  Comment by Hans G Eriksson — 2014 05 09 22:25 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^