Genombrott för Miljøpartiet De Grønne?

23 april 2014 17:47 | Politik | Kommentering avstängd

Miljøpartiet De Grønne får en viss uppmärksamhet i Norge för att i en aktuell opinionsmätning, utförd av Opinion för Avisenes Nyhetsbyrå (ANB), öka med 1,5 procentenheter till 4 procent, kanske inte så mycket på grund av ökningen jämfört med valresultatet 2013, 2,8 procent, utan för att partiet därmed i ett stortingsval skulle få sju mandat mot dess enda, lokala (Oslo) mandat i valet i höstas.

Yttervänsterpartiet Rødt backar samtidigt med 0,1 procentenheter till 1 procent (1,1 procent i valet 2013).

Men den mest intressanta jämförelsen är den med Sosialistisk Venstre. MDG är i den här mätningen större än SV (4,1 procent i valet) och närmar sig i storlek nyss ledarkrisande Senterpartiet, som i den här mätningen får samma resultat som i förra mätningen, 4,7 procent (5,5 procent i valet).

En smula upp går det för de båda återstående mittenpartierna. Kristelig Folkeparti ökar med 0,5 procentenheter till 5,2 procent (5,6 procent i valet). Och liberala Venstre ökar med 0,3 procentenheter till 5,3 procent (5,2 procent i valet).

Populistiska Fremskrittspartiet, numera en del av regeringen, tappar 1,1 procentenheter och hamnar då på 13,8 procent, att jämföra med 16,3 procent i valet.

Dess regeringspartner, Høyre, går däremot upp med 0,9 procentenheter till 27,5 procent (26,8 procent i valet).

Men Arbeiderpartiet är, trots en nedgång på 1,2 procentenheter – möjligen en effekt av att partiet för närvarande är sysselsatt med att lösa ledarsuccessionen – med 34,5 procent fortsatt Norges största parti. AP har fortsatt ett stöd, märbart högre än valresultatet, 30,8 procent.

No Comments yet

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^