Nej, det hjälper inte att rådjur är vackra. Vår trädgård får de inte ha som skafferi

14 april 2014 18:14 | Trädgård, Ur dagboken | 10 kommentarer

Som man kunde ana, har vår stora trädgård i Öregrund under vår långa bortovaro blivit ett lockande mål för rådjuren. Vi har lång tomtgräns mot Floraparken, som bara är park i meningen att den är obebyggd, och för rådjuren är den här parken rena promenadstråket fram till vårt staket, ett gunnebostängsel som de elegant hoppar över.

Vid lunchtid i dag upptäckte jag ett rådjur som betade i kanten mot den syrenhäck, som avgränsar inre gårdsplan. Jag röt åt det och bankade även på ytterdörren, och med lätt förnärmad min skuttade det då i väg över gräsmattan. Men när jag sen gick ut och kollade, såg jag samma rådjur beta vidare bortanför uthuset nere vid talldungen. Så jag gjorde en ny utfallsexpedition dit ner, och nu försvann rådjuret med ett skutt över staketet.

Vi planterar blommor och grönsaker, och sen ser rådjuren det här som en restaurang med läcker meny.

Det finns naturligtvis flera olika sätt att hålla rådjuren borta.

Birgitta har till exempel hittat ett svart klet, vars lukt rådjuren avskyr, och det här brukar hon smeta på pinnar, som hon sticker ner i rabatter och trädgårdsland. Men effekten varar naturligtvis inte i evighet, så nu måste det här göras om på nytt.

Vi har tidigare också vidtalat en kommunal jägare, som då har lagt sig på pass på berget på ena sidan om vår tomt, och i lyckade fall har han skjutit av en hel flock rådjur, som har sett vår trädgård som sin egen restaurang. Det hjälper åtminstone under någon säsong.

10 kommentarer

 1. ”. . . låt dem få leva, de är ju så sköna. . . ”

  Gäller även rådjur. Tycker jag.

  Comment by anita l — 2014 04 14 18:21 #

 2. Till Anita Lindblad: Leva kan de väl få göra. Men inte av det vi odlar på vår tomt.

  Comment by Enn Kokk — 2014 04 14 19:10 #

 3. Frågan är vem som har första tjing. Jag räknar med att föra en ojämn kamp med haren som bosatt sig under lekstugan om vem som ska knapra mest mangold i sommar, den eller jag.

  Hägna in mangolden eller döda haren! föreslog en vän. Det sista alternativet är fullständigt uteslutet, och jag vet inte hur man håller en hare borta från ett grönsaksland, de hoppar väl troligen över rätt höga inhägnader.

  Vi är många om budet i vår herres hage! Välkommen tillbaka ut i Roslagens famn, förresten!

  Comment by anita l — 2014 04 14 19:20 #

 4. Till Anita Lindblad: När vi köpte vår tomt 1969, fanns det inget på den som vare sig rådjur eller harar kunde ha någon glädje av. Det är vi som genom idogt arbete och genom att under årens lopp lägga ner stora summor pengar har gjort trädgård av den, med köksträdgård, fruktträd, och blomsterrabatter. Vi har gjort det här för vår, våra barns och våra barnbarns skull, inte för att föda rådjur, harar och för den delen mördarsniglar.

  Trädgården är väl inhägnad, och grindarna är alltid stängda, men när vi gjorde och betalade för allt det här, hade vi ännu ingen erfarenhet av att till exempel rådjur elegant hoppar över en grind eller ett gunnebostängsel i normal stakethöjd.

  Visst finns det användbara knep som att täcka jordgubbsland med nät, och sen kan man ju som sagt hålla rådjur borta med stinkpinnar. Men åtminstone jag, som inte är vegetarian, är heller inte främmande för att använda jägarhjälp. Vi har då ibland köpt rådjurskött, som vi också har bjudit gäster på, och då har Birgitta cyniskt sagt vid serveringen, att middagen består av våra egna tulpaner.

  PS Jag trodde du hade hundar. De brukar kunna hålla både rådjur och harar borta.

  Comment by Enn Kokk — 2014 04 14 20:26 #

 5. Jag hoppas du inte tog illa upp att jag associerade till Taube när du skrev om avskjutningen av rådjuren. Jag förstår din frustration, samtidigt som jag ömmar för djuren.

  Du har rätt, jag har två hundar men trots att de är mycket snabba och har stor jaktinstinkt så är de chanslösa mot haren. Dessutom kommer de flesta objudna fyrfota gästerna nattetid när hundarna är inomhus, skulle jag tro.

  Comment by anita l — 2014 04 14 22:12 #

 6. Hej.Det är främst på våren som rådjuren söker sig till trädgårdar och då för att äta planterade vårblommor. Samma gäller på kyrkogårdar. När de vilda växterna kommer igång behöver de inte längre söka sig till det planterade. Ett tips är att de inte äter gula blommor.
  Trevligt att se att du behållit lite västernorrlandsord i ditt språk. Bortanför är ett typiskt sådant.

  Comment by Gunnar Westman — 2014 04 14 23:54 #

 7. Till Gunnar Westman: Jag har med tiden lärt mig de flesta knep som finns, även i fråga om vilka växter som rådjuren inte gillar. Men det hjälper ju inte, om man som vi har envisats med att plantera de flesta tulpan- och även andra blomsterlökar som finns i handeln. Jag har också köpt blomsterlök i till exempel Holland och Finland. Och sen får man ibland inte själv se mycket av det här…

  Jag har under årtiondena upprättat datalistor över allt vi har planterat, så jag har hygglig koll på vad som en gång har planterats i den här trädgården.

  Och det är inte bara det här rådjuren gouterar. De äter till exempel rosenknoppar. Nämnas bör att vi har en enorm samling av gammaldags rosor.

  Det blir naturligtvis lugnare när den vilda naturen har mer att bjuda på, men den här trädgården lockar ständigt rådjuren. Birgitta åkte till exempel ut hit en gång på sin födelsedag – den infaller 20 sepember – och tänkte reda sig en god middag på egenodlat – bara för att finna de aktuella kökslanden kala, avätna.

  Comment by Enn Kokk — 2014 04 15 8:44 #

 8. Broder Enn. Det är snarare miljön än rådjuren som är problemet .Hade mitt fritidshus i 35 år och aldrig att rådjuren åt upp våra tulpaner. Däremot åt älgar och rävar av våra äpplen och päron.
  Och ändå såg jag rådjuren mest varje kväll under sommaren.
  Skillnaden – tror jag -ligger i att vårt hus var omgivet av rätt stora åkrar och det fanns ganska många jägare i trakten/arne

  Comment by arne engkvist — 2014 04 17 11:47 #

 9. Får man skjuta rådjur hur som helst, rent av hela flockar? Jag bara undrar. Det blev ju ett himla liv när Runar sköt ett rådjur från kammarfönstret då han och Carola bodde här utanför Uppsala.

  Comment by Sving — 2014 04 17 14:01 #

 10. Till Sving: Nej, det får man naturligtvis inte. Men kommunen har haft en kontrakterad jägare med uppgift att hålla rent till exempel på kyrkogården, där ju rådjuren annars äter upp det som planteras på gravarna. Den här jägaren har också skjutit av rådjur på andra ställen där de har åstadkommit stor skada.

  Comment by Enn Kokk — 2014 04 17 17:56 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^