Estniska Socialdemokraterna har fastställt sin EU-valsedel

5 april 2014 18:05 | Politik | 2 kommentarer

Det socialdemokratiska partiet i Estland, Sotsiaaldemokraatlik erakond, toppar sin lista i det kommande EU-valet med Marju Lauristin, partiets viktigaste politiker under återuppbyggnadsperioden, landets så väl som partiets.

På andra plats på listan har man placerats Ivari Padar, som man nu tar hem från Bryssel för att sätta på jordbruksministerposten. Men det är, förutom möjligen en gardering ifall det nya regeringssamarbetet skulle spricka, nog mest för att kunna visa upp en kandidat som kan EU och dess politik.

Taktik ligger det sannolikt också bakom placeringen av den unge ryssen Jevgenij Ossinovski, även han nyutnämnd minister, på tredje plats på listan. Men att man menar allvar med att föra fram kandidater med rysk bakgrund understryks sen också av femtenamnet Natalja Kitam.

Fast i realiteten är det väl Marianne Mikko, som står på fjärde plats (efter Padar och Ossinovski), som man hoppas få in i EU-parlamentet, om man lyckas göra ett gott val.

Lite längre ner på listan återfinner man ytterligare ett par locknamn, dels den nyutnämnde talmannen Eiki Nestor, dels en av de ny ministrarna, Urve Palo.

2 kommentarer

  1. Käre Enn, du som vet allt. Nu till något helt annat… Dieter Strand skrev en gång – vilket du hänvisat till här på bloggen – att han var den slags sosse som skulle rösta på partiet om så partiordföranden var en häst. Vet du när och var han skrev det? I Aftonbladet antar jag, men när kan det varit. 70-tal?

    Comment by Magnus Ljungkvist — 2014 04 07 15:54 #

  2. Till Magnus Ljungkvist: Jo, han sa det – men frågan är var och när. Jag minns det inte på rak arm, och lite letande – mer än jag just nu egentligen har tid till – har inte lett till önskvärt resultat. Fast mycket tyder på att det bör ha varit i en av hans kolumner.

    Comment by Enn Kokk — 2014 04 07 20:27 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^