Melodikrysset nummer 14 2014

5 april 2014 13:25 | Film, Media, Musik, Politik, Ur dagboken | 17 kommentarer

Under drygt en vecka nu har jag dragits med en seg och svårbesegrad förkylning. Att jag ändå har lyckats få ur mig också några bloggtexter ska inte ses som att jag är helt frisk nu heller. Och att jag nu har klarat av även den här veckans melodikryss tyder mer på tur med frågorna och musiken än på skicklighet.

Egentligen ligger bara en av skivartisterna i veckans kryss, Måns Zelmerlöw, helt utanför det jag brukar lyssna på. ”Run For Your Life” har jag följaktligen aldrig hört, men eftersom jag hör till dem som brukar följa ”Allsång på Skansen”, känner jag efter en stund igen hans röst.

Jag har i och för sig inte heller sett Uma ”Ulla” Thurman på bio i ”The Producers”, men här snappar jag upp en återkommande fras i texten, som visar sig vara sångtiteln: ”When You Got It, Flaunt It”.

”White Christmas”, med Bing Crosby i huvudrollen och med musik av Irving Berlin, finns i vår filmhylla, och även om jag inte precis längtar efter det just nu, minns jag också mycket väl den svenska textraden ”Jag drömmer om en jul hemma”.

För egen del är jag både morfar och farfar, och i morgon ska vi ha gemensamt födelsedagskalas för två barnbarn – presenterna är klara och inslagna. Det faktum att jag umgås med de yngre generationerna gör, att jag genom också har följt med också i barnfilmsvärlden. Walt Disney’s ”Lejonkungen” är ju inte längre särskilt ny, men jag känner genast igen ”Hakuna Matata” och vet att filmens viktigaste figur är ett lejon.

En av dagens gamla svenska schlager, Åke Wassings ”Farfar och jag”, hade för övrigt också fokus på det ämne jag nyss talade om, barnbarn.

Fast lite äldre måste man nog vara för utbrista i sången ”Är det såhär när man är kär när man är liten”. Den skrevs redan 1937 av Gösta Rybrant och blev snabbt schlager med SOS, Sven-Olof Sandberg, men den spelades fortfarande flitigt i radio under min uppväxttid på 1950-talet. I går kväll såg jag det första startfältet i Eurovision Song Contest. Undrar om någon av de låtar jag hörde där kommer att leva vidare.

Fast ibland vill människor ta med sig en schlager med sig i graven också. När jag nu för ganska länge sen var nere i Skåne på min kusin Kreetes begravning, sjöng en ung sonson en av hennes älsklingssånger, Peter Lundblads ”Ta mig till havet”, för henne vid kistan i kyrkan. Sen mötte jag Kreetes familj igen i min och hennes gemensamma hemby, Juminda i Estland. Där villfor de bokstavligen det som var hennes högsta önskan: De spridde hennes aska i Finska viken, i vågorna utanför vår gamla hemby.

Också jag har en del av mitt hjärta där, men både familjeband och personliga upplevelser binder mig hårdare vid att få min sista vila här. Mycket binder mig i stället vid den här sidan av havet, till Roslagen – även om just Evert Taubes ”Rosa på bal”, som spelades i dag, inte är någon naturlig begravningssång.

Någon svensknationalist är jag för den skull inte, i vart fall inte av den typen vars ögon tåras, när han hör ”Du gamla du fria”. Jag sjunger med i nationalsången, men det betyder inte att jag blir upprörd – varför skulle jag bli det? – när Zlatan Ibrahimovic gör Max Martin-versionen av ”Du gamla du fria”.

Snarare ger det mig ”Bra vibrationer” för att citera en annan av dagens låttitlar.

Musik blir ofta intressantare, när den inte håller sig innanför de strikt uppdragna gränserna. En sådan gränssprängare är Malena Ernman, som ju bland annat har utmanat sina vänner inom den klassiska musiken genom att sjunga i Melodifestivalen. Nu senast har jag sett henne ryta till om etermedias behandling av människor, som vägrar att gullegulla med rasismens till demokrater nödtorftigt maskerade anhängare i riksdagen. På den låt hon hördes i i dag, ”Counting Miracles”, fick hon assistens av Jerry Williams, en artist väl värd uppskattning – dock inte för hans gamla vurm för Sovjetunionen.

Och även om han alltså förefaller att ha ”Lost Highway” i politiskt hänseende, borde han väl ha kunnat hitta en bättre kurs. Fast här har vi kommit långt från Jerry Lee Lewis och Delanie Bramlett.

17 kommentarer

  1. Hej Enn – Att döma av Ditt kåserande över dagens Melodikryss så verkar Du åtminstone vara på bättringsvägen!! Hälsn LO

    Comment by LO - Göteborg — 2014 04 05 14:11 #

  2. Jag är inte riktigt med dig idag.
    Vilka etermedia har behandlat vem fel?
    Är det AFA och RF som du menar vägrar att ”gulli-gulla”?

    Comment by Gunnar Bergquist — 2014 04 06 13:35 #

  3. Det jag syftade på var hennes utbrott med anledning av fallet Soran Ismail.

    Comment by Enn Kokk — 2014 04 06 14:35 #

  4. Eftersom jag värnar om Sveriges Radios oberoende som s k public service-kanal så förstår jag ledningens markering vad gäller Soran Ismael. Ponera att en journalist på SR bedrev kontinuerlig propaganda mot socialdemokratin och t o m gav sig ut på en kommersiell turné i syfte att angripa socialdemokratin. Skulle du då vara lika välvilligt inställd till denne individ som du nu är till Soran Ismael, Enn?

    Comment by Jan — 2014 04 06 19:18 #

  5. Väldigt långtgående slutsatser av att jag, lite i förbigående, noterar att Malena Ernman är antirasist-

    Comment by Enn Kokk — 2014 04 06 20:04 #

  6. Om vi skriver anti-”rasismens till demokrater nödtorftigt maskerade anhängare i riksdagen”, kan vi ta upp S förhållande till V då, S kommande kompanjoner i ev. regering snart?
    V, eller i vart fall deras ungdomsförbund, går ju hand i hand med AF och RF med flera ”autonoma” extremer på vänsterkanten (Kärrtorp t ex).
    Är det inte dags att ta avstånd från den sortens ”demokrati” också i så fall?

    Comment by Gunnar Bergquist — 2014 04 06 23:25 #

  7. Till Gunnar Bergquist: Såg du inte i min text, att Jerry Williams fick sig en släng av sleven också?

    Vänsterpartiets försyndelser, vad gäller förhållandet till demokratin, har jag skrivit hela böcker om, men det handlar ju till största delen om den period, då partiet definierade sig som kommunistiskt.

    Comment by Enn Kokk — 2014 04 07 10:46 #

  8. Nej, jag tänkte inte på din kommentar om Fernström, det ska erkännas. Att V släppte beteckningen ”kommuniska” var ju också en omvändelse under galgen när de insåg att namnet kostade röster. Ohly vägrade ju i det längsta.
    Jag erkänner också att jag tog i lite, men jag är grymt trött på de inskränkta, enögda och totalt respektlösa påhopp som förekommer från vänsterhåll på människor som du och jag som anstränger sig för det de tror på, och då menar jag både politikerna hos SD och, inte minst, deras väljarkår, en ansenlig del av väljarkåren som vissa anser sig ha rätt att spotta på. När man gör det utser man alla dem till var mans niding, som det hette förr, som vem som helst har rätt att slå ihjäl utan straff, och vi ser följderna av detta när de autonoma, självutnämnda rättskiparna inom AFA, RS mm ger sig på folkvalda och andra som avslöjat att de sympatiserar med SDs tankar.
    Jag vill inte tro att du, Enn, som gammal klok politiker vill sälla dig till de autonomas skara.
    Jag har hört en hel del aktiva S-politiker yttra sig om SD utan att de varit i närheten till det förakt dina ord som sådana om SD kan läsas som.

    Comment by Gunnar Berguist — 2014 04 07 14:15 #

  9. Suck… bra skrivit Enn! Tråkigt att SD-trollen också verkar ha hittat till din blogg.

    Deras försök att klumpa ihop Soran Ismail, Vänsterpartiet, RF och AFA faller på sin egen dumhet.

    Jag tycker SR agerat ganska inkonsekvent och oövertänkt vad gäller Ismail och andra fall. Självklart ska olika åsikter få plats i public service. Jag tycker dock det blir ganska ryggradslöst om oberoende och objektivitet ska betyda att man måste kritisera alla partier lika mycket för exakt allting. För mig betyder objektivitet att man tillämpar samma nyhetsvärdering och samma grundläggande demokratiideal på samtliga partier. Om man till exempel ska förskona SD från kritik bara för att S-företrädare inte springer runt med järnrör är man ju inte objektiv…

    Det är dock en annan fråga. All heder åt dig Enn!

    Comment by Fredrik — 2014 04 07 17:48 #

  10. Till Gunnar Bergquist: Det finns säkert stollar kvar i Vänsterpartiet, men det här partiet, som jag har följt mycket länge – även under dess historia – har, måste ju även jag erkänna, rört sig i vänstersocialistisk riktning. Och då kan man ju knappast använda samma gamla argument mot dem. Inte heller kan man, som du förefaller tendera att göra, sätta likhetstecken mellan Vänsterpartiet och de anarkiserande extremistgrupper du nämner.

    Jag vet inte hur ofta du läser det jag här på bloggen skriver om nordisk politik, bland annat opinionstrender, men jag tror jag törs hävda, att jag gör det på ett mångfacetterat sätt. Jag var under en lång period de svenska socialdemokraternas nordiske och baltiske sekreterare och vet därför en hel del om de aktuella partierna på den populistiska högerkanten. Därför sätter jag inte heller likhetstecken mellan dem. Jag har allmänt viss förståelse för den populism som bärs upp av frustration, även när jag tycker att analysen lämnar mycket kvar att önska.

    När det gäller politiskt/ideologiskt arv är det dock svårt att bortse från att Sverigedemokraterna, om man jämför till exempel med Fremskrittspartiet i Norge, har mycket mer av ett brunt arv, som då och då lämnar spår efter sig.

    Comment by Enn Kokk — 2014 04 07 17:57 #

  11. Jag tror att man gör sig själv och alla andra en björntjänst genom att använda ordet rasiat i alla möjliga (o omöjl) sammanhang. Det förlorar sin egentliga betydelse till slut. Jag är garanterat lika stor antirasist som Ernman. Däremot anser jag inte att kritik mot den förda invandringspolitiken är att jämställa med rasism. Inte heller ett ogillande av en religion är rasism. Vari består SD:s rasism? Finns något tydligt exempel i deras partiprogram?

    Comment by Lasse H — 2014 04 07 22:50 #

  12. SD-troll? Vad är det?
    Är jag ett ”troll” för att jag tycker man ska vårda orden och inte använda ytterligheter mot eller sätta kränkande (troll?) epitet på människor man inte känner?
    Idag attackerade vänsteraktivister i antirasismens namn ett SVT-filmteam.
    Många V-politiker, särskilt ungdomsförbundare, ”likar” aktiviteter från AFA, RF mm på facebook.

    Comment by Gunnar Bergquist — 2014 04 07 23:16 #

  13. Jag är medveten om att jag avviker från ämnet (Melodikrysset) men måste få bemöta Fredriks uttalande eftersom jag värnar om Sveriges Radios obundenhet. Fredrik: Sveriges Radio får inte bedriva politisk propaganda. Det bryter mot Sveriges Radios avtal med staten. Man får heller inte behandla vissa politiska partier sämre än andra.

    Eller för att vara mer specifik: Om en radioprofil på SR under en valkampanj åker på turné och håller föreställningar med en tydlig politisk profil får denne finna sig i att, åtminstone fram till valet, vara avstängd från sin ordinarie tjänst.

    Comment by Jan — 2014 04 07 23:20 #

  14. Behövs opartiskhetsargumentet för att stoppa inslag som inte håller rimligt ställda krav i övrigt på ett public serviceföretag?

    När jag hör inslag med personer som Soran Ismail, så inte är det brister i opartiskhet jag främst reagerar emot.

    Comment by Hans G Eriksson — 2014 04 08 8:46 #

  15. Lasse H:

    Din fråga är egentligen för stor för att besvara kortfattat här, men låt mig bara säga att det finns en spridd missuppfattning att rasism bara är ett begrepp som ska användas om uttalat ”biologisk rasism” och om det används i andra sammanhang är det på något sätt farligt.

    Men redan Hitler frångick ju detta och blandande utslag av kultur, etnicitet, ursprung och så vidare hej vilt i sin rasistiska propaganda. Och sedan 70-talet har den fascistiska rörelsen varit allt mer fokuserad på att kritisera kulturer eller ursprung. Men att klumpa ihop folk pga av kultur eller ursprung är inte mer fint eller mindre rasistiskt än att göra det på grund av s.k. ”ras”. Och det går ofta hand i hand. Av någon anledning är kulturer oftast mer ”farliga” ju mörkare personerna med denna kultur är. Och av någon anledning är SD:s farliga muslim alltid en arab.

    Så ja, SD är ett rasistiskt parti. Deras propaganda går ut på att klumpa ihop grupper och utmåla dessa som problem pga. sin kultur eller religion. Ibland med tydligt etniska förtecken i beskrivningen av dessa ”främmande” kulturer. SD avhumaniserar människor genom begrepp som massinvandring eller islamisering. SD är också ett inskränkt parti som tillämpar en snäv och historiskt felaktig definition av nationalism och svensk kultur.

    Gunnar Bergquist:

    Den demonstration du hänvisar till lyckades samla 80 personer i Sthlm. Varav en person(!) agerade hotfullt och våldsamt. Det säger något om sådant agerandes stöd inom vänstern.

    Jämför med de 100-tals hot och trakasserier som drabbar de människor som vågar protestera när SD vill utnyttja deras arbetsplats för propaganda.

    Comment by Fredrik — 2014 04 08 11:20 #

  16. Till Fredrik: Nu är detta min sista kommentar här, vi har ju faktiskt kidnappat Enn Kokks melodikryssblogg:
    Men, de 80 personerna var väl där för att protestera mot att en kollegaextremist stuckit kniven i en annan människa. De 80 tycker således att våld är befogat och riktigt, bara det vänds åt rätt håll. Varför hade mannen som dokumenterat slog fotografen rånarluva? Var han ensam om det av alla 80? Vad gjorde de som inte dokumenterades?

    Comment by Gunnar Bergquist — 2014 04 08 22:47 #

  17. Gunnar: Håller med dig om att vi inte ska kidnappa ens bloggpost mer. Min poäng var bara att även om vi bestämmer oss för att dessa 80 är ondskefulla extremister så handlar det alltså om 80 personer av 100000-tals personer i Stockholmsområdet som definierar sig som vänster.

    Comment by Fredrik — 2014 04 09 14:21 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^