På stället marsch i finsk opinionsmätning. Men Vänsterförbundet lämnar regeringen

27 mars 2014 15:57 | Politik | 2 kommentarer

I den senaste mätningen från TNS Gallup för Helsingin Sanomat är Centern, Suomen Keskusta, med 21,5 procent (22,8 procent i förra mätningen, 15,8 procent i riksdagsvalet 2011) Finlands största parti.

God tvåa är högerpartiet Samlingspartiet, Kansallinen Kokoomus, med 19,5 procent (19,4; 20,4).

Trea ligger fortfarande populistiska Perussuomalaiset, Sannfinländarna, med 17,2 procent (16,9; 19,1).

Och först på fjärde plats hittar vi även den här gången Socialdemokraterna, Suomen Sosialidemokraattinen Puolue, med 16,3 procent (15,0; 19,1). Den pågående ordförandestriden, där partiordföranden Jutta Urpilainen inför kongressen senare under våren har fått en utmanare i Antti Rinne, tycks i alla fall inte ha påverkat väljarstödet negativt.

Snart kommer SDP också att få ytterligare en ministerpost, en av Vänsterförbundets två ministerposter. Vasemistoliitto har nämligen just beslutat att lämna regeringen. Skälet till detta är att partiet inte ställer sig bakom regeringens budgetändringar, bland annat nedskärningar. Partiets stöd i den aktuella gallupen, 7,5 procent, att jämföra med 7,7 procent (8,1 procent i förra valet), kan förstås också ha medverkat till beslutet.

Kvar i regeringen är däremot den eviga rivalen Vihreä liitto (De gröna), som i förra valet fick 7,3 procent, i förra mätningen 9,0 procent och nu får 8,9 procent. Även De gröna får troligen en av Vänsterförbundets hittillsvarande ministerposter.

Svenska folkpartiet får ett i princip oförändrat stöd: 4,3 procent (4,2; 4,3).

Och Kristdemokraterna, Suomen Kristillisdemokraattit, får 3,5 procent (3,4; 4,0).

2 kommentarer

  1. Inte för att underkänna varje betydelse av opinionsmätningar. Men den finländska traditionen med samlingsregeringar har till och med gjort riksdagsvalen rätt ospännande, så att säga. Tills nyligen då Sannfinländarna gjorde entré i politiken på allvar. Att 17 procent fortfarande uttrycker sympatier för det bruna högerspöket måste mana de demokratiska krafterna till hårt arbete. Detsamma gäller förstås alla länder i Europa med samma problem.

    Comment by Börje Andersson — 2014 03 28 12:36 #

  2. Till Börje Andersson: Det är sant att Finland skiljer sig politiskt från övriga Norden. Inget parti är tillräckligt stort för att, åtminstone under lång tid, ses som regeringsbärande. Trycket från det forna Sovjetunionen gjorde väl också sitt till för att man skulle skapa breda regeringskoalitioner – i den senaste ingick således både det högerborgerliga Samlingspartiet och Vänsterförbundet, som rymmer en del av arvet från det forna Kommunistpartiet.

    Samtidigt brukar inte alla partier, trots regeringens stora bredd, ingå i den. Det i opinionsmätningarna nu ett tag allra största partiet, Centern, är i opposition, vilket är typiskt av ett speciellt skäl: Partiet åkte på en smäll i förra valet och behövde följaktligen en period av (oansvarig) frihet för att kunna återhämta sig.

    Att Sannfinländarna står utanför regeringen (och ansvaret) är nog främst deras eget val. Taktiskt möjligen klokt utifrån deras eget intresse: Populistpartier som hamnar i ansvarsställning riskerar att bli avslöjade.

    Comment by Enn Kokk — 2014 03 28 15:05 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^