Ledarstriden i norska Senterpartiet in i ett skarpt läge

20 mars 2014 16:45 | Politik | Kommentering avstängd

Valberedningen i krisande norska Senterpartiet har nu lagt fram sitt förslag. Det råder enighet om att Trygve Slagsvold Vedum bör bli ny partiledare. Han har fram till nu varit andre vice ordförande i sitt parti och var jordbruksminister i Jens Stoltenbergs regering, den som förlorade valet i höstas.

Men när det gäller de två viceordförandeposterna är valberedningen splittrad.

Majoriteten i valberedningen vill peta Ole Borten Moe från posten som förste vice ordförande, och den vill över huvud taget inte ha in honom i partiledningen.

Som ny första vice ordförande föreslår denna majoritet Anne Beathe Tvinnereim, som jag presenterade i går. Som ny andre vice ordförande föreslår samma majoritet Janne Sjelmo Nordås.

Minoriteten i valberedningen vill ha kvar Ola Borten Moe som förste vice ordförande. Den vill också ha in Anne Beathe Tvinnerheim i partiets ledning men på posten som andra vice ordförande.

Det blir alltså en kraftmätning på partiets landsmöte.

I opinionsmätningarna är Senterpartiet ändå märkligt oberört av den här toppstriden, som alltså rör både ledarskap och politisk inriktning. I den senaste, februarimätningen från Avisenes Nyhetsbyrå, en mätning som ju inte fångar in förslaget till ny partiledning, får Senterpartiet 4,7 procent (+ 0,4), att jämföra med 5,5 procent i valet.

Det kan ju vara intressant att jämföra med de två övriga mittenpartierna, de som bildar parlamentariskt underlag för den nuvarande blå-blå regeringen utan att själva ingå i den.

Kristelig Folkeparti backar med 0,2 procentenheter till 4,7 procent, mot 5,6 procent i valet i höstas.

Och liberala Venstre minskar med 0,1 procentenheter till 5,1 procent, mot 5,2 procent i valet.

Också de båda partier som ingår i regeringen backar en aning.

Høyre minskar med 0,6 procentenheter till 26,6 procent, alltså aningen under valresultatet, 26,8 procent.

Och regeringskollegan Fremskrittspartiet backar med 0,1 procentenheter till 14,9 procent, vilket är under valresultatet, 16,3 procent.

Arbeiderpartiet har framgång, + 0,9 procentenheter, även i den här mätningen och får då 35,7 procent, vilket är märkbart över valresultatet, 30,8 procent.

Krisande Sosialistisk Venstre ligger med 3,9 procent fortsatt under spärrgränsen men kan i den här undersökningen glädja sig åt en uppgång på 0,7 procentenheter. I valet i höstas fick partiet 4,1 procent.

Yttervänsterpartiet Rødt backar samtidigt med 0,2 procentenheter till 1,1 procent, den nivå partiet uppnådde i valet.

Och det utanför blockpolitiken stående Miljøpartiet De Grønne backar också, med 0,4 procentenheter, och hamnar då på 2,5 procent, alltså under valresultatet, 2,8 procent.

No Comments yet

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^