Två norska partier i djup kris
17 mars 2014 19:01 | Politik | 5 kommentarerArbeiderpartiets båda koalitionspartners i den förra norska regeringen befinner sig i djup kris.
Värst ute, åtminstone om man ser till resultat i opinionsmätningarna, är Sosialistisk Venstre. Partiet läcker väljare åt alla håll; i vissa mätningar kommer man bara upp i mellan två och tre procent i väljarstöd.
I valet i höstas fick SV 4,1 procent, 0,09 procent över spärrgränsen.
Partilojaliteten är rekordlåg. Bara 22 procent av dem som i valet 2009 röstade SV gjorde detsamma 2013.
Vid lokalvalet 2011 ställde SV upp i bara 274 av 430 kommuner, vilket är den lägsta andelen bland samtliga stortingspartier.
I en undersökning för TV 2 för ett år sen kände bara 17,7 procent av de tillfrågade till, att Audrun Lysbakken är partiledare i SV.
Förr röstade var fjärde förstagångsväljare på SV. 2013 var den andelen nere på åtta procent.
* * *
För Senterpartiets del ändade samregerandet med Arbiderpartiet och SV i en ledarkris.
Aftenposten avslöjar nu, att partiledaren Liv Signe Navarsetes beslut att avgå har ett samband med en manöver som kan knytas till en revolterande flygel i partiet. Det har tidigare varit känt att hon direkt har uppmanats att avgå, men nu kan Aftenposten visa dokument på att den som skrev det avgörande och mycket hårt formulerade brevet till Naversete var SP-ordföranden i Nord-Trøndelag, Ivar Vigdenes.
Det intressanta med detta är att Vigdenes står nära den vrenskande och fraktionsagerande viceordföranden i partiet, Ola Borten Moe.
Krafter i partiet vill ha bort Borten Moe från den posten, men han har själv inte anmält att han vill lämna sin post, och man räknar med att kanske hälften av partiet stöder honom inför kongressen.
5 kommentarer
Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.
WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds.
Valid XHTML och CSS. ^Topp^
Jag följer din nordiska bevakningen Enn, med stort intresse. Men du skriver inget om att Dansk Folkeparti nu är Danmarks största parti – ligger 13 procent över (s). Borde vi inte ta upp en diskussion om hur socialdemokratiska partier framgångsrikt skall bemöta högerpopulistiska framtstötar…?
Eller skall vi vänta till efter valet i september?
http://www.d-intl.com/wp-content/uploads/2014/03/valD2011.png
Comment by Anders Thunberg — 2014 03 22 21:25 #
Till Anders Thunberg: Jag har faktiskt flera gånger återgett mätningar, där Dansk Folkeparti Har varit större än S. Däremot har jag, trots att jag dagligen kollar nätupplagorna av fyra danska tidningar, inte sett att partiet också skulle vara större än Venstre. Vi får väl kolla fler resultat. Men tack för länken.
Comment by Enn Kokk — 2014 03 22 21:37 #
ja tack, men den viktiga frågan; hur ska vi bemöta högerpopulistiska framstötar? Har partiet (s) nån trovärdig integrationspolitik?
Comment by Anders Thunberg — 2014 03 22 22:28 #
Till Anders Thunberg: Jag har ju, som du vet, egna erfarenheter av integration. Men eftersom de baltiska flyktingarna, trots att vi på den tiden var många som kom samtidigt, ändå när det gällde utbildningsnivå och utseende inte avvek från dem som redan var svenskar, var det ganska lätt för dem att smälta in i det svenska samhället, som på den tiden också behövde tillskott av arbetskraft.
Alltså måste de svenska arbetslöshetssiffrorna bringas ner. Alltså måste de av flyktingarna som saknar utbildning och deras barn få extrainsatser när det gäller att komma i kapp.
Jag förstår fuller väl att människor söker sig till sina likar, men den tilltagande ghettoiseringen måste brytas.
Och mängden gör att man måste reglera den rena arbetskraftsinvandringen. När det gäller flyktinginvandringen – jag tänker till exempel på de människor som, begripligt nog, lämnar Syrien – måste man förmå fler EU-länder att ta emot flera.
Löser man i någon mån den här frågan, har man samtidigt också stoppat eller åtminstone dämpat den fråga som är högerpopulismens viktigaste tillväxtmotor.
Comment by Enn Kokk — 2014 03 23 9:50 #
Anders: Enkel fråga! Svaret är nej. Istället skjuter man problemen framför sig. Och det är väl också ett slags politik?
Comment by Jan — 2014 03 23 10:47 #