Möss som människor

17 mars 2014 16:04 | Barnkultur, Politik | Kommentering avstängd

Samarbetsparet Ulf Nilsson (text) och Eva Eriksson (bild) gav 1996 på Bonnier Carlsen ut den bilderbok, som nu – 2014 – föreligger i nyutgåva från En bok för alla, ”En dag med mössens brandkår”.

Som bilderbok med ett myller av detaljer känns den en smula ovanligt för att vara signerad Eva Eriksson. Men kanske är hon här lockad därhän av Ulf Nilssons ganska detaljspäckade text.

Trots sitt profetiska anslag (den profetiska musen Hesekiel) är den mycket konkret. Den här musbrandkåren (plus ambulansen, med Cecilia som ständig resurs) rycker ut i alla tänkbara nödfall: när mullvadsfamiljen – den ser ju så dåligt i dagsljus – inte hittar hem, när en fågelunge har fallit ur boet, när råttans ungar är hungriga. Och ibland, som när en skogsmusunge har blivit fångad av en katt, blir det riktigt farligt.

Men de muspampar som bestämmer i den här lilla staden tycker att brandkåren inte gör någon nytta, särskilt som det ju aldrig är några eldsvådor, så den enligt dem alldeles för dyra brandkåren läggs ner.

Varefter det förstås börjar brinna.

Så musen Tapper och hans brandkår (plus Cecilia med ambulansen) rycker ändå ut och får också bukt med elden,

Och då kommer de mäktiga musmännen, ett slags M-märkta makthavare vill jag tillägga (fast det står inte i boken), lomande och säger:
– Hm, vi har tänkt om, vi, liksom, har vi gjort. Så det får väl vara då, som man säger, en brandkår, liksom, här i vår dal.

No Comments yet

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^