Fyra historier om Lilla syster Kanin

17 mars 2014 14:41 | Barnkultur | Kommentering avstängd

Ulf Nilsson är en av Sveriges bästa barn- och ungdomsboksförfattare och Eva Eriksson en av landets främsta illustratörer i genren. Tillsammans gav de 1987 ut fyra bilderböcker om Lilla Syster Kanin, vilka 2013 samlades i en samlingsvolym, ”Min Lilla syster Kanin” (Bonnier Carlsen).

Den första av dem heter ”Lilla Syster kanin blir jagad av en räv” och handlar om vad som kan hända en liten kanin som är ute och skuttar på egen hand. Då kommer det förstås en räv, och ett ögonblick ser det mörkt ut för vår lilla kanin. Men hon springer så räven kroknar och lyckas undkomma. Kanske spelar det även en roll det som bara syns på en av Eva Erikssons bilder, att charkbilen råkar tappa några korvar, som räven nöjer sig med den här gången.

Nästa bok, ”Lilla syster Kanin går alldeles vilse”, handlar om sådant som också små människor råkar ut för: Man går frejdigt ut på egen hand, på en äventyrspromenad, och till att börja med är allting roligt, till exempel att utan konkurrens från storebror göra en massa saker, där han oftast vinner. Men sen, när man har hjulat och blivit yr i huvudet, är det inte längre så lätt att hitta hem. Så Lilla syster Kanin testar en massa hålor hon hittar, till slut även de hemska rävarnas. Men just när hon nästan är beredd att ge upp, hörs en bekant röst, storebrors.

Lilla syster Kanin badar i stora havet” handlar om något som kaninfamiljer nog inte normalt ägnar sig åt, en badutflykt till havet. Fast problemet är välbekant: små varelser prövar gärna på även sådant som är farligt för dem, i det här fallet att bada i djupt vatten. Också i det här fallet löser storebror problemet: gräver en egen liten badsjö åt lillasyster i sanden på stranden.

Sista boken i den här utgåvan, ”Lilla syster Kanin och alla hennes vänner”, tar upp en problematik som också små människor ställs inför: alla vill inte, och kan inte, göra samma saker. Alla gillar inte att som grisen rulla sig i lera. Alla klarar inte att krypa igenom det lilla mushålet. Till slut löser Lilla syster Kanin och hennes vänner det här genom att tillsammans läsa en bok. Fast de skrattar åt helt olika saker.

No Comments yet

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^