Fånarna på slottet

16 mars 2014 16:39 | Deckare, Film | 6 kommentarer

Jag hör inte till dem som har lockats att läsa varje ny deckare av Liza Marklund om hennes deckarhjälte, journalisten Annika Bengtzon. Men eftersom filmerna om henne, med Malin Crépin i huvudrollen, nu går i TV på söndagskvällarna, har jag lockats att se även ”Prime Time” från 2012 – som bok kom den redan 2002, men jag har alltså inte läst den.

Regissör för den här filmatiseringen är Agneta Fagerström-Olsson, som har skördat sina lagrar i andra typer av filmer, till exempel ”Seppan”, men som under senare år också har gett sig in i deckargenren, främst genom Wallander-filmatiseringar.

I den här filmen tycker jag att hon har lyckats bäst med något som ändå är sidoordnat huvudhandlingen, deckarhandlingen, nämligen det stundtals krackelerande äktenskapet mellan Annika och hennes man.

Deckarhandlingen är i det här fallet klassisk, nämligen ett mord begånget i en sluten krets, ett TV-team på ett slott, ett gäng som med spritens hjälp förvandlas till något man kunde kalla ”Fånarna på slottet”. Den som dör – blir skjuten – är programledaren Michelle Carlsson (Josephine Bornebusch), och bland de närvarande – och misstänkta – finns bland annat Annikas kompis Anna Snapphane (Moa Gammel).

Inte minst på grund av det senare beslutar sig Annica för att gräva mer i saken, och filmiskt löser Fagerström-Olsson det här på ett ganska traditionellt sätt: samtal glider över i gestaltade tillbakablickar.

Och så småningom visar det sig att den skyldiga – inte Annikas kompis – drevs av driften att slå vakt om position och maktrevir.

6 kommentarer

 1. Ursäkta om jag stör den intressanta filmdebatten, men jag undrar om någon känner till några fora på nätet där man kan dryfta politiska frågor? Gärna med en klassisk socialdemokratisk värdegrund. Fora med högt i tak där åsikter kan brytas mot varandra och interagerande med läsarna uppmuntras.

  Helt klart så uppfyller inte S-bloggar eller Politism dessa krav. De kan snarast betecknas som partigängarfora. Så, kan någon ge mig ett tips? Tackar på förhand.

  Comment by Jan — 2014 03 17 7:12 #

 2. Till Jan Galfvensjö: Du kan ju, ganska lätt, skaffa dig en egen blogg, där du dryftar de politiska frågor du finner angelägna. Fast sen gäller det att ju få läsare också.

  Comment by Enn Kokk — 2014 03 17 11:56 #

 3. Tack för det uttömmande svaret. Min kritik avsåg för övrigt inte din blogg utan S-bloggar som helhet. Jag märker dock att du är genuint ointresserad av att diskutera saken. Väl så.

  Comment by Jan — 2014 03 17 16:02 #

 4. Till Jan Galfvensjö: Det finns många sätt att redigera bloggar, men hur må vara den bloggandes ensak. Själv skriver jag ofta om politiska trender i våra grannländer, inte för att jag vill undvika svensk politik – men det vimlar ju av bloggar som avhandlar det som sker här, och med den ganska detaljerade kunskap jag har om politiska trender i Norden och Baltikum, tror jag att jag på det här sättet bidrar mest till mångfald och även perspektiv på vår egen politik.

  Dessutom är en hel del av det jag skriver i till synes helt andra ämnen långt ifrån alltid fritt från politiska värderingar. Kolla den barnboksrecension jag nyss publicerade, eller mitt senaste melodikrysskåseri.

  Genom läsarbredden på min blogg når jag faktiskt också åtskilliga som inte delar mina egna politiska värderingar. Och jag bemödar mig om att föra en dialog även med dem, åtminstone om de inte bara försöker använda min blogg som klotterplank.

  Hur andra bloggare, till exempel S-bloggare, vill använda sina bloggar är deras ensak. Blir de här bloggarna för enkelsårigt propagandistiska (eller rent av stänger av kommentatorer bara för att de har en annan mening), tappar de rimligen sitt värde som opinionsbildare. Men det här är något som de som har de här bloggarna själva måste besluta om.

  Hittar man inte någon blogg som man, åtminstone i rimligt vid mening, tycker sig ha utbyte av att läsa eller bidra med egna kommentarer till, återstår ju egentligen bara att starta en egen blogg och hoppas att den får läsare.

  Comment by Enn Kokk — 2014 03 17 16:31 #

 5. Tack. Jag förstår. (Återigen: min kritik avsåg inte din blogg. Du ägnar dig inte åt censur eller partigängeri som en del ledande S-bloggare gör regelmässigt). Låt oss sätta punkt där.

  Comment by Jan — 2014 03 17 16:44 #

 6. Jan, jag läser din punkt som ett semikolon. (Ett underutnyttjat och underskattat tecken.)

  Jag tycker att du tar upp en principiellt mycket viktig fråga. Visst finns möjlighet att skapa en egen blogg, särskilt om man inte påräknar några läsare. Men visst är det trist när en förväntad utvidgning av debatten istället leder till en ökad obalans. Samtidigt har jag förståelse för irritationen hos dem som får sin gästfrihet på loggen missbrukad.

  Längst ner i BLOGROLL här hänvisas till Ulf Bjerelds blogg. Om du inte har gjort det, så kolla in den.

  Comment by Hans G Eriksson — 2014 03 22 0:45 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^