Melodikrysset nummer 11 2014

15 mars 2014 11:44 | Barnkultur, Film, Media, Musik, Politik, Ur dagboken | 6 kommentarer

Dagens melodikryss hörde väl inte till de svåraste jag har löst, men Kevin Walker hör inte till de artister jag brukar lyssna på. Fast sen fick vi ju låttiteln, ”Belong”.

Då ligger Beatles betydligt närmare mig. Här om kvällen var jag på närbelägna Fyrishov och såg och lyssnade på en riktigt kul dansk föreställning med låtar, signerade John Lennon och Paul McCartney. Fast i dag fick vi höra en låt av George Harrison, ”Something”.

USA var med på ett enda litet hörn i dag: Vi hörde alls icke oävna Katy Perry i ”I Kissed a Girl”.

Fast mittåt: Vi hörde ju signaturmelodin till ”Lilla huset på prärien” också. Jag har förstås sett TV-filmatiseringen, men jag vill ännu mer rekommendera originalet, Laura Ingalls Wilders bokserie.

En central del av det europeiska musikaliska kulturarvet fanns också med i dagens kryss, ett musikaliskt skämt signerat Wolfgang Amadeus Mozart.

En svensk klassiker, dock inte en musikalisk sådan, är ”Fritiofs saga” av Esaias Tegnér. Vi läste den i realskolan på 1950-talet, och många av dikterna sitter fortfarande kvar i minnet, dock kanske inte främst ”Vikingabalk”. Tonsättningen har jag faktiskt aldrig hört förut.

En klassiker är också Tage Danielssons antikärnkraftmonolog ”Om sannolikhet”. Det råkar vara så att den nämns i ett mejl, som min hustru här om dagen fick från Birgitta Hambraeus, en kvinna som i motsats till sitt gamla parti, Centern, står fast vid ett principfast kärnkraftsmotstånd. Birgitta Dahl nämns i det här mejlet med respekt, medan texten andas djup misstro mot den sittande fyrpartiregeringens energipolitik.

Allt mer lutar också åt att dess tid snart är till ända. Det hjälper nog inte ens att med Karl Gerhard sjunga ”Nu ska vi opp, opp, opp”.

När vi nu ändå är inne på snurriga riktningar, kan vi ju passa på att redovisa också svaret pariserhjul, ett fenomen som förekom i en film med Siw Malkmkvist, ”Förälskad i Köpenhamn”.

Och i en annan film, ”Köp hjärtan”, fanns originalet till den låt Povel Ramel med Sune Mangs’ hjälp förvanskade. ”Orvars sång” hette den i den här versionen, men i originalversionen sjöng man ”så är mitt namnanrop, jag älskar dig”.

Jag har sett Agnes Carlsson göra Lill Lindfors’ gamla hit ”En sån karl” i ”Så mycket bättre”. Det här greppet att låta nya artister göra gamla hitar är inte så tokigt och lyckas ibland överraskande väl, men i just det här fallet är originalet bättre. Det jag säger här ska inte ses som ett allmänt omdöme om Agnes – hon visade också upp överraskande sidor och gjorde bra tolkningar.

Sen återstår det ytterligare ett par gamla svenska schlager att redovisa.

”Ålefeskarns vals”, en stor succé i Kjell Krages insjungning, har förekommit tidigare i krysset. Den här gången skulle vi veta, att ålefeskarn fiskar ål och minnas tredje ordet i refrängen: ”De va en gång jag skulle ut å feska ål”.

Och i den allra sista låt som återstår att redovisa, gällde det tydligen att förhindra att någon skulle åla sig ur greppet på dansgolvet: ”Säg inte nej, säg, kanske, kanske, kanske”, som Sven Ingvars uttryckte saken.

6 kommentarer

 1. ”Säg inte nej” var en telefonvädjan om en träff i första versen. Så långt som till dansgolvet och därefter en önskan om att få följa flickan hem kom vi i sista versen.
  Ingvar Hellberg, som skrev låten för Sven-Ingvars, var en mycket vänlig man som ville alla väl. I hans texter respekterades kvinnan, inget tafsgrepp där inte.
  Han var förutom textförfattare en gång motorn i en lokalrevy i Skattkärr utanför Karlstad.

  Comment by Gunnar Bergquist — 2014 03 15 12:09 #

 2. Måste rekommendera ”Lilla Huset på prärien” också.
  Serien går för närvarande på TV4s Guld-Kanal.
  Innehållet i serien är en mycket fin kontrast till allt våld man kan konsumera nuförtiden i dess lugna händelseförlopp och i grunden goda människosyn.

  Comment by Gunnar Bergquist — 2014 03 15 12:15 #

 3. Till Gunnar Bergquist: Alltid trevligt att få kunniga tilläggsfakta.

  Jag och våra barn gillade ”Lilla huset på prärien” även som TV-serie. Det enda jag ville säga med min kommentar var att böckerna faktiskt är ännu bättre.

  Comment by Enn Kokk — 2014 03 15 16:57 #

 4. Tack för hjälpen och kåseriet.

  Comment by Lars-Gunnar Blom — 2014 03 16 0:30 #

 5. Ursäkta att jag skriver på fel ställe… men denna sida går inte att kommentera på
  http://enn.kokk.se/?page_id=76
  Kanske allt detta är löst sen länge. Men om inte.

  I boken ”I skuggan av en stövel” finns fem kompletta strofer på ”Trojanska hästen”. Den efterfrågade strofen skriver jag inte av för den finns i sin helhet här http://vagartillvemod.blogspot.se/2012/02/karl-gerhard-den-okanda-hasten-fran.html

  ”Komma ned” betyder väl föda barn – kronprinsessan får lov att föda barn. Nuvarande danska drottningen är född 16 april 1940 och jag förmodar att hennes mor då var kronprinsessa, alltså gift med kronprinsen.

  Vad som menas med att Danmark och Belgien lagt socker i hästens mule med en klapp förstår jag inte.

  Vill man ha tag i alla möjliga textversioner av Trojanska hästen som troligen framförts någon gång (eller inte) ska man läsa Ett bedårande barn av sin tid av Åke Pettersson.

  Comment by Hvem är hvem — 2014 03 29 0:56 #

 6. Till Hvem är hvem: Nej, sidorna under Kulturspegeln är ett slags uppslagssidor som inte går att kommentera. Men innehållet i dem har också publicerats i den vanliga, kommenterbara bloggen – den aktuella texten förekommer till exempel under rubriken Karl Gerhard x 2 + Magnus Uggla, som du lätt hittar, om du söker på den i bloggens sökfunktion.

  Comment by Enn Kokk — 2014 03 29 12:50 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^