Norge: Sosialistisk Venstre nere i en djup svacka, och ledarkrisen i Senterpartiet har inte fått någon lösning

14 mars 2014 18:14 | Politik | 2 kommentarer

Turbulensen i de båda mindre partierna i den tidigare, arbeiderpartiledda regeringen i Norge fortsätter.

Sosialistisk Venstre får bara 2,8 procent i Nordsats opinionsmätning för NRK. Partiet, som i valet förra hösten fick 4,1 procent, ligger nu alltså långt under spärrgränsen.

Läget är också skakigt för Senterpartiet, som även det ingick i den förra, röd-gröna regeringen. I den här mätningen får partiet 4,7 procent, att jämföra med 5,5 i valet.

SP är inne i en fortfarande olöst ledarkris, som också handlar om partiets profil och identitet. Partiets vice ordförande Ola Borten Moe anklagas för att ha varit illojal mot det egna partiets fastlagda linje, och han uppmanas nu av tre kända partiveteraner att avgå. Men enligt kartläggningar gjorda av norsk press är partiet delat i två hälfter när det gäller inställningen till Borten Moe.

För Arbeiderpartiet går det däremot fortsatt bra. I den här mätningen får partiet 35,2 procent, vilket är en ökning med 2,1 procentenheter jämfört med motsvarande mätning för en månad sedan. Det här är också en rejäl ökning jämfört med valet i höstas, då partiet fick 30,8 procent.

Yttervänsterpartiet Rødt får i den här mätningen 1,4 procent (1,1 procent i valet).

Bra går det för det utanför blockpolitiken stående Miljøpartiet De Grønne, som får 3,6 procent mot 2,8 procent i valet).

Stödet för de båda mittenpartier, som stöder den nuvarande blå-blå regeringen, är lätt vikande.

Kristelig Folkeparti får i den här mätningen stöd av 5 procent mot 5,6 procent i valet.

Och liberala Venstre får i den här mätningen 4,7 procent mot 5,2 procent i valet.

Det ledande regeringspartiet Høyre får nu stöd av 26,4 procent, aningen under valresultatet, 26,8 procent.

Och dess partner Fremskrittspartiet stöds av 14,6 procent, vilket är markant under valresultatet, 16,3 prcoent.

2 kommentarer

  1. Skrev just det här på min facebook-blogg: Norska socialdemokrater – i opposition – har bättre opinionssiffror än (s) i Sverige. Här några rader från partiveteranan Enn Kokks blogg: ” ”För Arbeiderpartiet går det däremot fortsatt bra. I den här mätningen får partiet 35,2 procent, vilket är en ökning med 2,1 procentenheter jämfört med motsvarande mätning för en månad sedan. Det här är också en rejäl ökning jämfört med valet i höstas, då partiet fick 30,8 procent.”
    Föranleder det till några funderingar inom (s) : Trots att alliansregeringen står svagare i den svenska väljarkåren än någonsin förmår det svenska ledande oppositionspartiet (s) inte att öka sitt väljarstöd nämnvärt…Kanske upplever den allianströtteväljaren att (s) ligger alldeles för nära den sittande regeringen? LO visar på ett alternativ…

    Comment by anders thunberg — 2014 03 15 20:56 #

  2. Till Anders Thunberg: Det ligger säkert en hel del i din förklaring, men det finns ytterligare förklaringar. Det svenska Vänsterpartiet är i motsats till SV och SF i Norge respektive Danmark fortfarande ett förhållandevis framgångsrikt parti, kanske också för att V inte har suttit i regeringsställning. Och så finns miljöpartifaktorn. Sverige har i motsats till Norge ett stort Miljöparti – i Danmark står Enhedslisten, som har rollen av miljöparti, utanför den S-ledda koalitionsregeringen och är därför också ett ganska starkt parti.

    Comment by Enn Kokk — 2014 03 15 21:20 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^