Estland: Socialdemokraterna och nyliberala Reformpartiet bildar ny regering

14 mars 2014 17:12 | Politik | Kommentering avstängd

Jag har skrivit om den märkliga regeringskarusellen i Estland, närmast föranledd av att den nuvarande statsministern (med hemvist i nyliberala Reformierakond, Reformpartiet) önskar avgå.

Jag har också berättat om närmandet i de därav föranledda regeringsförhandlingarna mellan Reformpartiet och Socialdemokraterna, Sotsiaaldemokraatlik Erakond, med reformpartiveteranen Siim Kallas som utpekad ny statsminister, förhandlingar som plötsligt avbröts av att Kallas valde att återvända till sina värv i Bryssel.

Men uppenbart hade de två partierna redan kommit så långt i samförstånd att man tämligen omgående kunde gå vidare, nu med reformpartisten Taavi Rõivas, för närvarande socialminister, som förhandlare och av sitt parti utsedd att bilda regering på ny grund.

Och i dag har Rõivas tillsammans med Socialdemokraternas ledare Sven Mikser besökt presidenten och förklarat, att de ämnar bilda regering tillsammans.

Inga detaljer är ännu kända. I botten måste förstås finnas en politisk överenskommelse om den politik den nya regeringen ska föra, och vi har heller inte fått fördelningen av ministerposter, långt mindre vilka som ska inneha de här posterna. Dock kan man ju tro att Socialdemokraterna tar hand om socialdepartementet, vars nuvarande chef ju blir statsminister.

Ut ur regeringen åker därmed Reformpartiets nuvarande partner, det socialkonservativa, kristna och nationella Isamaa ja Res Publika Liit, Förbundet Fäderneslandet och Res Publika. Det här väcker förstås bitterhet hos IRL – men oppositionsrollen ger också ett nytt manöverutrymme.

No Comments yet

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^