I min ålder

14 mars 2014 12:26 | Serier, Varia | 3 kommentarer

Sven-Bertil Bärnarp gör för Dagens Nyheter serien ”Medelålders plus”, en höjdare i sitt slag.

I dagens (14 mars 2014) avsnitt filosoferar den äldre mannen i serien om livet:

Man är ganska erfaren i den här åldern.
Vis.

Jag vet hur det är att vara grabb, att vara ungdom, att vara kär. Jag vet hur det

är att vara gift, vara far. Vara anställd…
Nu vet jag hur det är att vara medelålders plus.

Men hur det är att vara död, det vet jag inte.
Inte mycket att stå efter heller vad jag förstår.

3 kommentarer

 1. Alla äldre har varit yngre. Inga yngre har varit äldre.

  Gårdagens sanningar är dagens lögner. Dagens sanningar är morgondagens lögner. Yngre förstår inte hur olika saker kan utvecklas jämfört med förväntas. Äldre vet. Ännu i 30-årsåldern vet man inte. 30+ åringar är därför de värsta bakåtsträvarna och de mest fanatiskt konservativa. Ungdomsårens (iofs ofta omogna)uppror mot vuxenauktoriteten (ofta representerade av just 35+ åringar) har de glömt, och de älres erfarenhet har de ännu inte. Ä

  Ändå är det i just 35+ åldern som påläggskalvarna börjar få tunga politiska uppdrag, och just därför håller hela samhället på att gå åt h-e. Det märks ju tydligt hur illa Sverige styrs av Fredrik Reinfeldt- /Anders Borg-generationen, men det måste erkännas att det är inte mycket bättre bland socialdemokrater i samma generation. Det är hur tydligt som helst bland miljöpartister och sverigedemokrater. Vad vet dom om tiden före 1990-talet?

  Dagens miljöpartister tillhörande Gustav Fridolin / Jimmie Åkesson -generationen har aldrig gjort uppror eller ifrågasatt någon vuxenautoritet under sin egen uppväxttid, utan har slukat skolindoktrineringen med hull och hår. Dagens sverigedemokrater tillhörande samma generation har kanske ifrågasatt samma vuxenauktoriteter, lärare och journalister – men genom att inta den diamentralt motsatta positionen, mest för att de har blivit osams med sina lärare.

  Äldre har visserligen ingen rent personlig utdelning av att vi har ett bra samhället om 50 – 100 år, men är ändå de bäst skickade för att ta de långsiktiga besluten om de stora sammanhangen. Det är rörande att se hur 35+ åringar försöker lösa världsproblemen och försöker styra hela samhället. Det är lika rörande att se hur de politiska ungdomsförbunden villar bort sig i politiska ideologier, i stället för att företräda ungdomsgenerationerna i de brännheta frågor, som rör ungdomars väl och ve här och nu.

  Tonåringar lider brist på fritidssysselsättningar. De får inte lära sig att ta ansvar. Unga vuxna (20+) kan inte flytta hemifrån och bilda familj. De får inte lära sig att ta ansvar för en egen familj, innan de tror sig lämpade att styra hela kommuner. De flesta, som blir föräldrar idag, är så gamla så att de naturliga förmågan (som finns hos alla andra djur, trots att de inte har någon utbildning alls) att ta hand om barn. Undersökningar visar också att barn till föräldrar, som fått sitt första barn sent i livet (30+) jämfört med barn till yngre föräldrar oftare drabbas av psykiska sjukdomar. Mano-depressiv (bipolär) sjukdom är t.ex. 23 gånger vanligare hos barn till gamla förädrar än hos barn till unga föräldrar.

  Människan har sina naturliga åldrar, då man är bra på olika saker. Unga är bäst på att ta hand om sina egna barn. Ska de arbeta med något politiskt, så ska det vara med barn- och ungdomssrelaterade frågor. Gamla är bäst på att ta hand om hela samhället.

  Den förnyelse som behövs av rikspolitiken kan sannerligen inte uppnås genom föryngring av riksdagsledamöterna. Förnyelse och föryngring är inte samma sak. I stället behövs en höjning av medelåldern på riksdagsledamöterna, genom att fler ”nya” gamlingar, som inte har några gamla revir som de haft sedan de var 30+ att bevaka, väljs till riksdagen.

  Comment by Lars Flemström — 2014 03 14 13:59 #

 2. Men SSU är i varje fall påhittiga. http://btledarblogg.wordpress.com/2014/03/14/det-luktar-illa-ssu/

  Comment by Thomas Åkerblad — 2014 03 15 0:31 #

 3. Till Thomas Åkerblad: Fast vad har det här att göra med DNs serie?

  Comment by Enn Kokk — 2014 03 15 8:35 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^