Estland: Socialdemokraterna verkar gärna vilja regera med borgerliga Reformpartiet, men väljarna verkar inte gilla en sådan lösning

11 mars 2014 17:08 | Politik | Kommentering avstängd

I Estland har bytet av ordförande i nyliberala Reformierakond (Reformpartiet) och därmed också av statsminister lett till konsultationer om en eventuell regeringsombildning. Mitt intryck är att Socialdemokraterna, Sotsiaaldemokraatlik Erakond, visserligen ställer en rad politiska krav för regeringsmedverkan men i grunden är lockade av tanken att äntligen få regera. I det här sammanhanget diskuteras förstås också det socialkonservativa och kristna IRLs (Isamaa ja Res Publika Liit, Förbundet Fosterlandet och Res Publika) fortsatta medverkan i regeringen.

Förhandlingarna verkar inte vara bara en formalitet. De har fortsatt i flera dagar, vilket indikerar att man faktiskt förhandlar om olika sakfrågor. Men det här är ingen lätt match, eftersom de förhandlande partierna prioriterar olika sakfrågor. Högst på Socialdemokraternas önskelista står ökat stöd till barnfamiljerna, medan Reformpartiet vill fortsätta sänka statsskatten.

Socialdemokraterna visar alltså tecken på att vara mycket lockade av tanken att komma i regeringsställning, men tanken på en sådan regeringsombildning verkar inte entusiasmera medborgarna.

TNS Emor har tillfrågat 550 personer om hur de ser på olika regeringsalternativ, och det här är resultatet:

25 procent av de tillfrågade vill att den hittillsvarande koalitionen mellan Reformpartiet och IRL fortsätter. 17 procent skulle vilja se den nuvarande koalitionen utökad också med Socialdemokraterna.

Bara 13 procent förordade en koalition mellan bara Reformpartiet och Socialdemokraterna. 10 procent ville se en regering bestående av IRL, Socialdemokraterna och Centerpartiet, Keskerakond, där alltså Reformpartiet skulle hamna i opposition. 7 procent ville ha en regering där Centern och IRL samregerade.

Icke-esterna (läs landets ryssar) vill se Centerpartiet i regeringsställning, och de vill försätta Reformpartiet i opposition.

Av dem stödde 21 procent en koalition bestående av Centerpartiet, Socialdemokraterna och IRL. Bara 8 procent ville ha en koalition mellan Reformpartiet och Socialdemokraterna. Men om Centerpartiet lades till den kombinationen, kunde 19 procent tänka sig en sådan koalition.

29 procent av esterna vill att den nuvarande koalitionen (Reformpartiet + IRL) fortsätter. 21 procent föredarar en trepartikoalition, bestående av Reformpartiet, IRL och Socialdemokraterna. Och 14 procent gillar tanken på en koalition mellan Reformpartiet och Socialdemokraterna.

No Comments yet

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^