Melodikrysset nummer 10 2014

8 mars 2014 11:21 | Film, Media, Musik, Ur dagboken | 4 kommentarer

Jag börjar tro att det pågår en idrottsvärldskonspiration mot oss som löser Melodikrysset. Även nästa lördag börjar krysset en halvtimme tidigare.

Jag hör alltså till dem som hellre brukar musikminnet än tar del av sportprestationer, men eftersom jag nästan aldrig heller ser TV-serier, fann jag delar av dagens kryss svårt: Vi fick höra signaturerna till dels ”Mad Men”, dels ”The Sopranos”.

Svår tyckte jag även att frågan om ”Sway” var. Melodin känner jag förstås igen, men inte minns jag B0bby Rydell.

Då är jag mer bekant med The Velvet Underground, som vi i dag hörde i ”Pale Blue Eyes”. Dessutom var Lou Reed en bra ledtråd.

Både Willie Nelson och Dolly Parton har jag på skiva, så det var inte särskilt svårt att känna igen dem i duetten ”To All the Girls”.

Bruce Springsteen har jag hittills skaffat allt av på skiva, så jag ska köpa den senaste också, ”High Hopes”.

Och en låt, som möjligen många tyckte var svår i dag, ”Dueling Banjos”, har jag sen länge på CD. Jag har också sett filmen den fanns med i, ”Den sista färden”, och vet att där förekom kanot och således paddel.

Som övergång från det engelskspråkiga till det svenskspråkiga kan väl ”It’s My Party” tjäna – överflyttad till svenska och insjungen av Lill-Babs hette den ”Leva livet”. Den som skrev den svenska texten var Stikkan Anderson.

”Flickorna på TV två” hörde vi en gång i världen med Gyllene Tider, men i dag fick vi höra den i Lennart Palms version, det vill säga instrumentalt.

Då återstår bara Evert Taube. Han förekom till och med i två olika frågor i dagens kryss.

Vinden i hans ”Valsen på Sunnanö” är rimligen sunnan.

Och djuret i ”Oxdragarsång” är förstås en stut, kastrerad eller, som Anders Eldeman uttryckte sig i en omskrivning: ”ett ungt åtgärdat exemplar”.

4 kommentarer

 1. Melodin Sway framfördes av den i början på 60-talet populäre amerikanske sångaren Bobby Rydell och spelades ofta på Radio Luxemburg. Den har också sjungits in av Bobby Darin.

  Comment by Olle Gustafsson — 2014 03 08 12:01 #

 2. Till Olle Gustafsson: Tack! Jag har – ser jag när jag kollar – skrivit Bobby i kladden, men eftersom jag inte minns honom, har jag lyckats klanta mig med förnamnet. Jag rättar.

  Comment by Enn Kokk — 2014 03 08 12:05 #

 3. Anderson, med ett ”s” var det ja.
  Men hette han verkligen Stikkan, var han inte kristnad med namnet Stig?

  Bobby Rydell, på en Columbia-singel i gul vinyl, en prydnad i Juke Boxen som hade synliga skivor.

  Och Springsteens låt, var inte den lite udda?

  Comment by Gunnar Bergquist — 2014 03 08 12:20 #

 4. Till Gunnar Bergquist: Också jag har skrivit Anderson i själva krysset – annars hade det ju inte gått in. Så tack för påpekandet.

  Fast Stikkan kallades ju den här Stig allmänt.

  Springsteen har ju vidgat sina ramar också i andra sammanhang. Jag har till exempel med nöje lyssnat på hans versioner av Pete Seeger-låtar.

  Comment by Enn Kokk — 2014 03 08 12:27 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^