Mina möten med en av dem som har pekats ut som palmemördare

27 februari 2014 12:40 | Media, Politik | 8 kommentarer

När Olof Palme mördades, hade jag en central post på den socialdemokratiska partiexpeditionen: jag var partisekreterare Bo Toressons närmaste man och organiserade bland annat VU- och partistyrelsesammanträdena, som förstås leddes av partiordföranden. Jag var dessutom huvudsekreterare i partiets programkommission, som hade Olof Palme som ordförande.

Jag har tidigare här på bloggen skrivit om mordkvällen och om det som hände sedan. När det begav sig, blev jag själv också hörd av polisen – inte för att jag var misstänkt för inblandning utan i egenskap av expert på svenska extremistgrupper. Också om detta har jag tidigare skrivit.

När nu Svenska Dagbladet har inlett en lång artikelserie om alla mordteorier och mordmisstänkta, känner jag förstås för egen del igen det mesta, även om tidningen tycks ha hittat både nya fakta och pekar ut alltför lite uppmärksammade (ibland också allt för lite utredda) detaljer.

I dag har turen kommit till den kände palmehataren Alf Enerström, och även i det här fallet lyfter SvD fram ett par intressanta och inte allmänt kända detaljer: Enerström har inget alibi för tiden kring mordet – hans dåvarande hustru, skådespelerskan Gio Petré uppger numera att hon själv gick och la sig tidigt, medan maken skulle gå ut och lägga i parkeringspengar, detta trots att de hade gratis parkering på fredagskvällar. Och så säger Petré, att dåvarande maken hade en revolver av märket Smith & Wesson, ett vapen av samma märke som Palme sköts med. Det här har hon senare också berättat för polisen, som enligt SvDs artikel inte har utrett det här vidare.

Därmed inte sagt att det måste vara Alf Enerström som mördade Olof Palme.

Enerström hatade förvisso Olof Palme besinningslöst, men slutsatsen att han faktiskt tog livet av Palme är för den skull inte given.

Enerström sa sig vara ledare för den socialdemokratisk oppositionen mot Olof Palme, men hans palmehat var sjukligt och förvirrat och hade bland annat sin grund i att han och hans i hennes egenskap av skådepelerska vida mer kända hustru inte hade fått det erkännande de tyckte sig vara värda efter att ha ställt upp i ett upprop för Olof Palme i 1973 års valrörelse.

Enerström var nog dessvärre en politisk idiot, en nyttig idiot tyckte de krafter i det svenska näringslivet, som ville få bort Palme och därför gav hans ”socialdemokratiska opposition” rikliga bidrag till de anti Palme-annonser han regelbundet publicerade i tidningarna.

Enerström försökte också markera att han var socialdemokrat genom att söka audiens hos den dåvarande partisekreteraren (S), Bo Toresson. Toresson beslöt sig för att ta emot honom, mest för att han därmed hoppades kunna få Enerström att sluta upp med sin annonskampanj, som ju onekligen bidrog till att kasta skit inte bara på Olof Palme utan också på partiet. Och så ville Toresson ha med också mig på den här träffen, inte för att jag var hans närmaste man utan för att jag på partiexpeditionen hade ett grundmurat rykte om att vara bra på att ta hand om dårar.

Och jag lyckades hyggligt i psykiatribranschen den här gången också. Enerström såg snart Toresson och inte minst mig som sina hjältar inom socialdemokratin, vilket senare dess värre kom att innebära, att jag fick en rad telefonsamtal från honom, också besök – Toresson var tyvärr upptagen av viktiga partivärv, förklarade jag.

8 kommentarer

 1. Intressant historia. Jag finner det emellertid högst sannolikt att det var Christer Pettersson som mördade Palme. Särskilt med tanke på att Lisbeth Palme pekade ut honom i samband med rättegångarna. Att man sedan inte lyckades fästa honom vid brottet skyller jag polisen och åklagarväsendet på.

  Comment by Jan — 2014 02 27 14:12 #

 2. Christer Pettersson fälldes faktiskt i tingsrätten för mordet på Olof Palme. Frikännandet kom i hovrätten, som ställde beviskrav som den med alla sannolikhet inte ställt i en ”vanlig” mordrättegång. Och har man av en slump råkat möta Christer Petterssons blick är det svårt att tro att Lisbet Palme misstog sig.

  Comment by Jean — 2014 02 27 21:33 #

 3. Jo, också jag vet naturligtvis det här. Det jag här skriver är föranlett dels av att Svenskan har påbörjat en stor journalistisk granskning, dels av att jag i just det här fallet hade en egen berättelse att berätta, intressant också bortsett från skuldfrågan.

  Comment by Enn Kokk — 2014 02 27 22:11 #

 4. Jag känner också Enerström. Närmare än herr Kokk uppenbarligen. Han har självklart berättat en del omkring mordet, men för mig inte erkänt någon direkt delaktighet.

  Däremot säger han att han blev väldigt uppvaktad av olika rörelser som ville samarbeta för att bli av med Palme. På grund av hans pengar och den information han hade.

  Det han sagt sig veta om själva mordet är att det var ”en galning” som utförde det. Alltså ett psykfall man hittat inom psykvården.

  På min fråga om det kan ha varit självmord sa han ”det är möjligt”, som om det egentligen är irrelevant vem som låg bakom. Det viktiga ska vara mordets symbolvärde för svensk politik.

  Däremot hade Alf MYCKET intressant information. Även om allting omkring Alf präglas av en viss tveksamhet när det gäller sanningshalten.

  Som kanske är bekant har Alf skrivit åtminstone en bok, som finns på KB. Informationen som samlas där är med ett ord ”otrolig”; det handlar om insatsstyrkor som slår till mot hans herrgård någonstans i södra Sverige bla.

  Alla sådana uppgifter måste ju kontrolleras noga, vilket är anledningen till att det vore bäst om skickliga journalister företog en mer fullständig undersökning.

  Han redogjorde främst för fakta omkring likheter i Palme- och Lindh-morden. Det ska bl.a. ha varit en poliskvinna involverad i båda fallen och även när han själv greps. Han hävdar att det var den här kvinnan han sköt mot i våningen på Kungsholmen.

  Hon ska ha saktat ner Lindhs ambulanstransport, bland annat. Spöklikt nog stämmer uppgiften så när som på att den här kvinnan bevisligen var närvarande vid samtliga tre händelser; mordet på Palme, mordet på Lindh och anhållandet av Enerström själv.

  Lever Alf fortfarande som hemlös omkring Centralstationen i Stockholm?

  Comment by Mackan — 2014 04 03 22:46 #

 5. Till Mackan: Jag vet inte så mycket om hans senare liv. Men märk att jag inte hör till kretsen av så kallade privatspanare.

  Jag har hörts av polisen i min egenskap av expert på olika extremistgrupper men inte försökt göra några egna polisutredningar.

  Det kan i förstone verka alarmerande, att samma poliskvinna var närvarande vid de tre tillfällen du nämner, men det kan ju också ha att göra med den funktion hon hade inom polisen. Särskilt inte i sådana här fall får man låta sig ryckas med av den ena eller den andra konspirationsteorin. För övrigt förstår jag, med tanke på att mördaren i det fallet åkte fast, inte vad mordet på Anna Lindh skulle ha att göra med mordet på Olof Palme.

  Comment by Enn Kokk — 2014 04 04 18:31 #

 6. Enn. Jag hoppas och förmodar att det saknas ett viktigt inte i slutet av din kommentar

  Comment by Åke F — 2014 04 04 22:34 #

 7. Till Åke F: Tack – det här var en skrivlapsus. Jag har lagt till ”inte” nu.

  Comment by Enn Kokk — 2014 04 04 23:15 #

 8. Mackan: Vad är det för bok du pratar om som finns hos KB?
  Jag finner två titlar av Enerström. http://libris.kb.se/hitlist?d=libris&q=alf+enerstr%C3%B6m&f=simp&spell=true&hist=true&p=1

  Var kan man finna mer information om denne poliskvinna du nämner som var med vid de tre tillfällen du nämner?

  Comment by Jens — 2016 09 18 16:18 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^